Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość ekstern

Egzaminy eksternistyczne LO

Polecane posty

Gość gość
dobrze wiedziec ;) a jak angielski ? wystarczy znac troche podstawy czy trzeba sie przylozyc bardziej ?

Gość gość
Dzięki za wskazówkę. W takim razie najlepiej po prostu zacząć od najłatwiejszych albo chociaż najlepiej punktowanych zadań, a zapychacze zostawić na koniec :P Dużo z was korzysta z facebooka? Może łatwiej byłoby po prostu komunikować się na jakiejś grupie? Mogłabym założyć. Tutaj jednak trudno zaglądać regularnie, nigdy nie wiadomo, czy akurat ktoś coś ciekawego napisał. Tam konwersacje i wymiana informacji mogłaby iść dużo sprawniej ;)

Gość gość
dobry pomysł ;) daj znac jak założysz

Gość gość
Ja wolę zostać tutaj. Nie każdy ma facebooka, poza tym myślę, że łatwiej będzie znaleźć informacje przyszłym pokoleniom na tym wątku niż na facebooku. No i nie bez powodu ludzie piszą na forum - anonimowość zapewnia większy komfort pisania.

Gość gość
Mam pytanie do tych którzy już mieli styczność z egzaminami. Z tego co widziałem po ostatnich postach, to dowiedziałem się że prawdziwy egzamin różni się od tych z informatorów w sensie różnorodności zadań. Z poziomem trudności jest tak samo że może się pojawić o wiele trudniejsze od tych z informatorów, czy głównie tylko inne pytania, a forma tych zadań ta sama? Dla przykładu w informatorze 2+2, a na egz 4+4? Czy zamiast dodawania dadzą mi całke nieoznaczoną (to jest oczywiście przykład do zrozumienia pytania) ?

Gość gość
Ja nie pisałam jeszcze egzaminów, ale za to przejrzałam ten wątek kiedyś w całości i z tego co zauważyłam, to opinie są bardzo różne. Jedni ludzie mówią, że zadania są praktycznie identyczne, tylko lekko zmieniona forma, a inni, że zupełnie inne (chociaż oczywiście z całkami nie przesadzajmy :P). Więc trudno stwierdzić, możliwe, że po prostu różnie się trafia i od czasu do czasu układający testy powtarzają niektóre zadania. Nie rozumiem właśnie czemu wszelakie matury itp. publikują na oficjalnych stronach, a eksternów nie można sobie nigdzie przejrzeć :/

Gość gość
Pisałem egzaminy eksternistyczne więc mówię tylko prawdę. Egzaminy oczywiście różnią się od tych przykładowych arkuszy egzaminacyjnych. Jest w prawdzie to samo, ale często zapisane w innej formie, więc można lekko się zdziwić. Ale generalnie w połowie wygląda to tak samo jak na informatorach. Pytania na arkuszach są naprawdę łatwe, na egzaminie trudniejsze, choć naprawdę zależy, bo czasami też banalnie łatwe się trafiają. Informatyka jest bardzo czasochłonna, sami zobaczycie ile Wam zejdzie na dwa trzy zadania. Jedną część wypełniacie na komputerze (pan egzaminator powiem Wam co i jak), a drugą wypełniacie na kartce ręcznie długopisem (specjalny arkusz w formie testu, bodajże 15 pytań). Jeśli chodzi o język angielski, to jeśli ktoś zna podstawy, potrafi porozumiewać się po angielsku, budować proste zdania, to bez problemu go zaliczy. Na tym egzaminie jest kilkanaście pytań, są też pytania z tekstem typu prawda - fałsz, trzeba dopisać do tekstu słówka, zdania, opisać obrazki. Druga część egzaminu to typowa rozprawka. Dostajecie jedno główne pytanie, a do niego zazwyczaj 4 pytania i trzeba pisać. Do każdego pytania musi być wstęp, rozwinięcie i zakończenie. Punkty zbieracie za słownictwo, znajomość fonetyki itp. Ogólnie jak ktoś potrafi budować zdania w języku angielskim, to taka rozprawka jest banalnie prosta.

