Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szaron 601

bulwersująca sprawa

Polecane posty

Gość szaron 601

witam chciałabym poruszyć dość intrygyjący temat . może zacznę od początku. jestem żoną starszego szeregowego w zawodowej służbie wojskowej. nie dawno doszły nas słuchy że w tym stopniu wojskowy może przepracować na kontraktach 12 lat i czołem . podkreślam że teraz po 15 latach żołnierz ma już emeryturę . to jest normalnie niedorzeczne ponieważ czy to w policji czy w służbie więziennej ta ustawa nie obowiązuje. podkreślam również że nie ma możliwości awansu ponieważ nie ma posad kaprali . niektórzy może myślą że wojsko to sielanka jednak tak nie jest ile się słyszy o afganistanie i żołnierzach tam poległych. wiadomo ryzyko zawodowe . ale powiedzcie sami jak można traktować w budżetówce jednych lepiej drugich gorzej . mój mąż lubi swoją pracę która czasami naprawdę jest niebezpieczna . jest zapalonym patriotą . prawdę mówiąc nie ma możliwości dostania służby stałej jest na kontrakcie ani również nie ma możliwości awansu. śmieszne jest to że jeżeli ta ustawa będzie kontynuowana to niestety wiele zawodowych przejdzie do innych resortów i tyle bedzie zawodowego wojska bo nikt nie będzie poświęcał zdrowia rodziny i życia gdy po 12 latach usłyszy " my manu dziękujemy" napiszcie co o tym sądzicie

niech idzie na studia ofircerskie i problem z głowy.. Starszy szeregowy to nic w hierarchi wojska, takie mięso polowo :O niech zrobi studia to i kasa będzie lepsza

Gość szaron 601
mąż myślał o studiach zaocznych ale niestety jest to drogi gips , ja jeszcze jestem na wychowawczym a na rodzinę nie mamy co liczyć żebym mogła pracować . i koło się zamyka . na dzień dzisiejszy mogę jedynie stwierdzić że nie warto wogule się starać dostac do żadnych elitarnych jednostek . bo sam czas oczekiwania dostania się to minimum 2 lata .

Gość szaron 601
są takie ale tylko w przypadku jak oni to określają dla potrzeb sił zbrojnych sami kierują jak mają etaty , a tam gdzie on pracuje to nie ma . poskładał też podania do innych jednostek gdzie może będą większe możliwości no ale cięcia które wprowadza rząd mogą zablokować przeniesienia .

Uważam, że bardzo dobrze, że tak jest. szeregowy czy starszy szeregowy to zwykły pacieruch. Żaden z niego podoficer ani oficer. Starszego szeregowego można wyszkolić w kilkanaście tygodni. Uważam, że bardzo dobrze iz po 12 latach ich sie zwalnia bo nie widze powodu żeby płacić emeryture komus kto 15 lat pojeździł jako kierowca stara albo był operatorem radiotelegrafu.

Gość szaron 601
mój mąż jest starszym szeregowym i nie jest jakimś tam cieciem . pracuje w jednostach specjalnych i nie leży brzuchem do góry jak co niektórzy . moim zdaniem koszty szkolenia takiego żołnierza przez kilka lat to ogromny koszt . więc zwalnianie to normalnie marnotrawstwo państwowych pieniędzy bo znowu zatrudniają i szokolą . paranoja . a wiadomo że nie każy odejdzie po 15 latach jak lubi swoją pracę

Moja droga jako podatnik wole dużym kosztem wyszkolic kolejnego niz płacić mu do końca zycia emeryture bo to jeszcze wiekszy koszt

Gość szaron 601
no to masz trochę dziwne podejście . bo każdy pracujący odprowadza składki wojskowy również . a po drugie to co to za wojsko zawodowe które wiecznie się szkoli .świadczy to tylko o niewielkim profesjonaliźmie bo fachowiec w danej dziedzinie to nie lada kąsek. zdania można mieć podzielone ale fakt faktem żołnierz z doświadczeniem i odpwiednim szkoleniem jest o wiele więcej wart od takiego co dopiero zaczyna się szkolić zresztą moim zdaniem to zawodowa armia powinna być profesjonalna i wyszkolona i przede wszystkim okres pracy powinien być przedłużony do 20 lat .

Gość szaron 601
i jeszcze druga sprawa zawsze się czepiają tych na najniżych szczeblach a prawda jest taka że to oni najwięcej robią a nie na tych najwyższych szczeblach .

Jasne ale dla wższych stopniem. I tak większość odchodzi na emeryture zaraz po nabraniu do niej praw. Dla mnie to chore żeby trzydziestokilkuletni chlop szedł na emeryture i ciągnął ja przez kolejne 40 lat a to wszystko z moich podatków. A po co nam w naszej sytuacji wyszkolone wojo? do noszenia worów z piachem w trakcie powodzi?

