Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asiula207

odliczanie vat... pomocy!!!

Polecane posty

Gość asiula207

mam pytanie. w podatkach jestem totalnie zielona, kazdy mowi co innego, a ja juz zgłupiałam. chodzi mi o to, ze zakladam dzialalnosc i przede wszystkim potrzebuje do tego auta, paliwa itp. jak to jest z paliwem jesli bede prowadzic wlasna dzialanosc? czy jesli mam paliwo na fakture to zwraca mi sie cala kwote, ktora zaplacilam za paliwo czy tylko kwote podatku? jesli np. wezme telefon na firme to rozmowy mam za darmo czy vat od tego abonamentu? prosze o pomoc!

Gość AHHHHelo
vat tylko

jak jesteś zielona w podatkach, to musisz sobie znaleźć dobrą księgową. Zacznij od tego.

Gość Emmett Fitz-Hume
Zależy do czego lejesz paliwo. Od wlanego do samochodów osobowych nie odliczasz VATu ale całą kwotę (brutto) zaliczasz do kosztów uzyskania przychodu, co zmniejsza Twój dochód a zatem i podatek dochodowy. Za usługi telekomunikacyjne odliczasz VAT a kwota netto stanowi koszt uzyskania przychodu (zmniejsza zatem dochód a więc i podatek dochodowy).

Gość Emmett Fitz-Hume
dzielwoj - a dobry księgowy nie może być? ;) :D

Asiula:) Wszystko zalezy od tego, jaka forme opodatkowania wybierzesz....na początek znajź dobrego ksiegowego. Odlicza sie vat od paliwa, gdy jesteś "vat" owcem...paliwo z Fv od podatku, gdy auto firmowe...itp. To nie to forum, podam Ci link - tam zadawaj pytania: http://www.forum.gofin.pl/

Gość asiula207
księgową juz mam i to świetną, tylko nie mialam ostatnio czasu zeby z nia pogadac. dlatego z ciekawosci weszlam na forum. auto tez bedzie wliczone w koszty, nie bedzie to prywatne auto.

Gość przedsiebiorcza jak sam choooj
moze zamiast grzac dupe na kafe to poczytaj cos!!! jak mozna zakladac firme nie majac pojecia o tak podstawowych rzeczach!!! zenada

Gość asiula207
dziekuje slicznie

Ale sie dowiedziałaś:o pomarańcz- po co sie udzielasz, jak sam jesteś niepełnosprytny??? Polecam Gofin- powodzenia:)

bo mnie wkurza takie podejscie do sprawy jest od groma portali podatkowych na ktorych znajdziesz potrzebne informacje nie zadalas pytania w stylu "eksport na wschod- trudna sytuacja z VATem, jak rozliczyc reklamacje" tylko pytasz o cos co powinnas miec w malym palcu zanim otworzysz firme

Gość asiula207
ale ja juz mam księgowa, bede prowadzic pelna ksiegowosc, auto bede miec wliczone w koszty itd. tylko po prostu nie wiem jak to jest z paliwem bo to sie ciagle zmienia. nie mialam pojecia o takim forum, przepraszam, jesli tutaj mozna tylko pisac o dietach i seksie. po prostu szukalam odpowiedzi bo duzo czytalam ale nic nie znalazłam.

"eksport na wschod- trudna sytuacja z VATem, jak rozliczyc reklamacje" tylko pytasz o cos co powinnas miec w malym palcu zanim otworzysz firme" No co Ty??? Takie zagadnienia to 7my stopień wtajemniczenia...żartujesz chyba, że początkujacy przedsiebiorca powinien znać takie zawiłosci podatkowe:O

jovik - ty sobie jaja robisz czy nie umiesz czytac?

to ze masz zwrot podatku (czyli czesci kwoty objetej VAT-em) sie "ciągle" nie zmienia! zmienia sie system rozliczen, np w jakich sytuacjach mozna a w jakich nie mozna odliczyc VAT

Gość asiula207
jesli nie mialas zamiaru mi pomoc tylko szukasz zaczepki na forum to po jaki choooj sie odzywasz w ogole?

nie szukam zaczepki tylko pragne Ci uswiadomic ze otwarcie firmy to nie jest to samo co otwarcie paczki mentosów no nic spadam baw sie dobrze, mam nadzieje ze nie pojdziesz z torbami

Ha! Dzielwoj:) Nie mam wykupionej prenumeraty, i nie mam kodu. Ale przeciez Forum jest ogólnodostępne:D