Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dobra Duszyczka

PRZEDSZKOLE A DRUGIE DZIECKO - posyłać???

Polecane posty

Gość marlut
posyłac i to na cały dzień.oczywiście na poczatku do obiadu,a pózniej jak się zaaklimatyzuje to do końca.i tak go musisz odebrac,więc jaki sens przed drzemką?a choróbsko będzie przynosił niezależnie od tego ile czasu tam spędzi.

dobra duszyczko- przestałam śledzić ten wątek bo zaczęły się znowu jakieś awantury i ocenianie. jak już pisałam- ja bym nie oddała starszego dziecka do przedszkola w momencie kiedy rodzi się młodsze- gdyby starsze chodziło już wcześniej to nie zabierałabym go z placówki. ale nie wysłałabym akurat w takim momencie. Jak już pisałam pracuję z dziećmi. różnie dzieci reagują na taką sytuację i mam nadzieję ze Twoje będzie z tych co szybko się oswajają. Ale niektóre maluchy czują się przez to odrzucone podwójnie. Miałam kiedyś w grupie chłopca, którego mama postąpiła podobnie. W przeciągu kilku dni dziecko zupełnie zamknęło się w sobie i zmieniło nie do poznania (mama już przed narodzinami starała się go zostawiać na kilka godzin w tygodniu zeby przywykł). Chłopiec czuł się odrzucony podwójnie- rodzice nie tylko mieli nowego synka ale jego mniemaniu dużo bardziej kochali tamtego a jego się pozbyli. dziecko przestało rozmawiać, siedziało całymi dniami w kącie, bujało się i co 15 min pytało o to, kiedy wróci po niego tata. chłopiec był przerażony nową sytuacją. przestał jeść normalne jedzenie i żądał karmienia piersią. Jego mama zbagatelizowała jego zachowanie twierdząc , że mu przejdzie a dziecko z dnia na dzień gasło. smutno było na to patrzeć. nie wiem jak historia się skończyła bo przestałam tam pracować. Wiem też , zę z Twoim dzieckiem może być inaczej.Jednak jeśli się zdecydowałaą mam dla Ciebie radę- rozmawiaj teraz duzo ze swoim synem, tłumacz mu, zapisz go do przedszkola jak najszybciej- zeby miał czas przywyknąć i nie wiązał zapisania do placówki z narodzinami drugiego dziecka. no i jak maluch się urodzi obserwuj uważnie starszego, pytaj opiekunek jak mały radzi sobie z sytuacją. Serdecznie życzę powodzenia:)

Gość marlut
mój 1 rokchorował,nie było m-ca bez antybiotyku.nawet dałam sobie spokój od kwietnia do sierpnia i nie chodził wogóle.w tym roku rewelacja!!!!!!!!!!chorował 2 razy tylko ,w pazdz.i kwietniu.a tak to frekwencja 100% była.

Gość marlut
alonuszka,ma rację.poslij jak najwczesniej tzn,żeby nie zbiegło sie przyjście na świat 2-go dziecka z pójściem do przedszkola.alonuszka ma rację.dużo rozmawiaj z dzieckie.jak nie chce drzemac to polezy najwyżej.

Gość Konska morda
śmierdzicie kupami swoich dzieci tępe i leniwe matki polki

Gość mnbvchhh
Ja teraz tez zapisuje małą tylko do 13. Myślę, że na początek te 5-6 godzin wystarczy. Na cały dzień pójdzie w przyszłym roku jak wrócę do pracy po macieżyńskim.

alonuszka mój synek w wrześniu będzie miał 3,5 roku. jest bardzo mądry. To nie tylko moje zdanie ale i innych. Niestety od kontaktu z dziećmi - woli moje towarzystwo.... czytać i bawić się ze mną. Jeśli chodzi o ciążę - to brzuszek często glaszzce , mówi, że kocha dzidzi i twierdzi, że pomoże mamie kąpać, przewijac itp. Ale wiem, że bedzie zazdrosny. Drugie dziecko urodzi się po 1,5 m-ca chodzenia synka do przedszkola. To taka krotka nasza charakterystyka.

