Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość ekstern

Egzaminy eksternistyczne LO

Polecane posty

Gość gość
Ja się ucze z e-learningu poprzez strone naukaprzezinternet.pl i nie narzekam. Duży obszerny materiał, tylko jest jedno "ale". Trzeba za to trochę zapłacić i można na początku się pogubić z materiałem, który tak naprawdę się będzie przerabiało. Jest np. tam materiał z biologii podzielony na dwie części, a tak naprawdę tylko z drugiej trzeba się uczyć, bo w informatorze jest napisane że trzeba się nauczyć DNA, a budowa ciała była w starym programie nauczania.

Gość gość
Witam . Ja się uczę przez Dyplomus wszystko podane w pigułce miły kontakt i przejrzysta platforma. Szkołę zawodową konczylem w 98 R. Teraz podchodzę do 7 przedmiotów egzaminy są w Bydgoszczy. Przy okazji jest ktoś z Tucholi lub okolic?

Gość gość
ja chyba zapiszę się do liceum 3 letnie internetowe Alfa w Warszawie,rozmawiałam dziś z panią przez telefon,miło i sympatycznie się rozmawiało fajnie wytłumaczyła i poleciła że mogę po zsz zapisać się już na 3 semestr,tylko boję się czy sobie poradze,bede musiała az do Warszawy jechac na egzaminy prawie 400 km,nie znam języka angielskiego tylko niemiecki a tam jest angielski nie mam pojęcia czy dam rade go od podstaw sie nauczyć

Gość gość
gość 21.41 Jak 3 letnie liceum internetowe? Egzaminy zdajesz w najbliższym dla siebie OKE, nie ma raczej możliwości żebyś jechała aż 400 km do Warszawy. Z jakiego województwa jesteś? O ile się nie mylę nie musisz zdawać ang, możesz wybrać niemiecki czy francuski. Wejdź na stronę CKE i poczytaj informatory. Moim zdaniem można sobie poradzić bez liceum internetowego, niestety podobno jest dużo oszustów. Do typowo humanistycznych możesz uczyć się z podręczników, do tych ścisłych ew wziąć korepetycje, ale jest też dużo filmików w internecie gdzie tłumaczą zagadnienia z matematyki, fizyki.

Gość gość
Pomyłka, post do gość 21.54

Gość gość
do gość z 8.32-dlaczego pomyłka?

Gość gość
gość 21.41 jest taka szkoła internetowa,jak wejdziesz na ich strone to jest opisane,egzaminy zdaje sie u nich nie w OKE,oni maja swoich nauczycieli z ktorymi jest kontakt i egzaminują,mysle ze może bedzie łatwiej troche,jestem z małopolski.

Gość gość
Ale my piszemy w dalszym ciągu o egzaminach eksternistycznych? Sprawdzałam to internetowe liceum, moim zdaniem jak komu wygodniej, ja osobiście wolę zdawać eksterny, jest zdecydowanie więcej plusów.

Gość gość
wiem ze to forum o liceum eksternistycznym,ja tez tu na poczatku pisałam na ten temat,dziękuje za informacje,pozdrawiam i życze powodzenia ps. sobie tez tego życzę :)

Gość gość
Też myślałam, że o tych egzaminach mało kto wie i mało kto do nich podchodzi. Jak po kilkanaście osób zdaje przynajmniej, to dla mnie chyba nawet lepiej. Wyobrażałam sobie takie 5 dziwnych, skrępowanych osób na sali :D Tak może chociaż trochę raźniej i mniej wyobcowanie będę się czuła. Mimo, że pewnie będę jedną z młodszych, bo 18 lat skończyłam niedawno. I ja też zdaję w Szczecinie :)

Gość gość
Ja mam 23 lata i zdaje tez w Szczecinie ... Jak dobrze że przynajmniej wiem ze jeszcze jedna bedzie młoda ;)

Gość gość
A na ile egzaminow sie zapisalas ? Szczecin.

