Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bleufille

Twardnienie brzucha w 23 tyg. ciąży??

Polecane posty

Niedawno byłam u swojej Pani ginekolog. Wszystko dobrze wychodzi z badań, pod koniec zapytala czy twardnieje mi brzuch, macica. Zapytała tak, jakby to twardnienie było niebezpieczne. Odpowiedziałam, że nie. A dziś poczułam takie twardnienie na kilka sekund, moze z 20. I przypomniałam sobie, że właściwie to czułam już coś takiego. I myslalam wtedy, że po prostu dziecko mnie jakoś naciska. Czy to niebezpieczne?

Ja się przyłączam do tego pytanie. Dzisiaj się nad tym długo zastanawiałam i dużo o tym czytałam. Ponoć rzadkie skurcze nie są złe, gorzej jeżeli to się wciąż powtarza i trwa długo. Mi twardnieje brzuch z reguły wieczorem. Tutaj jest coś pod koniec na ten temat http://www.brzuszek.net/23_tydzien_ciazy.html

jeżeli takich twardnień brzucha nie ma więcej jak 10 na dobę to raczej nie masz się na razie o co martwić. Gorzej jak są częste i bolesne, wtedy lepiej to zgłoś swojemu lekarzowi aby uniknąć przedwczesnego porodu. U mnie takie problemy na stałe zaczynały się ok 28 tc i musiałam brać leki rozkurczowe