Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość ekstern

Egzaminy eksternistyczne LO

Polecane posty

Gość sesiiii
Bez pełnych zadań to trudno powiedzieć:D. Cały test kręcił się wokół tych 2 utworów?

Gość Luva
123, Slowacki to tez nie moja bajka, ale te najwazniejsze pojecia trza znac, taki los ;)

Gość razdwatrzy123
a jak nazwaliście wygnańcow łaski?

Gość razdwatrzy123
do tego utworu, wa calosci lektor szkolnych odwoluje sie tylko kordian, wiec to nie jest podstawowy archetyp ktory trzeba znac ;p

Gość LanieWody
Tam bylo wyraznie czego symbolem jest akra przymierza w tym utworze a nie czego symbolem jest utwor, ale zaspany to pisalem wiec sie nie bede madrzyl, tak mozna powiedziec ze egzamin byl mocno powiazany z utworami, wpadlo jakies pytanie typu Synonim slowa Historia ale tak to kapa :D

Gość Luva
Nie zrozumiales, na maturze rozszerzonej dostaniesz teksty, w ktorych tez znajdziesz odwolania do histori, do archetypow wlasnie, pewnych pojec, filozofii. Teraz, to pal licho.

Gość razdwatrzy123
mam wszystkie stare matury rozszerzone obcykane i tam nic podobnego nie ma, to ty decydujesz co ma byc, chyba nie widzialas matury rozszerzonej z polskiego

Gość razdwatrzy123
2 abcd mam napewno dobrze, 1 co trzeba bylo wpisac te srodki stylistyczne z baczynskiego za 3 pkt tez dobrze, jeszce za bohatera romantycznego mysle ze 2 pkt albo 3 wpadna, ze te slowo hisotira 1 pkt i za okreslenie tego tam o baczynskim nie pametam co tam bylo, powinno byc chyba dobrze

Gość Luva
Chyba widzialam :) Wiesz, na czym polega analiza tekstu? Jak zamierzasz jej dokonac nie znajac historii literatury? Mam na mysli oczywiscie ten licealny wycinek.

Gość LanieWody
Przeciez otwarcie przyznaje, ze u mnie to bylo lanie wody i slabo bylem przygotowany z polaka nie mowiac o tym ze temat nie podszedl zupelnie, coz zawsze mozna napsiac poprawke :)

Gość razdwatrzy123
chyba masz na mysli konrada walenroda, bo tak to wszytko swietnie umiem, naprawde, sorry, ale na zadnej maturze rozszerzonej z polaka nie widzialem jakis takich posranych rzeczy jak na tym, pozatym matura rozszerzona z polaka to glownie pisanie

Gość razdwatrzy123
dobra tak czy owak jestem taki padniety po 4,5 godzinach pisania dzisaij ze ide spac, zajrze tu wieczorkiem, i jak ktos wie jakie byly przypuszczalnie odpowiedzi to fajnie bylo gdyby sie nimi podzielil :D

Gość Luva
LW, nie pilam do Ciebie. Pewnie zdacie, te 15 pkt. to nie tak duzo. 123, ok, polemika nie ma sensu, bo nie rozumiesz, o czym pisze.

Gość razdwatrzy123
a to jeszcze zarzuce taką anegdotką, ze przed wejsciem na sale, gdzie bylo nas z 20, jeden koles rzucil tekstem o walenrodzie, a ja na to ze ja nie wiem o co w tym chodzi bo to jedyna rzecz ktorej nie czytalem, i reszta tych osob co tam stala, powiedzial ze rownierz nie ma o tym pojecia, czyli generalnie wszyscy co przyszli czytac polski. Komedią było gdy otworzylem arkusz i pierwszy tekst Konrad Walenrod, myslelm ze padne tam. Tak wiec nie tylko ja bylem cienki, ale pocieszajace jest moze to, ze wyszedlem z sali jako ostatnio bo wszyscy przedemna zwątpili 30 min wczesniej. Co prawda widze ze niektore rzeczy zle nasciemnialem ale mam nadzieje na te 15 pkt :)

Gość razdwatrzy123
sorry mialo być pisać tam u góry, a ja mielem jesze przy sobie ksiazke ze streszczeniami lektor z liceum i ją wtedy wyciagnolem i sprawdzilem i nie bylo Walenroda w tej ksiazce, tak wiec powiedizalem ze skoro tam nie ma to czemu mieli by to nam dac, a tu taki prezent nam zorganizowali :D