Gość gość
Na wszystkie, więc na pewno się spotkamy :P

Gość gość
Ja jeszcze nie dostałam pisma z OKE z miejscem egzaminu i data, a podobno każdy powinien takie dostać co najmniej 2 tygodnie przed

Gość gość
Dzwoń jak najszybciej.

Gość gość
Do mnie doszły przedwczoraj, więc może jeszcze dostaniesz (OKE Poznań). Ale fakt, lepiej zadzwonić i się upewnić ;)

Gość gość
Zadzwonię w poniedziałek, albo jutro bo jeszcze łudze się że do poniedziałku list przyjdzie.

Gość gość
hej. powiedzcie mi jak się uczyliście do informatyki ? bo ja bladego pojęcia nie mam jak do tego podejść a egzamin już za tydzień..

Gość gość
Do mnie list też jeszcze nie przyszedł (OKE Kraków)

Gość GOŚĆDARCY
Cześć wszystkim, czytam ten temat od dłuższego czasu, ale jeszcze się nie udzielałam. Jest ktoś kto zdaję maturę w tym roku? Jak idą przygotowania? Ja dzięki temu, że zdałam w październiku eksternistyczne mogą pisać mature ze swoim rocznikiem, jestem przeszczęśliwa, chociaż trochę strachu jest bo nigdy do liceum normalnego nie chodziłam. Polecam wszystkim którzy nad tym myślą, bo wystarczy trochę systematycznej nauki i idzie zdać bez problemu. Życzę również powodzenia wszystkim podchodzącym do egzaminów w lutym. :D

Gość gość
Ja za informatykę się jeszcze nawet nie zabierałam. Akurat tego egzaminu się nie boję, jestem raczej obeznana z komputerem i podstawowymi (a nawet tymi mniej podstawowymi) programami, więc pewnie tylko porobię zadania z przykładowego egzaminu i jeszcze raz przejrzę z grubsza wymagania, czy aby na pewno nic nie brzmi dla mnie zbyt obco :P Może jeszcze, jeśli znajdę trochę czasu, przejrzę praktyczną część jakichś starych, podstawowych egzaminów maturalnych z informatyki i też sobie spróbuję porobić dla pewności. Chyba nie da się inaczej do tego przygotowywać niż w praktyce - najlepiej po prostu załatwić sobie dostęp do programów (jakichś od robienia prezentacji, pisania, kalkulacyjny i może od grafiki - najlepiej ''oficjalnych'', jak power point, ale dużo jest też darmowych, łatwych do ściągnięcia ''podróbek'', które działają w baaardzo podobny sposób do oryginałów) i trochę się nimi pobawić. Z reguły są one bardzo intuicyjne, ale jeśli ktoś jest kompletnym laikiem, to do wszystkiego jest też dużo poradników w postaci np. filmików na youtube albo jakichś forów i naprawdę każdy może ogarnąć. A co do matury, to ja co prawdę podchodzę do egzaminów dopiero teraz, w lutym, ale jeśli uda mi się wszystko zdać, to też podejdę do tej w tym roku szkolnym :) Nie przygotowywałam się do niej jeszcze jakoś super, bo najpierw chcę się upewnić, że w ogóle zdam szkołę średnią :P Póki co tylko staram się łapać dużo motywów (oglądam dużo filmów, czytam książki itp. i robię notatki) na ustny i pisemny polski i zaczęłam robić notatki i zbiór zadań z rozszerzonej geografii. No i staram się mieć też ciągle styczność z angielskim, oglądam filmiki w obcym języku, jakieś aplikacje do nauki słówek itp. Za matmę będę się brała na ostatnią chwilę, dopiero delikatnie ruszyłam zbiory zadań Kiełbasy. Pewnie wezmę korki chociaż na ten miesiąc-dwa, żeby omówić najważniejsze i najtrudniejsze rzeczy z kimś, bo zamierzam podejść do rozszerzenia.

