Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

katalana

KWIETNIÓWKI 2011

Polecane posty

agnieszka to tak jak ja też prawdopodobnie dziewczynak, ale nie na 100 %, ale najważniejsze że wszystko oki

moni25 hello!!! :) Jak tam samopoczucie? Leń nie opuszcza?:) Ja mam takiego lenia od 2 dni. Jutro jadę w odzwiedziny do pracy, no i poszukam jakiego płaszcza wkońcu, bo coś czuję, że ten zapinam ostatnie sekundy. Kurcze, czuję się wielka i gruba;//////

Agneszka super, że maluszek zdrowy:) Jeśli lekarz sugeruje płeć, to zazwyczaj się sprawdza...gratuluję córeczki:) Viki super, że synek:) I najważniejsze, że wszystko ok, oby tak do końca ciąży:) Aprils mother, moje badanie moczu też nie wyszło zbyt dobrze. Obecne leukocyty, ph zasadowe, b.liczne bakterie. Morfologia za to super. Muszę powtórzyć badanie. Przyznam szczerze, że nie stosowałam się ściśle do wytycznych lekarza, co do sposobu pobrania próbki moczu...;) Jutro zrobię wszystko jak należy i liczę, że wynik będzie lepszy. Tym bardziej, że niedawno przecież brałam antybiotyk i licznych bakterii raczej nie powinno być. Mój szkrabek w brzuszku nie bierze sobie wolnego na lenistwo. Kopniaczki są coraz mocniejsze i o różnych porach dnia. Zauważyłam, że najmocniej kopie kiedy leżę na plecach - rzadko to robię, nie jest to moja ulubiona pozycja i chyba maluszka też nie:) A_B ja myślałam, że jak tak dużo czasu będę w domu to zrobię to na co zazwyczaj brakowało mi czasu.... posprzątam w garderobie, poukładam w szafach, zrobię selekcję ubrań.... I nic:) Wcale Ci się nie dziwię, że wolałabyś, aby te ciuszki same się popakowały, a później poukładały....ech...;) O włosach nie wspomnę:) Dobrze, że naturalnie są dosyć ciemne, przynajmniej nie mam stresu z odrostami:) Jakoś brak mi zapału, aby się za to wszystko zabrać.

Achhhh...miałam pytać- czy zaatakowały którąś już rozstępy? Ja nawalam ogromne ilości oliwki i balsamu, ale jutro skoczę po jakiś krem przeciw. Boję się, że jak się choć odrobinkę pojawią, to już dupa zbita i nie powstrzymam tego. Miłej nocy Mamuśki:)

Etka ja wcieram z uporem maniaka krem na rozstępy od 4 m-ca. Widziałam w szpitalu dziewczyny, które je miały rozstępy na brzuszku, udach czy piersiach i robię wszystko, aby się przed nimi obronić. Czy kremy są wystarczające? Mam nadzieję:) Po Martynce nie miałam ani jednego, choć brzuch wyglądał jak ufo...więc chyba skuteczne:)

A_B - ja dostałam fenoterol w 22 tygodniu na skurcze właśnie. I do tego no-spe. I z tego co czytałam, to jak się już zacznie brać fenoterol, to już raczej do końca ciąży - bo odstawienie powoduje ponowne skurcze i wywołuje poród. Jak na razie biorę 4 tabletki dziennie, w końcu po tygodniu widze jakąś poprawę. Ale do tego całymi dniami leżę w łóżku - pod czujnym okiem Męża. Nawet obiadu nie pozwoli mi robić :-(

Ja też od dłuższego czasu wcieram oliwkę (w sumie Mężusiowi się to smarowanie spodobało i teraz to już jego "obowiązek"). Na początku miałam z Johansona (nie wiem, jak się to pisze) i dostałam strasznego uczulenia :-( myślałam, że zacznę się skrobać grabiami! Ale zmieniliśmy na Nivea i jestem zadowolona. Jakieś 2 miesiące temu miałam strasznie suchą skórę, ale teraz się już unormowało. Co do specjalistycznych kremów na rozstępy to nie do końca jestem do nich przekonana - z tego, co czytałam, to najważniejsze jest, żeby skóra była nawilżona. No i oczywiście uwarunkowania genetyczne.. bo można się smarować kremami po 200 zł i nic nie zdziałają, jeśli ma się taką skórę skłonną do rozstępów :-( No ale zaniedbywać nie wolno - coś trzeba robić, choćby po to, żeby mieć czyste sumienie dla samej siebie :-)

Gość moni25
Dziewczyny, nie straszyć mnie rozstępami, bo mi się będą śniły po nocy;) Mężuś chrapie aż duden idzie, a ja spać nie mogę:( I dzidzia też, wierci się. A wy wszystkie śpicie pewnie...