Gość szaron 601
oczywiście się zgadzam powinni wydłużyć czas pełnienia służby do 20 lat . ale trzeba też spojrzeć na to ze strony żołnierza bo chyba nim nie jesteś . z zewnątrz to trochę inaczej wygląda. praca ta wymaga wiele poświęcenia przede wszystim życia rodzinnego a także zdrowia .

nie mów mi kim jestem bo jestem po toruńskiej podoficerce i wiem jak wygląda wegetacja w przecietnej JW - byle pietnastaka odjebac a potem smiech prosto w twarz uczciwie pracujacym

Gość szaron 601
moim zdaniem powinno być weryfikowane wszystko w zależności od jednostek i pełnienia funkcji . bo jest różnica między zwykłą jednostką która na poligon jedzie raz na rok a jednostką specjalną która tych poligonów ma kilka i dochodzą do tego kursy szkolenia misje .

Gość shalone
Żeby wygrać wystarczy zagrać 1 raz i wygrać grę . Wtedy rejestrujesz się i dalej walczysz o kase . Gra jest jak najbardziej uczciwa i opłacalna . Jeśli nie masz pracy i siedzisz przed komputerem tak jak ja nie trać czasu . Niech płacą za to co robisz . Wystarczy że wejdziesz w ten link i zarejestrujesz się . Gorąca polecam . http://puzz.info.pl/?p=iCVtos2vKIP5

nie powiesz mi, że szwej ma ciężej niż taki hutnik, który musi tyrac do 65 a już niedługo do68 roku. a 12 letnia słuzba dla szeregowych i starszych jest ogólną praktyką w 90% jednostek i ja jestem za tym. Chciałaś poznac opinie to Ci ja przedetawiłem

Gość klusssska
dobrze ze ktos pracuje w tym wojsku polsklim. zawodowy szeregowy ciezko pracuje i malo zarabia, a znam osobnika ktory byczy sie jako kapitan po szkole oficerskiej i zarabia 4 tysiace na reke. Ten nawet nie mysli odejsc po 15 latach roboty bo nie ma takiego przymusu a juz moglby isc na emeryture bo przepracowal te 15 lat. Woli jednak pracowac nadal bo emerytura mu wzrosnie z kazdym rokiem.

musiał by być nenormalny żeby z tym stopniem odejść po 15 latach. a szeregowych nie szkoda. przyjdą nowi

Gość szaron 601
skoro jesteś wojskowym to nie rozmumiem za bardzo tak negatywnego podejścia do tematu . pewnie masz pod sobą szeregowych i nie wydaje mi się że na misji miałbyś zaufanie w sytuacjach kryzysowych do niewyszkolonych dobrze ludzi . wątpie . mój mąż pomimo że jest tylko starszym szeregowym ale zasłużonym z nagrodami listami gratulacyjnymi . jest dobry w tym co robi . a byłeś w zetce

3 lata temu odszedłem z MONu Byłem sierżantem, szefem magazynu uzbrojenia 5 razy w tygodniu od 7 do 15. Praza polegała na wypisaniu kilku kwietów i wydaniu rano amunicji i przyjeciu po południu łusek od kompanii jadacych na zajęcia poligonowe. Jak coś czasem przyjeźdżało to do rozładunku kilkusetkilogramowych skrzyn przychodzili szeregowi. I taka była ich rola wiec nie wiem za co im się nalezy emerytura skoro na ich miejsce przyjda inni i zrobia to samo. Wystarczy miec maturę.

Gość szaron 601
a pozatym w wojsku to powinna być współpraca a nie afiszowanie się tym że się ma więcej belek na pagonie bo pózniej wszystko wyłazi na misjach zero zorganizowania i dbanie o własną d.... i trochę to jest nie wporządku że tak atakujesz tych którzy lubią robić to co robią pomimo że są być może nikim w wojsku bo nie mają możliwości awansu

bedąc w woju zyłem na koszt państwa wiec mi to nie przeszkadzało ale teraz skoro ołace podatki jestem stanowczo przeciw. pamietam co u mnie na jednostce robili szeregowi. jednego dnia "maskowali" na zimowo stara wapnem a drugiego go myli i tak w kółko żeby porządek dnia zrealizować :O no sory za taka ścieme emeryture w wieku 33-35 lat? A górnik musi zapierdalać? siedzą w tych jednostkach i w chuja walą. taki policjant chociaż z bandytami ma do czynienia a trepy nic nie robia - herbaciarze zasrane

Gość szaron 601
tak jak mówiłam mój mąż nie zajmuje się takimi rzeczami jak pisałeś typu rozładowania . wiem bo nie raz wracał umordowany z pracy zaprawy ćwiczenia w lesie które nie należą do przyjemności z racji że pogoda potrafi być kapryśna . egzaminy ze sprawwności do tego dochodzą zajęcia z angielskiego które są wymagane . poligony wyjazdy dokształcające . już nie wspomnę o zagrożeniach na misjach .

jak ma z kim zagadac to rzuci pare podanek i go wrzuca na podoficerkę tyle, że to ryzyko bo etatów na kapsli mało

Gość szaron 601
a to chyba jakaś zwykła jednostka słabo zorganizowana była skoro nie mieli pomysłu jak ustalić grafik zajęć

Gość szaron 601
nie ma etatów na kaprali bo był u komendanta

Co do twojego wywodu, że w psach i klawiszach tak nie ma to pamietaj że policja i słuzba więzienna maja kase z MSW a wojo z MON więc nie mozna porównywac bo maja dwa różne źródła finansowania - choc niby obydwa zyja z budżetu państwa