Gość gość
Odwazna jestes. Ja matematyke to chociaz zeby na 2 zdac to sie modle bo wgl do glowy mi nie chxe wejsc umiem tylko jakas tam podstawe funkcje i rownania oraz procenty reszta to czarna magia. No ja sie informatyki troche boje bo mimo ze mam te programy to ciezko mi siasc wgl do nich. Teraz to na,angielskim sie skupilam..

Gość gość
Jeśli ktoś nie ma MC Office'a na komputerze to polecam korzystać z wersji internetowej office.com - są tam wszystkie programy z pakietu z 2013 roku i co najważniejsze to wszystko jest darmowe na oficjalnej stronie Microsoftu. Ja maturę będę zdawała dopiero w następnym roku i też myślę nad rozszerzoną matmą, bo zawsze byłam z niej dobra. Gdybym wcześniej zabrała się za te egzaminy to też bym zdawała w tym roku maturę ze swoim rocznikiem. Jeśli chodzi o normalne liceum to nic nie straciłaś, ja w ogóle żałuje że nie dowiedziałam się o tych egzaminach wcześniej. W ogóle nie poszłabym do szkoły średniej gdyby ktoś w gimnazjum mi powiedział, że szkołę średnią można zdać samemu. Też życzę ci powodzenia :)

Gość gość
Ja tez zaluje ze sie wcześniej nie dowiedzialam tylko Teraz od razu zdaje wszystko i jak zdam to matura w tym roku. No ale juz nie ze swoim rocznikiem niestety :)

Gość gość
Gość 10 16 Ja też jeszcze do tej pory nie dostałam listu, zadzwonię w poniedziałek do OKE bo jeszcze się okaże że nie będę mogła podejść do egzaminu

Gość gość
E tam, rozszerzenia nie zdać się nie da, więc jaka tam odważna :P Warto spróbować. Myślę nad ekonomicznym kierunkiem studiów, więc każdy % z rozszerzonej matematyki się przyda. Ogólnie też po prostu jestem w dobrej sytuacji, bo nie miałam dużej przerwy od szkoły (też będę zdawała maturę ze swoim rocznikiem, jeśli do niej teraz podejdę) i nigdy nie miałam problemów z nauką. Jeszcze dwa lata temu byłam w bardzo dobrej szkole (top3 w moim województwie), właśnie w klasie matematycznej. Szkołę średnią kończę w taki, a nie inny sposób, bardziej z powodów osobistych, miałam trochę problemów i przez to bardzo słabą frekwencję. Ocenami tak czy siak ''zdawałam'', ale nie można mieć poniżej 50% obecności niestety, nawet jak mimo wszystko radzisz sobie na sprawdzianach :/ Dziękuję za tę informację odnośnie MC Office'a, nie wiedziałam o tym, przyda się :D

Gość gość
ja do technikum chodziłam w 2011 r także jakies 6 lat temu , wcześniej w sumie tez nie miałam problemów z nauka tylko tak jak mówisz u mnie podobnie frekwencja i wyjazd ze szkoły ;) no ale trudno się mowi .. ;) tylko ja znowu na studia prawnicze się wybieram i z humanistycznymi przedmiotami nie mam wgl problemów tylko sobie przypominam bardziej niż saie ucze ale matematyka i informatyka to zgroza dla mnie i obliczenia z fizyki teorie znam ale liczenie wzory podstawianie masakra po prostu...

Gość gość
Gość 22:04 Też mam zamiar dzwonić w poniedziałek. Do jakiego OKE należysz?

Gość gość
Gość 12.20 Ja należę do OKE w Warszawie. Napisz w poniedziałek co Ci powiedzieli

Gość gość
Radzę Wam nie ignorować informatyki :) Wydaje się, że to prosty przedmiot i każdy kto obcuje z komputerem spokojnie go napisze. Ale prawda jest taka, że te zadania na informatyce są bardzo czasochłonne i często troszkę zakręcone. Czasami na jedno zadanie trzeba poświęcić średnio 10-15 minut. Sam podszedłem do informatyki na luzie, a potem patrzę minęło 1,5 godziny, zostało 30 minut, a ja dopiero zabierałem się za czwarte zadanie :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się