Gość gość
Czyli spodziewać się na informatyce więcej pytań z teorii niż w informatorze, za bardziej znaczącą ilość punktów? Są też otwarte? Trudne czy raczej takie oczywistości, przynajmniej dla kogoś w miarę obeznanego z komputerem i internetem? W sumie to mnie trochę bardziej przeraża niż krótki czas na część praktyczną xd

Gość gość
Dzięki za odpowiedź z tymi pytaniami. Człowiek już szaleje z nerwów, bo ma 11 egzaminów na zaliczenie i najlepiej żeby to zdał od razu, bo przerwy między sesjami są niestety długie. Jak w ogóle wygląda matematyka, chemia i historia, bo zdawalność np. z matematyki jest dosyć słaba (raz z tego co widziałem nawet 17%) a to najwięksi przeciwnicy dla mnie. Co prawda sporo się uczyłem, ale i tak mam wrażenie że na spr i tak zapomnę coś...

Gość gość
Mam pytanie jeszcze o informatykę, jak wygląda ten egzamin? Czy komputery są obok siebie ustawione tak że można podejrzeć jak rozwiązuje zadania druga osoba? Czy w tym czasie nie ma dostępu do internetu?

Gość gość
Nie wysłali mi pisma ponieważ nie zostałam dopuszczona jednak do egzaminów

Gość gość
A podali jakiś konkretny powód dlaczego nie zostałaś dopuszczona? Uiściłaś wpłatę w wyznaczonym czasie?

Gość gość
Dzwoniłam dopiero dzisiaj do OKE i Pani mi powiedziała, że nie wysyłają żadnych pism odnośnie miejsca i daty, bo wszystko jest zamieszczone na stronie internetowej.

Gość gość
No to najwyraźniej wszystko zależy od OKE. Do mnie wysłali w sumie same miejsce, bez dat. A jak nie zostałam dopuszczona we wrześniu (starałam się o zwolnienie z opłaty, ale nie udało się), to też dostałam informujący o tym list, więc trochę dziwne, że tak po prostu olali sprawę.

Gość gość
Egzamin z informatyki. Wchodzicie do sali, podpisujecie się i pokazujecie dowód osobisty. Siadacie do komputera. Komputery są jeden obok drugiego, ale tak ustawione, że nie da się ściągnąć jeden od drugiego. Oczywiście internet jest wyłączony :) Musicie utworzyć na pulpicie katalog z nazwą numeru swojego PESEL, a do niego skopiować wszystkie pliki z CD, który już jest w stacji, albo trzeba go tam włożyć (zależy od egzaminatorów). Do tego każdy dostaje test pisemny, do którego standardowo zakreślacie dane osobowe. Rozwiązujecie zadania na papierze i na komputerze. Czas 2 godziny - jak dla mnie ok, można zdążyć z wszystkimi zadaniami, ale żeby zrobić wszystko super, nie można się ociągać, bo tak jak pisałem wcześniej, te zadania są bardzo czasochłonne.

Gość gość
bo ja tylko wam na jajkach grać chce lalala

Gość gość
Gość 13 08 Tak, złożyłam dokumenty po terminie (deklaracja o przystąpieniu i o wyborze w terminie) jedynie zwolnienie z opłat po terminie bo miałam problem z kadrową, niby nie da nic się zdziałać bo lista została zamknięta, miałam jeszcze nadzieję że dopuszcza mnie ale nic z tego.

Gość gość
a co do informatyki to ja gotowa prace zostawiam w moim folderze na komputerze czy musze skopiowac calosc mojego folderu na płyte cd ? i co do fizyki to czy jest duzo zadan otwartych z liczeniem czy bardziej teoria ?

Gość gość
Dobra, to trochę zamęczymy doświadczonych z egzaminami pytaniami, ale skoro sami byliście na naszym miejscu, to dobrze rozumiecie jaki to stres i niepewność co nas czeka :D Rozumiem, że pytania na egzaminie są trudniejsze niż te w próbnym. Skoro teraz napisałam sobie na szybko próbny z chemii i wyszło mi 65%, a jeszcze praktycznie nic nie powtarzałam, tylko robiłam notatki omawiające zagadnienia z informatorów - będę jeszcze na pewno powtarzać jakieś chemie w pigułce, czytać moje notatki, wkuwać na pamięć niektóre rzeczy itp., więc moja wiedza będzie trochę większa. To skoro w tej chwili ''dostałam'' 4, to na głównym egzaminie powinnam spokojnie dostać chociaż te 2, czy jednak pytania są naprawdę dużo trudniejsze (więcej równań itp.) i samymi łatwiejszymi i bardziej ''z życia'' czy ''na logikę'' nie da się nadrobić procentów, żeby nazbierać te głupie 12 punktów? :P A do reszty zdających, nawet pierwszy raz - od kiedy/ile się uczyliście? Dużo? Jako jedyna idę praktycznie na żywioł? ^^''

Gość gość
Ja w sumie tez ucze sie tylko z matematyki angielskiego. Chemie fizykę i biologie tylko opracowalam. Reszty nawet nie cZytałam bo brak cZasu... przed samymi egzaminami tylko poczytam coś i zobaczymy jak to bedzie...

