Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama_synka

Wizyta u lekarza z maluchem bez ubezpieczenia

Polecane posty

Gość mama_synka

Witam. Muszę pójść z dzieckiem do lekarza, ale nie jestem ubezpieczona, syn nie ma książeczki RUM. Czy lekarz pierwszego kontaktu może odmówić przyjęcia dziecka, a jeśli nie, ile kosztuje taka wizyta. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gość a jaaaaaaaaaaaa
nie ma prawa odmówić, wizyta kosztuje średnio 50zł. :)

Gość jeszcze 2 miesiace
to czemu nie pójdziesz do PUP i sie nie ubezpieczysz ; dziewczyno ryzykujesz, niech ci sie ( nie daj Boże) coś stanie to twoja rodzina sie nie wypłaci za szpital ;

Gość mama_synka
Wiem, wiem, jutro idę się ubezpieczyć. Trochę to skomplikowane. Ale czy zostanę od razu ubezpieczona i będę mogła pojechać do ZUS-u zgłosić dziecko, czy to jeszcze jaskiś czas potrwa?

Gość mama_synka
Tzn. zarejestrować w PUP. A z dzieckiem do lekarza muszę pójść jutro, dlatego pytam.

Wszystkie dzieci do 18 r.ż. są ubezpieczone, tzn. mają prawo do bezpłatnych świadczeń medycznych. Od dwóch lat przynajmniej jest ten przepis, kobiety w ciąży, w czasie porodu i połogu również. Tu na stronie małopolskiego NFZ (nie wiem z jakiego województwa jesteś)- http://www.nfz-krakow.pl/stronadlapacjenta/index.php?site=art&idd=3&ida=16 . Sama ubezpiecz się faktycznie przez UP jeśli również mąż nie ma ubezpieczenia. To racja z tym szpitalem, mój brat też to odwlekał (pracował bez umowy) i za leczenie głupiego, niegroźnego ugryzienia przez psa płacił 500 zł., i tak dobrze że zastrzyki na wściekliznę SANEPID fundował...

Gość jeszcze 2 miesiace
wydaje mi sie że od razu ; tylko musisz miec odpowiednie dokumenty ; najlepiej zadzwon i spytaj co ci potrzebne zebys 2 razy nie jeździła

Skopiuj cały link i wytnij przerwę, albo wejdź na stronę swojego funduszu (na ogólnej NFZ tego nie ma) i popatrz na uprawnionych do świadczeń. Nie mają prawa odmówić Ci przyjęcia dziecka w przychodni która ma umowę z NFZ, a jeśliby Ci chcieli wystawić rachunek, nie zgadzaj się na podpisanie że wybierasz płatną usługę- niech Ci dadzą zwykły rachunek, a Ty z tym się zgłaszasz do NFZ. W razie problemów możesz prosić o podpisanie oświadczenia że odmawiają dziecku bezpłatnych świadczeń- ciekawa jestem kto na to pójdzie.

Gość mama_synka
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Pozdrawiam.