Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość schizofreniczkaaa

mogę starać sie o rentę ????

Polecane posty

Gość schizofreniczkaaa

jeśli ktoś ma 20 lat i nigdy nie pracował, nie jest nawet ubezpieczony(!) ale jeżeli psychiatra stwierdzi u niego schizofrenię lub inną chorobę psychiczną może starać się o rentę ze względu na niezdolność do pracy ? tak, wiem, że muszę się zarejestrować w urzędzie pracy, ale co dalej? zna się ktoś na przepisach? z tego co czytam na forach różnych, to żeby dostać rentę socjalną trzeba mieć udowodnioną chorobę - czyli pobyt w szpitalu psychiatrycznym - przed 18 rokiem życia, jeśli ktoś się nie uczy ani nie pracuje, bardzo proszę o pomoc kogoś kto się zna na tym

Gość schizofreniczkaaa
a o becikowe mogę się starać , niestety nie wiem kto jest ich moich dwojga dzieci ojcem , wykorzystali to , że upośledzona jestem i mi zrobili te dzieci

Gość schizofreniczkaaa
jak mówiłam proszę o wypowiedź ludzi, którzy sie na tym znają, a nie tych co nie mają zielonego pojęcia czym jest schizofrenia

Gość af
jeśli nie jesteś ubezpieczona to nie masz skąd renty brać, chyba że jesteś ubezpieczona przy rodzich jesli nie ejsteś ubezpieczona mozesz starać się o orzeczenie niepełnosprawności, przy 2 lub 3 stopniu mozesz pytać o zasiłek stały z pomocy społecznej w ośrodku pomocy społecznej a wczesniej o zasiłek pielęgnacyjny w dziale świadczeń rodzinnych

Gość schizofreniczkaaa
to przed ostatnie to był oczywiście podszye - marny zresztą

Gość dyskusyja
a może się zgłos na eksperymenty medyczne?

czytałam tą stronę zus-u wcześniej, ale już sama nie wiem, wychodzi na to, ze o rentę w wieku 20 lat może sie starać ten kto przepracował przynajmniej rok/dwa lata, a jeśli ktoś nie pracował to nie dostanie? dziwne trochę przepisy...

Gość oleire
ja właśnie też się chcę starać, a nie wiem jak, nie daję już sobie rady :(

Gość kfjfhdfsfdsd
gdybys naprawde miala schizofrenie to bys w ogole nie myslala o takich rzeczach :D znalam keidys schizofrenika, on by na pewno nie mial tego typu problemow hehe. to są ludzie z innego swiata, ich akurat renta obchodzi, na pewno sie o to nie martwią tak jak ty :)

u każdego to przebiega inaczej, ja akurat w necie widuję mnóstwo wypowiedzi osób twierdzących, że mają schizofrenie, biora leki, byli hospitalizowani z tego powodu, a mimo to starają(często uparcie) się o rentę

Gość kfjfhdfsfdsd
skoro tak logicznie rozumujesz to... powinnas isc do pracy, są bardziej chorzy ludzie, a im renty nie chcą dać. a czemu mieliby dac komus kto, jak widac po twoich spisach, rozumuje logicznie. i masz dopiero 20 lat... moze masz czasem ataki choroby, bierzesz wtedy leki, ale zeby zaraz renta, to juz lekka przesada. wierz mi moj kolega nie potrafilby pisac tak logicznie jak ty.

Gość af
mi się wydaje że jedno wyklucza drugie, bo renta świadczy o niezdolności do pracy i wtedy jest przyznawana

Gość oj długo długo
jeśli choroba zaczęła sie przed 18 rokiem życia, możesz starać sie o ustalenie stopnia niepełnosprawności ( w Powiatowej Komisji orzekania o Niepełnosprawności). Dostaniesz druk do wypełnienia i drugi, który ma wypełnic lekarz - stwierdzic, ze sie leczysz itd. Po złożeniu wypełnionych druków dostajesz wezwanie na komisję. jeśli komisja przyzna ci co najmniej umiarkowany stopień niepełnosprawności, możesz wystapić do ZUS o przyznanie renty socjalnej 9ok. 500 zł miesiecznie). ZUS powołuje swoją komisję, na którą musisz sie stawić. I ta komisja z ZUS-u decyduje o ewentualnym przyznaniu renty socjalnej. Dosyć długa droga i rezultat niepewny.

Gość Goś153
Osoby które, chcą uzyskać rentę lub zniżki na przejazdy mogą zapisać się do Szkoły Policealnej, dzięki której otrzymają status słuchacza oraz stosowne zaświadczenie, że uczą się i przysługują im zniżki. W Gdyni polecam placówkę NOVA Centrum Edukacyjne. Bardzo fajna szkoła.