Gość mnbvchhh
Na kiedy masz termin? Ja na koniec listopada wiec 2-3 miesiące będzie na adaptację i polubienie przedszkola.

a wrednymi wypowiedziami się nie przejmuje, bo TE forum z tego słynie, że oprócz fachowych wypowiedzi - na forum jest też troszkę zakompleksionych ludzi, którzy tym probują rozbudować swoje EGO.

Gość Konska morda
Prymitywna dobra duszo nadajesz się tylko do garów i płodzenia dzieci

Gość mnbvchhh
Mysle ze 1,5 mies powinno wystarczyć. Zawsze możesz przecież zabrać dziecko. Moja córka to wicher, nie usiądzie do książeczki, ani kolorowanki, tylko by goniła z innymi dziećmi. Mam nadzieję, że w przedszkolu jak zobaczy, że inne dzieci grzecznie rysują to też usiądzie. Ma 2 latka i 10 mies, a nie umie złapać pożądnie kredki, bo nie ma na to czasu.

Gość mnbvchhh
*porządnie

Gość mnbvchhh
Niestety musze lezec, szyjka sie skraca i sa skurcze. W poprzedniej ciazy bylo tak samo, mam nadzieje, ze wytrwam do listopada.

Gość mnbvchhh
połykam zawsze :)

Gość nienawidze dobrej duszyczki
weż sie za pranie, sprzątanie , przecieranie zup i podcieranie pup dobro duszo :) pozdrawiam

ja zdecydowałam zapisać synka do przedszkola, wiem że tak będzie dla niego lepiej.On jest takim mamin synkiem ciągle jest ze mną w domu, ze mną na spacerkach itpczasem jeszcze z babcią i dziadkiem.Mały jest wstydliwy i myślę ze nie moze dłuzej siedzieć w domu.Cały poprzedni rok chodził do klubu malucha, dwa razy w tygodniu, zostawał tam sam z panią i dziećmi i bardzo lubił te zajęcia.Nauczył sie tam liczyć do 10, ładnie malować farbami i kredkami, zna większość literek i wie jakie słowo się zaczyna na daną literę.No ogólnie ja widzę same zalety :) w całym zeszłym roku chodząc tam i przebywając z dziećmi może ze 2,3 razy był przeziębiony, antybiotyku nie brał jeszcze nigdy w życiu. Drugi dzidziuś urodzi się w lutym czyli po pół roku od rozpoczęcia przedszkola, myślę i mam nadzieję że to będzie w sam raz żeby mały się zaaklimatyzował :) uważam że on musi mieć kontakt z dziećmi i innymi ludzmi, nie może siedzieć ciągle przy mojej nodze ;);) Także ja jestem dobrej myśli a jak będzie to zobaczymy ;)

Nie rozumiem po co na początku posyłać "do obiadu". W większości dzieci są od razu aż do 15, wtedy jest odbiór, tak jest lepiej - po co przyzwyczajać dziecka do tak dużej zmiany jaką jest przedszkole i odbierać po obiedzie a potem znów coś zmieniać i przedłużać pobyt. Dla dziecka to niepotrzebne zamieszanie. A na dodatek bedzie sie czuło inne niż pozostałe dzieci bo one pojdą na leżakowanie a ono nie.... Z zalet przedszkola dodam że moja córeczka chodzi na tańce które uwielbia oraz angielski (tylko w formie zabawy - ale jest juz obsłuchana z językiem i zna kilka słów typu "what's your name" itp)

Gość pytanie do dziewczyn
oddajace dzieci do przedszkola a nie pracujace-pewnie wiekszosc was,, w jaki sposob dostalo sie wasze dziecko do przedszkola jak teraz trzeba przedstawic zaswiadczenie ze oboje rodzice praują,bardzo ciezko jest o miejsce nie mowiac o tym,ze to jest wymog. no chyba ze oddajecie do prywatnego za 1000 zł.??