Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sexy Flexy Jolly

SYROP ALVIA - BEZPIECZNY W CIĄŻY?

Polecane posty

Ginekolog zapisał mi syrop Alvia na dokuczające mi już chyba od zawsze zaparcia. Na ulotce wyczytałam jednak, że ze względu braku informacji na temat działania leku u kobiet w ciąży nie zaleca się w takim stanie przyjmowania leku. Mój gin jest wykwalifikowanym profesorem, bardzo dobrym lekarzem, więc skąd taka "pomyłka". Przyjmowałyście ten syrop? Jestem w 5tc (3t od zapłodnienia) - czy rzeczywiście mogę przyjmować ten lek mimo ostrzeżenia na ulotce?

Gość jak najbardziej bezpieczny
możesz spokojnie stosować , to jest lek homeopatyczny ja podawałam go mojej 10 miesiecznej corce

Zauważyłam że na jednych stronach są ulotki tego syropu na których jest napisane że jest bezpieczny dla kobiety w ciąży, a na innych że nie zaleca się jego stosowania w ciąży. Dziwna rozbieżność, a chodzi dokładnie o ten sam lek :|

Gość tajasne
bo jeszcze do niedawna powszechnie uważało się ze - ze względu na brak doraźnych skutków ubocznych - homeopatia jest jak najbardziej wskazana dla kobiet w ciązy, karmiących oraz noworodków. natomiast de facto prawie żaden produkt homeopatyczny nie był pod tym kątem badany. ponieważ są konkretne przepisy określające co może być w ulotce i na podstawie jakich dowodów dane określenia mogą sie w niej pojawić - leki homeopatyczne musiały miec pozmieniane ulotki. jeszce Cie to nie interesuje, ale ostatnio np zmieniono tez napisy na opakowaniach herbatek mlekopędnych - wskazania obejmują faktyczne działania medyczne składników ziołowych, a dalej jest napisane że "ZWYCZAJOWO stosowane też jako produkt mlekopędny". wynikło to z tego że dane ziółka zawarte w herbatce de facto mają się nijak do laktacji, ale zastosowane wszystkie naraz w odpowiednich ilościach z odpowiednią częstotliwością dają jakiś tam efekt :) Co nie zmienia faktu że obecnie na opakowaniu herbatki mlekopędnej jest napis "niepolecane dla kobiet ciężarnych i karmiących" :D a homeopatia - coz, w wątpliwosć podawane jest nawet to czy ona W OGÓLE działa. wiec skutki uboczne też są co najmniej wątpliwe ;) jak Ci lekarz zapisał to bierz.