Gość gość
Zaczęłam się uczyć jakoś w październiku i podobnie jak ty robiłam notatki do podstawy z informatorów, a potem je czytałam. Sama nie wiem na ile umiem, na pewno jeszcze będę czytać przed każdym egzaminem moje notatki. Z takich przedmiotów jak przedsiębiorczość czy wos to prawie w ogóle się nie uczyłam, a próbny napisałam na 4. Niestety z chemii kułam najbardziej, a próbny napisałam na 2 - co mnie zresztą nie dziwi, bo chemia to mój odwieczny wróg. Chciałabym mieć już te egzaminy za sobą, przynajmniej ten pierwszy dzień, żeby mniej więcej wiedzieć jak to wygląda. Ile przedmiotów zdajesz?

Gość gość
Wszystkie. I podobnie jak ty humanistyczne przedmioty byly na 4 a scisle na 2. Ja w styczniu sie zaczelam uczyc dopiero zeby na swiezo byc :)

Gość gość
Ja (ta od 4 z chemii, chyba musze sie jednak zacząć jakoś podpisywać xd) też zdaję wszystkie i chciałabym podejść do matury w tym roku, dlatego zależy mi bardzo, żeby zdać wszystko. Jak tylko jeden przedmiot zawalę albo coś w tym stylu, to chyba sobie nie wybaczę <\3

Gość gość
A długo się przygotowywalas?

Gość gość
tez bede zdawal we wroclawiu, moja pierwsza sesja

Gość gość
Nie, opracowywałam tylko informatory, dopiero teraz będę na ostatnią chwilę nadrabiać (nie mam w tej chwili żadnych obowiązków, więc mogę całymi dniami się uczyć). Zawsze wszystko odkładam + nie lubię uczyć się dużo wcześniej, bo dużo głupich rzeczy szybko wylatuje mi z głowy. Mam dobrą pamięć, ale w zapamiętywaniu informacji na kilka dni, a nie miesięcy :P Ale niedawno wyszłam ze szkoły, nie mam bardzo dużo zaległości, wiele z tych rzeczy z notatek omawiałam jakiś czas temu na lekcjach i jeszcze to w miarę pamiętam. No i ja akurat nie mam problemu ze ścisłymi przedmiotami, z humanistycznymi zresztą też, to raczej te prostsze egzaminy. Jedyne, których bardzo się boję, to historia i fizyka, bo jakoś nie lubię tych przedmiotów, a w dodatku fizykę dużo osób oblewa ;-; Ale no liczę, że chociaż te 30% będzie i jakoś się uda. Dzisiaj też porobię trochę próbnych i dam znać, jak mi poszło, bo na razie je tylko przeglądałam, a robiłam jedynie tę chemię :)

Gość gość
Ja robilam wszystko to najgorzej bo 29%poszlo z cheni , historia 65% a reszta to od 38 do 55 % bez nauki tylko to co pamietam z gimnazjum. Dobrze masz ja mam dwoje malych dzieci takze cale dnie nauki to juz nie dla mnie :)

Gość gość
Dobra, porobiłam troszkę i póki co: Chemia 4 (65%) Matma 4 (3% zabrakło do 5 ;-;) Angielski 5 (80%) Fizyka 3 (60%, tylko dwóch procentów zabrakło do 4, bardzo miłe zaskoczenie. Wiem, że główny egzamin będzie pewnie o wiele trudniejszy, ale z tym przedmiotem tak się nie lubimy, że myślałam, że nawet próbny spapram kompletnie :P) Wos 3 (48%, więc wręcz ledwo co, tutaj też się zdziwiłam, ale już nie na plus... Myślałam, że wos będzie dla mnie łatwy, dużo wiedzy z życia itp., ale miałam pustkę w głowie. Będę musiała się do niego bardziej przyłożyć, a do tej pory zamierzałam sobie odpuścić na korzyść chemii...) I to na razie tyle :)

Gość gość
Ladnie ci poszlo . Gratulacje :) ja to juz mowie oby zdac na samych dwojach byle do matury wiecej nie musi byc bo na studia to tylko matura...

Gość gość
Mam pytanie, a czy w związku z przekształcaniem gimnazjów będą też jakieś zmiany w zdawaniu egzaminów eksternistycznych? Będę podchodzić do nich w październiku i zastanawiam się.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się