Hej Nie panikujcie z tym wiekiem ,ja mam 35 na karku i tez zdaje ,takie czasy ,kiedys byłam młoda i głupia ,potem dziecko i koniec z szkoła a teraz potrzebne srednie i trzeba zakasać rękawy i do nauki,jestem dopiero po pierwszym egzaminie-z informatyki i było ok za tydzień zdaje przedsiębiorczośc i gegre mam nadzieje ze sie uda i to na razie wszystko w tej sesji.Ja korzystam z programu unijnego-egzamin kluczem do przyszłości i nie płace za kurs przygotowawczy ani za egzaminy -opłacane sa z funduszu ,za dojazdy na kursy przygotowawcze kase zwracaja i nawet jest w czasie zajęc catering i obiad.Super mi sie udało bo z kasa krucho i nie dałabym rady ,jedynie że potrwa to do lutego nastepnego roku.W tej sesji 3 egzaminy ,póżniej sesja jesienna i jeszcze raz zimowa

Gość Luva
Dobrze wiedziec Justyna, super, ze cos takiego zorganizowali! Moze to jakies wyjscie dla Ciebie Lola? Ale jak masz wylacznie fizyke do zaliczenia, to nie wiem, czy to ma sens.

Gość sesiiii
justynko- To gratuluje okazji;]. Powodzenia życzę. Luva, 123- nie kłóćcie się. Rozumiem o co chodzi wam obojgu. 123 ma na myśli to, że na maturze rozszerzonej zwykle nie ma pytań o wiedzę z jakiegoś utworu. Są oczywiście dotyczące czytania ze zrozumieniem, a wypracowanie najczęściej opiera się na tekstach podanych, lub można wybrać. Ale popieram też Luvę, bo warto jednak znać historię literatury i łatwiej wtedy pisać... Dlatego też ja czytałam wszystkie lektury z listy cke.

Gość Luva
Wiesz Sesi, ocb, wiec nie bede przynudzac ;) Ale dlaczego o tym pisze. Moi znajomi sa juz po maturze, 4 porwala sie na rozszerzenie z polskiego. Wiekszosci poszlo znakomicie, mam na mysli wynik rzedu 90%-100%, co jest fantastycznym osiagnieciem (marzenie), ale tez koniecznoscia, kiedy zamierzasz sie dostac na studia, gdzie ten wynik liczy sie do sredniej. Wszysycy podkreslaja analize tekstu, przeciez o to tam chodzi. O zauwaznie pewnych postaw, odniesienie do innych utworow (punktowane), np. bowaryzm. Choc z tego co pamietam Pani Bovary obowiazkowa juz nie jest.

Gość sesiiii
Oczywiście, że to ważne. Pewne rzeczy się pominie jeśli nie zna się tła. Ja z polskiego w taki próg mniej więcej celuje, też chcę rozszerzony. Na razie myślę tylko o lekturach na eksternistyczne. Potem ruszę do reszty,ale mam to szczęście, że najpopularniejsze lektury są moimi ulubionymi książkami.

Gość LoLa1991
No nie wiem zobaczę popytam się o coś takiego gdzieś blisko mnie ale na razie muszę zobaczyć ile nie zdałam czy tylko tę fizykę czy jeszcze dojdzie mi ta mata i pp (co będę teraz zdawać) eh :( justynka101 No tak rozumiem Panią, ale Pani miała dziecko to oczywiste że ono było najważniejsze. To zupełnie inna sytuacja niż u mnie.

Gość LoLa1991
Bardzo Pani dziękuję :) To chyba musiałby się stać wielki cud gdyby mi to wszystko zaliczyli.

Gość LoLa1991
Powodzenia Pani życzę i będę trzymać kciuki, Mówią że to pp jest łatwe ale ja tak nie sądzę nie mam żadnych materiałów z tego oprócz takich info w internecie.

Gość Luva
Sesi, na poziomie rozszerzonym sa znacznie ciekawsze lektury ;) Przede mna jeszcze Proces Kafki, Szewcy Witkacego i Transatlantyk, ktory zaczelam, ale utknelam, choc Gombro to mistrz, wiadomo :P

Gość sesiiii
Z tych wymienionych przez ciebie został mi tylko Transatlantyk.. i ostatni rozdział procesu bo mnie wkurzył.

Gość LoLa1991
A na jakie studia się wybieracie po tym rozszerzonym polskim? a zdajecie jeszcze coś w rozszerzeniu?

Gość Luva
Eh, leza przede mna te ksiazki, a i tak podczytuje Pilcha ;) Nie mowiac o chemii... Dobra, ide stad, trza sie wziac za nauke ;) Ja zdaje polski i wos na rozszerzeniu, jezeli w ogole przystapie w tym roku do matury (kocham fizyke!)... A pozniej dziennikarstwo i zobaczymy co to bedzie. Slyszalam, ze to troche takie studia o niczym, czyli cos dla mnie ;)

Gość sesiiii
Ja zdaje za rok, na rozszerzeniu polski, ang, historie i wos. Marzy mi się pr i marketing medialny. Ewentualnie prawo lubi politologia. Miłej nauki.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się