Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość one question

czy samobójcy idą do piekła?

Polecane posty

Gość one question

tak jak w temacie

Gość jak w nie wierzysz
i wierzysz ze zaslugujesz na nie to pewnie tak

Gość nbnbv
jesli pieklo istnieje to tak . JEsli boga nie ma , to nie .

Gość dawniej owszem, szli
ale od jakiegoś czasu jest to nieaktualne, ponieważ uznaje się ich za obłąkanych. Idzie się więc normalnie do nieba :)

Tak, idą do piekła, bo naruszyli ważne przykazanie, które mówi: nie zabijaj :O :O Za to do piekła nie idą wszyscy mordercy :O :O Facet, który zabił żonę, a następnie wyspowiadał się i ukorzył w rozmowie z Bogiem, do piekła nie idzie :O Nie mówię, że to sprawiedliwe, ale takie są zasady :O Samobójca po popełnieniu czynu nie ma już okazji, by się wyspowiadać, a więc... :O Spowiedź, moje dzieci, spowiedź decyduje o wszystkim :)

Gość tak ida ja miałem
popełnic samobujstwo wszystko miałem przyszykowane to znaczy sznur i na nastepny dzien miałem sie powiesic ale w nocy miałem sen sniło mi sie dziecko kolezanki kture sie utopiło w oczku wodnym jak miał 1,5 roku i najpierw pokazał mi własny pogrzeb kolegów i ludzi ktyrzy płakali na demna a potem powiedział ze pujdze do piekła jak to zrobię

Gość tak ida ja miałem
popełnic samobujstwo wszystko miałem przyszykowane to znaczy sznur i na nastepny dzien miałem sie powiesic ale w nocy miałem sen sniło mi sie dziecko kolezanki kture sie utopiło w oczku wodnym jak miał 1,5 roku i najpierw pokazał mi własny pogrzeb kolegów i ludzi ktyrzy płakali na demna a potem powiedział ze pujdze do piekła jak to zrobię

Gość widzę że są różne
poglądy na ten temat, ja słyszałam iż jeśli piekło istnieje to samobójcy idą, gdyż odebranie swojego życia jest to najcięższy grzech...

Jania porąbało Cię ?1 Morderstwo i samobójstwo to taki sam grzech- samobójca jak się wyspowiada przed śmiercią to też pojedna się z Bogiem i zostanie mu odpuszczone ;)

Gość to już nie te czasy
gdzie był ciemnogród, samobójstwo jest skutkiem poważnej choroby,która się nazywa DEPRESJA,więc jak można iść do piekła z powodu zachorowania na nią:O

Gość 25-letnia zielonooka brunetka
A kim Wy jesteście, że wiecie kto trafi do nieba lub piekła? Tylko Bóg sprawiedliwie osądza, samobójców również. Jania czy Ty w ogóle masz pojęcie jaką naukę głosi KK? Z twoich wypowiedzi na tym i na innym topiku wynika, że nie. Tworzysz jakąś własną religię, która ma niewiele wspólnego z wyznaniem rzymsko-katolickim.

Gość a czytał ktoś może
to?http://voxdomini.com.pl/sw/gloria_polo.htm jest to świadectwo Glorii Polo, która została trafiona przez piorun i tam piekło jest opisane i to co się dzieje z samobójcami również...jak myślicie może to być prawda?

Dusze samobójców nie idą do piekła bezwarunkowo, ale z taką możliwością samobójca powinien się jednak liczyć.

Na to pytanie nie da się odpowiedzieć! To Bóg decyduje o tym, kto pójdzie do piekła a kto do nieba. Odpowiadając na to pytanie (nie ważne czy "tak" czy "nie") popada się w pychę! Czy wy naprawdę uważacie, że znacie wyroki Boskie, że potraficie określić kogo Bóg skieruje do piekła? :(

Bóg jest sprawiedliwy i miłosierny. Badźcie Bogu wierni i ufajcie mu, a on z wami zawsze będzie.

W odniesieniu do tego co napisał Master i Jeju dopowiem tylko, że dlatego samobójcy są chowani normalnie na cmentarzu i mają msze żałobne czego dawniej nie było, bo od razu skazywano ich na piekło. Podobno to czy zostaną potępieni czy nie zależy od tego czy w chwili śmierci ogrania ich zal, za to co postanowili zrobić. Czy przechodzi im przez głowę myśl, że nie chcą tego i cofnęliby czas. A wiadomo, szczery żal to jedne z warunków dobrej spowiedzi.

"Morderstwo i samobójstwo to taki sam grzech- samobójca jak się wyspowiada przed śmiercią to też pojedna się z Bogiem i zostanie mu odpuszczone" :O Oj, Ewa, z inteligencją u ciebie coś kiepsko :O Samobójca nie może się wyspowiadać, bo po popełnieniu grzechu samobójstwa nie żyje, nie istnieje już możliwość spowiedzi :O Nieboszczyki się nie spowiadają, nie było jeszcze takiego wypadku, by denat wyleciał z grobu i klekocząc kośćmi stanął do spowiedzi :O Stuknij się w łeb, zanim coś napiszesz :O :O :O :O Nazwą samobójcy określamy jedynie człowieka, który dokonał samobójstwa udanego :) Ten, kto przeżył albo kto tylko planuje samobójstwo, to jedynie niedoszły samobójca :) Niedoszły samobójca nie może się wyspowiadać z grzechu samobójstwa, bo takiego grzechu nie ma :O A morderca po dokonaniu grzechu śmiertelnego żyje, może więc się wyspowiadać :O :O PS. Nie pouczajcie mnie, moje dzieci, bo ja studiowalam teologię i ukończyłam kursy katechetyczne, poza tym regularnie prowadzę dyskusję z Księżmi :)

Gość no tak, Jania wie wszystko

Mój Ksiądz zdecydowanie twierdzi, że samobójca idzie do piekła :) KK ma wiele nowoczesnych teorii, kiedyś np. nie mógł do Kościoła przychodzić homoseksualista, teraz wpuszczają tych odmieńców, ale nie powiem, by mi się to podobało... :o Do piekła pójdą też ci, którzy twierdzą, że samobójcy trafią do nieba :O :O I ci, którzy uprawiają seks analny, a także ci, którzy dokonali aborcji lub namawiali do aborcji :O I dobrze, bo musi być sprawiedliwość :O Merkaba, a czemu nie zaglądasz na religijne topiki? Brakuje nam cię :) Same kobiety tam ostatnio są :O

Gość Dostojny Kawaler
Jania a ja to kto niby? jestem mezczyzna:) Zablokowala mnie kamelia analna znowu:(

Gość 25-letnia zielonooka brunetka
Jania nie wierzę, że skończyłaś jakąkolwiek szkołę związaną z teologią. Tak się składa, że pewna zakonnica i ksiądz wykładający na renomowanej uczelni w PL mówią, że Kościół nigdy nie wypowie się publicznie kto został potępiony, a kto nie. Żaden człowiek żyjący na Ziemi tego nie wie. Ludzie dobrze piszą, że samobójcy zostają pochowani na cmentarzu, mają msze itd. To znaczy, że kościół rozumie, że samobójstwo jest wynikiem depresji.