Palulina i Agneszka gratuluje córeczek, a Vicki synka. Palulina ja też będę miała drugą córeczkę. W jakim wieku jest Twoja? Witam nowe kwietniówki. W poprzedniej ciąży brzuch twardniał mi bardzo często tzn. nawet do 10 razy dziennie. Dostałam na to tylko magnez. Szyjka się nie skracała, a poród też nie był przyspieszony. Na pewno trzeba mieć to pod kontrolą. Teraz na szczęście jest lepiej tzn twardnieje mi tak raz na dwa dni. Oby nic się nie zmieniło. Nowa z tym wypadaniem włosów chyba nic nie poradzisz. Hormony + osłabiony organizm robi swoje. Mnie włosy pewnie zaczną wypadać po porodzie tak jak było to ostatnio. Rozstępów na brzuchu na szczęście nie ma. Smaruje się codziennie oliwką (wieczorem) i zwykłym balsamem (rano). Po pierwszej ciąży mam malutkie rozstępy na piersiach. Wtedy z miseczki B przed ciążą zrobiło mi się F przy nawale pokarmu. Nie wygląda to na szczęście tak źle, prawie ich nie widać. Martka trochę wystraszyłam się tym artykułem o przodującym łożysku, bo mój lekarz nic mi nie powiedział o zagrożeniach tylko stwierdził, że pewnie i tak nie będę rodziła sn, więc to nie ma znaczenia. Właściwie teraz jakoś się nie oszczędzam. O częstym wypoczywaniu też nie ma mowy przy 1,5 rocznym dziecku. Muszę ją czasami podnieść do krzesełka czy włożyć do łóżka. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Śpijcie dobrze bez żadnych pobudek :)

Dziewczęta, pomocy! Co robić (oprócz picia dużych ilości wody niegazowanej i leżenia z nogami wyżej głowy), aby pozbyć się tych cholernych spuchniętych nóg? Myślałam, że to pieruństwo po 1-2 dniach zejdzie, a tu się już trzeci trzyma.. Są na to jakieś sposoby? Jak znacie, to proszę, piszcie, bo się denerwuję... Słyszałam o spuchlakach pod koniec ciąży, ale u mnie końca jeszcze nie widać, wiec niech wracają moje nożyzny w swojej prawie najlepszej formie! Apeluję!

Cześć mamuśki ;) Piszę tak z rana nie mogę spać to wstałam i się krzątam ,juz pranko zrobione ;) Agnieszka i Paulina gratuluję córeczek, a Viki synka super ze dzieciątka zdrowe to najważniejsze ;) nowa788219223 fajny podałaś link do tego kompletu z łóżeczkiem,chyba się nad tym zastanowimy bo cena zestawiku bardzo korzystna,drozej pewnie wyjdzie kupując osobno. Piszecie że Wam brzuszki twardnieją mi także szczególnie pod wieczór,lekarz kazał łykać magnez Asmag i Nospe,a co do rozstępów tez nie mam wcieram oliwkę naprzemian z balsamem takim za dychę dla kobiet w ciąży z rossmana nawet dobry jest ;) Miłego dnia mamuśki :)

Cześć dziewczyny:) Mamuli jeśli rzeczywiście lekarz zdiagnozowałby u Ciebie łozysko przodujące z pewnością przekazałby wytyczne, jak o siebie dbać, czego unikac itp. Łożysko nisko schodzące to jeszcze nic strasznego. Z każdym tygodniem powinno być coraz wyżej. U mnie na przestrzeni 4 tyg podniosło się 2 cm. Spokojnie:) Zawsze uważam, że lepiej dmuchać na zimne i nie zaszkodzi troszkę wiecej się oszczędzać. Wiem, że przy dziecku w domu to niezbyt łatwe, ale da się zrobić. Będzie ok:) Nikolina, a mówiłaś lekarzowi o tej opuchliźnie? Może poradzi coś sensownego i przestaniesz się męczyć. Niektórym puchną nogi po przyjmowaniu magnezu. Niektórzy lekarze zalecają więcej ruchu o ile to możliwe, herbatkę z pokrzywy i specjalne spraye albo żele. Co do specyfików na rozstępy, ważne jest aby oprócz tego, że dobrze nawilżają zawierały witaminy, głównie C, E i F, które dodatkowo uelastyczniają skórę. Zmykam troszkę posprzątać domek:)

Gość ilona1119
czy możecie zobaczyć co macie wpisane w rubryce dno macicy w karcie ciąży ? jakie macie tam ułamki wpisane? ja mam 1/5 ,2/5 ,3/5 .czy to jest coś złego? to jest 15 tydzień i martwię się że coś nie tak a wizytę mam przed nowym rokiem aż.

