Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asiua

pierwsza ciąża...

Polecane posty

Gość asiua

Witam Was kobietki:) Jestem w 6 tc, jest to moja pierwsza ciąża i dlatego mam sporo pytań: już teraz mam iść do lekarza? Jeśli tak, to już usg czy jakies badania będą? Jakie? Założą mi książeczkę ciąży czy coś takiego? I lepiej iśc prywatnie czy państwowo? Przepraszam za tyle pytań, ale naprawdę nie mam od kogo się dowiedzieć;/

Gość Po pierwsze
Ja moją pierwszą wizytę miałam właśnie w 6 tc. Zrobiono mi usg - widać bylo zarodek, slyszałam serduszko. Na tej wizycie lekarz zlecil badania, które zaniosłam na kolejną wizyte. Kartę ciążową założą prawdopodobnie poźniej.

Gość asiua
A tą kartę ciążową będę miała przy sobie czy u lekarza zostaje??

Gość Po pierwsze
Jak już załozy lekarz to nosisz ze sobą na każdą wizytę, bo on tam wpisuje wszystkie badania, wyniki, wagę, ciśnienie itd. Oddajesz dopiero w szpitalu przy porodzie.

Karte ciązową masz ty i na kazdej wizycie u jakiegokolwiek lekarza musisz ją miec. Ja osobiscie polecam chodzic do prywatnego lekarza i miec więcej niz 3 USG podczas całej ciązy jak to jest własnie z NFZ. Poza tym taki lekarz poswięci wiecej uwagi Tobie i dziecku, zresztą ja wychodze z załozenia, ze na dziecku się nie oszczedza :) Powodzenia

zgłos sie do lekarza już teraz. zrobi ci usg i potwierdzi ciąże. dostaneisz skierowania na badanie grupy krwi jeśli nie posiadasz i takie tam ogólne badania krwi i moczu. kartę prawdopodobnie założy Ci na następnej wizycie, ale lekarz będzie miał już w swojej kartotece datę kiedy byłaś a to jest potrzebne później do zaświadczenia do becikowego. ponad to pewnie zleci branie foliku, jełsi tego nie robisz. wiec jak juz wiesz ze jesteś w ciąży to sobie go kup :) i nie stresuj się a będzie wszystko dobrze. moja rada nie czytaj za dużo o rżónych problemach w ciąży, bo potem takie same zauważysz u sibie mimo że ich nie będziesz mieć, ale będzie ci się tak wydawało ;)

Jeśli mozesz pozwolić sobie finansowo na lekarza prywatnego to radziłabym chodzić właśnie do takiego ;) Ja pierwszy raz poszłam do lekarza w 5 tygodniu.Zostało zrobione usg dopochwowo, było zwykłe badanie ginekologiczne,zmierzone ciśnienie. Dostałam "wykaz" badań jakie mam zrobić.I dopiero na kolejnej wizycie zsostała założona karta ciąży,którą masz przy sobie.

o ciąży dowiedziałam się w 6 tygodniu. Lekarz wizytę wyznaczył na końcówkę 7tc. Miałam usg, serduszko bijące widziałam, wtedy założył kartę ciąży

No ja równiez poszłąm pierwszy raz w 5 tygodniu, miałam badanie, które wykryło nadżerke, a lekarka z NFZ ciągle mi wmawiała, ze to grzybica, ale dobra mniejsza z tym :/ Robił mi takze cytologie noi USG dopochwowe. Dostałam zdjecie dzidziusia, wykaz badan, ktore musialam miec na nast wizyte i po 2 dostałam karte ciązy :):)

Gość Po pierwsze
Też chodzę prywatnie do lekarza. Mam jakiś większy komfort. Polecam.

ja też jestem w 6 tygodniu, byłam u lekarza założył mi kartę ciąży zrobił usg. ja osobiście polecam lekarza prywatnego.