Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Proszę o merytoryczną dyskusję

Co wam przeszkadza ten krzyż!? Proszę o merytoryczną dyskusję, bez wyzwisk.

Polecane posty

per vaginam ad astra - a propo's stereotypow. Poczytaj cos wiecej o historii sredniowiecza. Stereotyp sredniowiecza jako czasu ciemnoty i terroryzmu jak to nazwales ciagnie sie od odrodzenia i jeszcze czesc ludzi nie ma wystarczajacej wiedzy, zeby sie od stereotypu oderwac... hmm... naprawde polecam ksiazki, ksiazki i ksiazki przede wszystkim. Wylacz ten Twoj TV. Poczytaj cos tez o historii czlowieka.

Gość aleksanderdegreit
Węgrzy odsłaniają pomnik upamiętniający Smoleńsk. A Polaków nie ma Na Węgrzech 1 sierpnia odsłonięto pierwszy na świecie pomnik ku pamięci ofiar katastrofy pod Smoleńskiem. Na uroczystość, mimo zaproszeń, nie przybył nikt z ambasady RP w Budapeszcie. Pierwszą w Europie (i na świecie) płytę nagrobną poświęconą pamięci ofiar katastrofy z 10 kwietnia odsłonięto 1 sierpnia w Tatabanya. Jest to znana na Węgrzech miejscowość.Przy odsłonięciu pomnika obecni byli inicjatorzy jego budowy, węgierscy dyplomaci, mieszkańcy Tatabanya, węgierskie wojsko, Polonia. Na uroczystości, mimo kilkakrotnych zaproszeń, nie przybyli żadni przedstawiciele z ambasady RP w Budapeszcie. Swojego zbulwersowania nie kryli reprezentanci węgierskiego MSZ. - Dyplomacja RP wielokrotnie inspirowała tworzenie pomników czy innych form upamiętniania Polaków w wielu krajach świata. Jest to pewien rodzaj promocji polskości. Tymczasem teraz, kiedy inicjatywa wychodzi od samych Węgrów, kiedy wykładają na to swoje własne pieniądze, z polskiej ambasady nie przychodzi nikt, aby powiedzieć im proste “dziękuję". Jest to absolutny skandal. Posługując się teologiczną terminologią, można to nazwać grzechem zaniedbania polskiej dyplomacji – mówi portalowi Fronda.pl Ryszard Czarnecki. - Nie jest to wina samych ambasadorów. To konsekwencja tego, co dziś robi polski rząd, aby uczcić pamięć poległych w smoleńskiej katastrofie. Przecież to pan Sikorski chciał dożynać watahy, wypowiadał się o politykach PiS w sposób niebywale agresywny. Oczywistym jest, że przykład idzie od góry, dyplomacja widzi zachowanie ministra. Mimo, że nie kontynuuje on teraz swojej retoryki, to jednak zły przykład pozostał. Myślę, że gdyby w Polsce panowała inna atmosfera wokół katastrofy smoleńskiej, dyplomaci nie zlekceważyliby węgierskiej inicjatywy – mówi Frondzie europoseł Czarnecki. Nikt z ambasady RP w Budapeszcie nie chciał skomentować faktu nieobecności na odsłonięciu pomnika.

per vaginam ad astra widze ze udowodnilam Ci juz ze nie rozumiesz co czytasz i w ogole nie czytasz i jedyna Twoja bronia na mnie jest sprobowac tego samego, ale ze malo inteligentny jestes wiec zrobiles to bez argumentow. Brawo.

BellaM z jesieni średniowiecza kojarzę wyłącznie wątek z "pulp fiction". .... wlasnie o twoje male obeznanie we wiedzy mi chodzi.....Radze, wylacz TV i zacznij cos czlowieku czytac.....

aleksanderdegreit sporo tekstu skopiowałeś, ale powiedz mi kto poległ w smoleńsku? wydaje mi się, że tam zginęli ludzi a nie polegli czy zostali męczennikami. krzyż i to co się dzieje wokół tego to skutek polityki pis i brak odwagi ze strony po.

a może by jak napisał kyoś na wirtualnej polsce, by Kaczyńscy zaczęli odrawiać swoje szatańskie rytuały z swoją sektą na Wawelu ......

przynajmiej mogles sprawdzic w wikipedii o czym jest ksiazka "jesien sredniowiecza". Ale Ty wyksztalcony jestes.... nie zamierzam juz dyskutowac z Toba, bo niski poziom reprezentujesz a ja na takich jak ty nie mam czasu, niestety.

