Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sepia28

swiadek jehowy

Polecane posty

Gość sepia28

w niedziele ide na obiad do rodziny ktorzy sa swiatkami jehowy. mial ktos stycznosc z nimi? boje sie troche ze beda mi cos nawijac o swojej wierze

Gość pewnie to zależy od ludzi
ja mam w rodzinie świadków jehowy, mam tez znajomych - i nigdy nie padło żadne słowo o religii.

Gość sepia28
słyszałam że trzeba ich ruchać na stole obiednim nie wiem jak sie przygotować

Gość sepia28
tez mysle ze bedzie ok. to bardzo mili starsi ludzie

Gość Prażynka_87
pracowałam kiedyś ze świadkiem. NIe podejmował tematów religii . Przy obiedzie chyba też nie rozmawiają ;)

Gość sepia28
w najgorszym wypadku wycofam się w podskokach i z przytupem na lewą nogę, popierdując przy tym z radością jednocześnie merdając frywolnie kosmatym ogonkiem. mam na imię Fafik :)

Gość sepia28
ha ha ha

Gość pudernica ze szczecina
Jesdno jest pewne: kaszanki na obiad nie bedzie :)

Gość tak naprawde to sa wyznawcy s
szatana jehowy Towarzystwo Strażnica znaczenie imienia Bożego tłumaczy na „Ten, który powoduje, że się staje. Takie znaczenie Świadkowie wywodzą od czasownika hawah. Jednak drobna zmiana w imieniu może zmienić również jego znaczenie. Znamy to z przykładu Abram/Abraham czy Saraj/Sara. Po drobnej zmianie znaczenie ich imion zupełnie się zmieniało. Zobaczmy jak niebezpieczne jest zmienienie imienia Jahwe na Jehowa. Towarzystwo Strażnica formę imienia Bożego wybrało posługując się tym imieniem w języku angielskim, czyli Jehovah. Otóż hovah przetłumaczone z języka hebrajskiego na angielski (niestety brak jest polskiego słownika) według Strong's Concordance with Hebrew and Greek Lexicon znaczy ruin, mischief. Po przetłumaczeniu na język polski dowiadujemy się, że ruin znaczy ruina, upadek, zaprzepaszczenie, zatracenie, a słowo mischief znaczy figlarność, psota, mąciwoda, podżegacz. Słownik Strong Concordance jest dostępny w Internecie, więc zachęcam by się osobiście przekonać, co znaczy słowo hovah. Towarzystwo Strażnica nigdy nie poinformowało swoich zwolenników, że istnieje takie tłumaczenie. Dlaczego? Przychodzą mi na myśl tylko dwa możliwe wyjaśnienia albo „niewolnik nie wie, co propaguje, jako rzekome imię Boga albo robi to świadomie. Nie widzę innej możliwości albo jest ignorantem albo sługą mąciciela, czyli służy nie temu Bogu, co twierdzi. Taka sytuacja już miała miejsce za czasów Jahszua i czytamy o niej w Jan 8:44. Faryzeusze twierdzili, że są gorliwymi czcicielami prawdziwego Boga, ale jak było naprawdę wszyscy wiemy. http://www.superfakty.info/index.php?option=com_content&view=article&id=4:faszerstwo-imienia-boego&catid=1:swiadkowie-odchodza&Itemid=13

Gość sepia28
dzieki bardzo wszystkim troche mi ulzylo