Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ankkkka3443

Skąd sie bierze legitymacje ubezpieczeniowa??

Polecane posty

Gość Ankkkka3443

ostatnio bylam w szpitalu w ktorym mam rodzic na sląsku i powiedzieli ze musze miec a ja nie mam....dawniej mieszkalam w tym wojewodztwie i mialam ta plakietke specjalna ale teraz mam zameldowanie na woj małopolskie i inne nazwisko wiec jej nie wykorzystam, w malopolskim przyjmowali mnie do tej pory na dowod, maz zreszta tez nigdy nic takiego nie wyrabial i dowód wystarczal, wiec nie wyrabialam tego....skad to wziac od pracodwacy czy od zusu? ile sie na to czeka i co potrzeba zeby wyrobic??? pomożcie bo za dwa miesiace porod...

Gość ala ma kotaa
no tak u nas są dyskietki wyrabia je nfz to może tak samo wygląda sprawa z tą legitymacją ? zadzwoń do nfz pod który podlega Twoja miejscowość i zapytaj może coś doradzą.

legit ubezpieczeniowe albo sie ma i beda wazne (chyba do konca roku) albo sie jej juz nie da wyrobic. teraz jesli chodzi o dowod placenia skladek przez pracowdawce to p-dawca musi i wystawic druk RMUA i on jest podstawa do korzystania ze swiadczen..

Gość Ankkkka3443
mam taki dowód placenia skladek taki pasek ile na co odciagaja....wiec to wystarczy??? bo babka w szpitalu powiedziala ze mam miec legitymacje tylko ciekawe skad jak tu w malopolskim nic takiego u meza w rodzinie nikt nie ma....

Mieszkam w Lubuskim. U nas legitymacje otrzymuję się od pracodawcy. W niej stawia się pieczątki (ważne miesiąc) potwierdzające że jest się ubezpieczonym. Osobną legitymację dostaje się na członków rodziny (niepracujących) czyli np dzieci.

od tego roku nie wystawiają legitymacji tzn. jeśli pracodawca Ci wystawił wcześniej to co miesiąc podbijasz, a jak nie masz to nie zdobędziesz. Pasek musi wystarczyć

Autorko ten pasek, którym masz, gdzie pisze ile i na co jest odciągane wystarczy!!! na jego podstawie nie mogą odmówić Ci świadczeń medycznych!

Gość KAPUŚCIANKA83
jezeli ktoś ma leg ubezpieczeniową to może ją nadal podstęplowywać póki ma wolne pola na pieczątki, jezeli ktoś w ogóle nie ma albo sie miesce skonczyło to wtedy idzie do lekarza na podsateie paska płac lub dowodu RMUA

Pracodawca już nie wydaje książeczek od tego roku nie są one obowiązkowe.Musisz mieć ROMUA.

Gość Ankkkka3443
slicznie wam dziekuje, juz mnie ta pielegrniarka w szpitalu nastraszyla ze mnie nie przyjma, a tak to wezme pasek o skladkach, co miesiac mi go firma przysyla do domu poleconym bo jestem juz na l4, dzieki jeszcze raz