Gość do BellaM
hmmm Jesień Średniowiecza Johana Huizingi???? taaaaa cudowny przykład i jakże celny:D ale fakt , był w Polsce katolicym od dawna , bo inkwizycja działała:D

.... najpierw czytajcie ludzie, potem sie wypowiadajcie. Ta..... jescze mi powiedz, ze inkwizycja zabila tysiace ludzi w naszym kraju....... Czytac ludzie, czytac!!!!

Ty - do BellaM jeszcze przed chwilka probowalas/les udowodnic, ze Polska nie jest krajem chrzescijanskim (ani jego kolebka)...a taraz z ta inkwizycja? Zreszta nie o sredniowieczu byl temat, wiec skoro nic o sredniowieczu i tak nie wiecie, to po co kontynuowac dyskusje?

Gość wypowiem sie jako architekt
z ptu widzenia przestrzennego ten krzyz mozna nazwac elementem tzw. malej architektury - ktorą sie projektuje, zatwierdza, ktora powinna wspólgrac z przestrzenia wokół . Postawic bez ustalenia mozna owszem, piaskownicę we wlasnym ogródku. W tym miejscu stoi juz pomnik, ktory zreszta wkomponowuje sie w otaczajaca architekturę. Na krzyz i drugi pomnik nie godzi sie - słusznie- konserwator miasta Wwy. Na tej zasadzie w kazdym miescie, w dowolnym miejscu ,jakakolwiek grupa mogłaby postawic cokolwiek, motywujac, ze jest to dla nich bardzo wazne Swoją droga, czemu nie postawiono krzyza przed siedziba PISu, jesli juz..

Gość mojsza racja
przypomniała mi sie scenka z Rancza " jakiej narodowości jest Matka Boska? no przeciez polskiej, taż Matka Boska Częstochowska! a syn? oj głupi przeciez Polak, obcego by nie rodziła:D:D tak i to Polska stała się kolebką chrześcijaństwa:P

BellaM widocznie nie czytamy tych samych książek i nie oglądamy tej samej telewizji. nie odbieraj inteligencji innym, skoro ty jej za grosz nie posiadasz. polaczkiem nie jestem, ale mój kraj też jest krajem wysokiej kultury, wbrew twojemu wyimaginowanemu spojrzeniu na świat i kompletnemu brakowi percepcji.

Gość wypowiem sie jako architekt
ktos pisze, ze ulice sa dlla narodu - ok, ale czy domy ma projektowac piekarz dlatego, ze jest częscia narodu? A samochody krawcowa?

BellaM, może Inkwizycja nie zabiła w Polsce tysięcy ludzi, ale szkołą do nauki sado- maso, była najlepszą w dziejach.

Ciekawe per vaginam ad astra - ja ci udowodnilam, ze nie wiesz o czym mowisz, a do tego nie potrafisz dyskutowac, brak ci argumentow. Ale ja juz z Toba nie bede rozmawiac. Z innych swiatow jestesmy.

Gość do BellaM
jakie chrześcijaństwo , taka inkwizycja:)

To też mogę odwrócić pytanie i zapytać się co przeszkadza by krzyż został przeniesiony do kościoła? Uważam ze w kościele jest godne miejsce tego krzyża a nie przed pałacem prezydenckim gdzie krzyż mino ze jest nie poświęcony to profanuje się go okrzykami typu żydo-komuna itp..., a krzyż w kościele nie będzie profanowany i dla krzyża będzie większy szacunek .

Gość jakie fotki ?
to nie chodzi o to ,ze ktos ma cos przeciwko krzyzowi Krzyz powinien zostac przeniesiony A oni zrobili szopke , fanatycy i dogmatycy :-0

Moje ostatnie zdanie- nie rozumiem dlaczego na krzyz ktos mialby krzyczec zydo komuna i od kiedy krzyz jest symbolem zydo komuny? A jesli wierzyc, ze Bog stworzyl swiat i kazdy skrawek ziemi jest jego dzielem to nie rozumiem dlaczego symbole religijne mialyby byc zamkniete tylko w kosciolach?

I gdzie jest takie prawo napisane, ze tylko tam mozna symbole religijne trzymac? Kto takie prawo ustanowil?

I mysle, ze ten krzyz nie jest tylko symbolem religijnym - jest tez symbolem tragedii, nie uwazacie?

BellaM, dziecko, weź ty może zmień dilera, bo coś ci zioło nie służy i zaczyna ci walić po deklu. Amen.