Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anka8889

oderwany paznokiec -dziecko- co robic

Polecane posty

Gość anka8889

Witam , mam taki problem moj syn ( 2 latka) przytrzasnal sobie plaec u lewej raczki :( i zerwala sie ta skorka przy paznikciu i oderwal sie panokiec od macierzy a reszte plytki sie trzyma :( co robic ? ja nie chce z nim isc do chirurga bo wiadomo bedzie zrywal a tego bym nie zniosla :( palec juz go nie boli chodzi z zawinietym , wszystko robi tym paluszkiem i nie narzeka na bol , ktos mial podobna sytuacje ?

Gość postaram się byc kulturalna
Nic, zagoi się samo.

Gość anka8889
o jej dziekuje , bo ja juz rozne opinie slyszlam , rodzina wygania mnie do chirurg a ja nie chce bo wiem co bedzie :( mam taka nadzieje ze sie zagoi szybko samo .

Gość htrhwtrwth
biedne dziecko, kolejna ofiara głupiej matki, ciekawo czym ty byłas zainspirowana gdy twój dzieciak sobie to zrobił? :O

Dla żadnej matki cierpienie dziecka nie jest czymś fajnym,ale ja mimo to bym poszła do lekarza.Zostawienie tego samo sobie wg mnie jest nie odpowiednie.

U mnie w mieście jest taka fajna dyspozytorka na pogotowiu, że jak mam jakiś problem zdrowotny z dzieckiem, to dzwonię i ona zawsze doradzi, co zrobić, lub gdzie się zgłosić. Może Ty też spróbuj?

Gość anka8889
htrhwtrwth- glupia matka to ty jestes lub mozesz byc ! wspolczuje dziecku jak je bedziesz miec , glupia matka pisze wlasnie takie bez sensu wiazanki jak ty zamiast pomoc,

Gość anka8889
dzieki :)

Gość zawsze mozesz podejsc
na pogotowie co oni powiedza, a jak beda chcieli zrywac mu ten paznokiec to zawsze mozesz sie nie zgodzic. Ja bym poszla do swietego spokoju.

ja bym nic absolutnie nie robila, tylko regularnie polewac spirytusem. moj tez kiedys tak przytrasnal drzwiczkami pod zlewem, polewalam spirytusem i ani sladu - wrecz sama bylam zdziwiona.

lepiej pokazac chirurgowi, bo czasem konieczne jest przyszycie paznokcia a nie zerwanie, zalezy jak wyglada uszkodzenie macierzy, wazne zeby macierz zostala prawidlowo zaopatrzona i zeby paznokiec nie byl w przyszlosci znieksztalcony; marystuart - proponuje oderwij sobie paznokiec i na rane wylej spirytus, zobaczysz jak bedziesz spiewac... NIGDY nie powinno sie stosowac alkoholu bezposrednio na rane! co najwyzej mozna przemyc skore wokolo

poza tym moze byc konieczne rtg palca zeby sprawdzic czy paliczek dalszy nie zostal uszkodzony

ale wymyślacie! spokojnie autorko! ja w zeszłym roku na basenie straciłam paznokcia, ból był nie do zniesienia. kawałek który został i trzymał się tylko jednego boku odpadł sam po jakims czasie kiedy zaczął wyrastac nowy paznokiec. odbudowa całego paznokcia trwała ok 4-5 miesięcy. w tym roku straciłam paznokcia u nogi. odrastał 7 miesięcy :( najlepszy był teks z przyszyciem paznokcia :)

tak wyglada szew zalozony na macierz paznokcia po urazie http://www.google.fr/imgres?imgurl=http://medias.lepost.fr/ill/2008/03/20/h-2-1167987-1205979868.png&imgrefurl=http://www.lepost.fr/tag/ongle/&usg=__GrhUxHm2E4fffxheY_g9fQSk4kI=&h=160&w=230&sz=60&hl=fr&start=3&um=1&itbs=1&tbnid=9lZ0kRhuA2OYyM:&tbnh=75&tbnw=108&prev=/images%3Fq%3Dsuture%2Bongle%26um%3D1%26hl%3Dfr%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:fr:official%26tbs%3Disch:1 wszystko mozliwe - wiadomo ze jak sie calkiem oderwie to sie go nie przyszywa, ale jesli oderwanie jest niecalkowite to mozna przyszyc w obrebie macierzy, zreszta co cie bede przekonywac, poczytaj jakis podrecznik do chirurgii albo zapytaj lekarza

htrhwtrwth to tak jest jak jedna matka w domu coś robi (autorka) a inna głupa rżnie i leży dupskiem do góry i nic nie robi tylko patrzy co robi dziecko jak Ty! Moje dziecko nieraz się przewróciło i uderzyło,bo zaczyna chodzić,nie będę przywiązywać dziecka do czegoś lub dawać do łóżeczka gdy idę do wc czy zrobić obiad,nie powiem dziecku 8,5 miesięcznemu że mamusia nie daje go za karę do łóżeczka bo nie zrozumie A czy takiego palca nie musi zobaczyć lekarz?

Gość gość
Dobry wieczór, piszę o radę moja mała 2 latka, oderwała SB połowę paznokcia, i na dodatek ściąga plasterek a mało tego wyrwała ta luźna część sama co mam robić opserwowac czy odrazu iść do lekarza , i czy trzeba stosować jakieś specjalne metody ?