Ilona, sprawdziłam ale w mojej karcie ciąży lekarz tych wartości nie wpisywał. Nie martw się, bo gdyby było coś nie tak lekarz z pewnością poinformowałby Cię o tym! Zawsze możesz skonsultować się z innym lekarzem, ale wydaje mi się, że niepotrzebnie się stresujesz. Dużo zdrówka:)

nikolina82 - Na opuchnięcia też należy unikać soli - bo zatrzymuje wode w organizmie. A co do specyfików, nawet ziołowych to nie chcę polecać, bo nie wiem, jak to wygląda w ciąży - które z nich można pić a które nie. Chyba pokrzywa jest dozwolona, ale nie jestem pewna. Moja mama też piła wywar z natki z pietruszki (tylko że wtedy w ciąży nie była...) więc trudno powiedzieć. Może lekarz pierwszego kontaktu coś poleci? :-) trzymaj się zdrowo :-)

czesc dziewczyny jesli codzi o opuchlizne nóg to w ciazy słyszałam jest to dosc niebezpieczne na kazdej wizycie mnie lekarz pyta czy nie puchna mi nogi wiec radziłabym skonsultowac z lekarzem

ilona1119 - Ja w karcie mam coś wpisane dopiero przy 20 tc, ale nie jestem w stanie odczytać, co tam takiego magicznego lekarz napisał :-) a przy wcześniejszych i kolejnych, po 20tc nic nie notował :-)

Hey dziewczyny , ja mam takiego stresa ze szok,jak pisałam wczesniej mam wysoki wynik toksoplazmozy czy któras tez tak ma , dostałam skierowanie na badanie awidnosc,wczoraj byłam w szpitalu ale na wyniki sie czeka az dwa tygodnie masakra:( niewiem czy nerwowo wytrzymam , martwie sie strasznie naczytałam sie w necie o skutkach tokoplazmozy i jestem zielona ze strachu niewiem co mam robic, jak ja wytrzymam te dwa tygodnie strasznie... wiec swieta nawet chyba nie beda mnie cieszyc :(

Dzięki dziewczynki :) Póki co jeszcze się nie nastawiam na córcię. Dzisiaj mam wizytę u swojej gin, więc ją zapytam czy nie zrobi mi dodatkowego usg. Zaraz wrzucę do galerii zdjęcie z wczorajszego usg. Jak zobaczycie to za wiele na nim nie widać. Ale lekarzowi udało się uchwycić malutki fragment buźki :) Palulina gratuluję córeczki! Viki a Tobie synusia :) Rany ja dzisiaj nie spałam pół nocy. Jeszcze maluch jak na złość był tak aktywny, że non stop fikał po całym brzuchu. Szkoda, że takiego popisu nie dał podczas badania ;) Łożysko mam na przedniej ścianie ale malucha bardzo dobrze czuję... Nikolina ja mam problemy z opuchnietymi nogami a zwłaszcza z jedną. Ale u mnie zaczęło się to ok 3 lat temu..prawdopodobnie sprawy genetyczne, bo moja mamuśka ma to samo..Na opuchnięte nogi większość lekarzy poleca specjalne bezuciskowe podkolanówki ale nie wszyscy. Poza tym na pewno wskazany jest ruch...Ja coś czuję, że jeśli będę rodziła SN to na pewno popękają mi naczynka :/ A tego chciałabym uniknąć...Podkolanówek nie noszę. Staram się więcej ruszać. Lekarzowi zgłaszałam sprawę ale powiedział, że i tak teraz żadnych leków przyjmować nie mogę...

A te badanie na toksoplazmoze to jest obowiązkowe? Bo ja czegoś takiego nie miałam robione...

Gość mam pytanko ...
ines nie wiem czy obowiązkowe ,ja zrobiłam bo mi lekarz powiedział że jak uważam mogę zrobić .no i wyszedł mi wynik ujemny w IgG i IgM czyli niechora jestem i nigdy nie chorowałam ,no i musze uwazac teraz żeby nie zachorować.

hej mamusie:) jak tam zdrowko?:) ja nie narzekam z dnia na dzien coraz lepiej...moja niunia daje mi popalic hehe 24godz na dobe jest baardzo aktywna, teraz tak sobie siedze i patrze jak caly brzuszek mi sie rusza hehe:) strasznie nie moge sie doczekac jak bede miala ja juz na rekach i bede mogla ja przytulac:)

Ines w mojej karcie ciąży pisze, że powinnam wykonać 3 badania na obecność p. ciał przeciw toxoplazmozie. Ja na razie robiłam tylko raz na początku ciąży. Może dzisiaj dostanę skierowanie na kolejne. Ja też nie przechodziłam toxo. Niunia ja już też się nie mogę doczekać :) Jak wczoraj widziałam te małe rączki i nóżki to aż coś mi się robiło. Są takie kochane :)

Karolinka a jaki masz wynik igg? U mnie wyszedl ponad 300, czyli wysoki, ale za to igm ujemny. Mimo, że igg wysokie, nie zlecił mi badania na awidność. Stwierdził, że najważniejszy jest igm, bo świadczy o obecnym zakażeniu, więc się nie martwię:) Ines, zazwyczaj badania na toxo robi się przed ciążą lub na początku. Nie jest obowiązkowe, ale zalecane przez lekarzy tak jak cytomegalowirus, różyczka, czy hiv.

Dziękuję Wam Kwietnióweczki za grtulacje! Cieszę się, że synek jest zdrowy:).To teraz święta i byle do wiosny:).