Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość z c c c avonnnnnnnn

czy ktos z was nie ochrzcil swojego dziecka? i dlaczego?

Polecane posty

Gość z c c c avonnnnnnnn

jak w temacie

Gość Ja, bo nie widzę takiej
potrzeby.

Gość z c c c avonnnnnnnn
co zrobisz gdy Twoje dziecko pojdzie do szkoly? nie przystapi do komunii sw bierzmowania? a co zrobisz gdy zechce wziac slub? wtedy chzrest komunia bierzmowanie? nie czujesz ze blokujesz droge zycia swoemu dziecku o ile sam jestes chzrescijaninem (niepraktykujacym)

Cześć =)=)=)=) ja nie ochrzciłam córeczki 1)jestem niewierząca 2)nie ochrzciłabym nawet gdybym wierzyła, bo nie o moją wiarę czy niewiarę chodzi, ale chcę jej pozostawić wybór. W przyszłości opowiem jej o wszystkich religiach na świecie, a także od strony biologicznej przedstawię jej powstanie życia - czyli ewolucję, no i sama wybierze, czy chce się kiedyś ochrzcić i czy wierzy w Boga katolickiego czy innego.. myślę, ze będzie na tyle inteligentna, że nie da się powziąć mistyce, tylko zaufa rozumowi. 3)Niesprawiedliwe jest to, ze dziecko jest nieświadome i ktoś ma za nie decydować, to tak jak by teraz wziąć dorosłego i postawić go w sytuacji jakiejś, z której nie ma możliwości już inaczej wybrac, dopiero za jakies 15 lat bedzie mogł zmienic decyzje (bo niestety w kościele katolickim jest mozliwość dokonania apostazji - wypisu ale po 15 roku zycia) Więc to jest tak jak by wziąć dorosłego i gadać mu bajki o różowym koniu i tak w koło macieju 15 lat 4)nie będę dawała zarobić kościołowi - co roku ksieza dostają kupe forsy od państwa od ilości członków w kościele katolickim, nie wiadomo co sie z tym dzieje, a dzieci biedne chodzą głodne, aż mi żal tych maluszków, które stoją i żebrają pod kościołem, a ksiadz przechodzi obok i nawet nie spojrzy, a sam przyczynia się do patalogii tego rodzaju chociażby przez zakaz antykoncepcji - i rodzi się masa maluchów niechcianych..

Gość Moja decyzja,
nie myślałam,że chcesz z buciarami w czyjeś życie wchodzić panienko z avonu!n Sądziłam ,że to było tylko pyrtanie ale Twoja druga odpowiedź jest poniżej moherskiego poziomu

No właśnie autorko, nie pytaj nas - osób które nie ochrzciły swych dzieci co my zrobimy jak dziecko będzie chciało wziac slub czy cos innego... jak bedzie chciało, to uwierz mi, ze łatwiej jest się ochrzcić w kosciele niz z niego wypisać ja już walczę 3 rok z księdzem i nie mogę apostazji dokonac!!!!!!!!!! a prawo mi to niby gwarantuje - taki ŚWIECKI kraj mamy przez kościół!!!

no to ja sie wypowiem w temacie ... "Niesprawiedliwe jest to, ze dziecko jest nieświadome i ktoś ma za nie decydować, to tak jak by teraz wziąć dorosłego i postawić go w sytuacji jakiejś, z której nie ma możliwości już inaczej wybrac, dopiero za jakies 15 lat bedzie mogł zmienic decyzje (bo niestety w kościele katolickim jest mozliwość dokonania apostazji - wypisu ale po 15 roku zycia) Więc to jest tak jak by wziąć dorosłego i gadać mu bajki o różowym koniu i tak w koło macieju 15 lat" - male dziecko nie ma bladego pojecia co to wiara, chrzest wiec nie czuje sie postawione w zadnej sytuacji, a juz tym bardziej nie powinnas porownywac niemowlaka do doroslego czlowiek, bo to jakis absurd. Bo niestety w kosciele katolickim trzeba na zmiane czekac 15 lat.... uwazam ze 15-latek ma kielbie-we lbie, wiec nie wiem jak mialabym taka decyzje pozostawic na ten przyklad.. 8-mio latkowi??? Brednie... czcze brednie... nie poparte niczym... moim zdaniem to ty pozostawiasz dziecko w sytuacji bez wyjscia i nad tym sie powinas zastanowic. Jak sadze pojecie o wszystkich religiach masz takie samo jak o rozeznaniu wieku czlowieka, wiec znikome. Dorosnij a potem bierz odpowiedzialnosc za dziecko, bo nie pojawilo sie znikad!

a i jeszcze drobne pytanie... "nie ochrzciłabym nawet gdybym wierzyła, bo nie o moją wiarę czy niewiarę chodzi, ale chcę jej pozostawić wybór..." a jesli na wybor bedzie za pozno? czego ci nie zycze, ale powinnas taka ewentualnosc brac pod uwage? to co wtedy?

Gość a ja myssle ze
coralic ales ty glupia....

no własnie panienko, nie pojawiło się znikąd....ale tego juz wyjasnic nie potrafisz skąd - jedynie powiesz - bóg ci je dał, bo na inne tłumaczenie masz zbyt ciasny umysł

Mammi... zachowywalam sie poki co grzecznie, wiec mysle, ze nie musisz mi nadawac od panienek. Odnosnie pojawienia sie dziecka, nie mialam nawet zamiaru siac jakiejs koscielnej propagandy i sprowadzac cie na dobra droge. Zapytalam tylko co zrobisz, kiedy nie bedzie mogo zadecydowac bo zabraknie czasu? Bo i takie rzeczy sie zdarzaja. Niestety i co wtedy?

Ciekawe jak wytłumaczysz dziecku czemu nie idzie do komunii kiedy inne dzieci idą? Jak wytłumaczysz mu że wigilia klasowa tak często organizowana w polskich szkołach jest czymś złym i nie będzie w niej uczestniczyć kiedy inne dzieci będą się obżerać śledziami?

Dzisiaj za niewielką opłatą można się ochrzcić wybierzmować iśc do komunii itp A co ma zrobic rodzina która nie ma pieniędzy a ksiadz rękę wyciąga...?? Uwierzcie ze bez tych wszystkich wyświęceń tez da się żyć. Sama miałam bierzmowanie w wieku 22 lata (oczywiście wszystko da sie załatwić ale trzeba książulkowi posolić i to ostro) Znam dzieci które nie sa chrzczone i są bardziej kulturalne i obyte od tych co mają matki i babki dewotki.

Gość czy ty widziałe dziecko
co je śledzia? żadne z koleżanek i kolegów mojej córki do ust tego nie bierze.. tak na marginesie. a prawda jest taka, ze w dzisiejszej Polsce dziecko nieochrzczone, niechodzące na religię, odstaje od grupy i jest traktowane jako gorsze

10 lipca, to czy dziecko ochrzczone nie ma wpływu na jego kulturę, nie plec bredni

poczytaj troszke o genetyce, bo sie nie uczyłas jak widac w liceum... skąd się bierze człowiek.... i moze przy okazji tak cos o wielkim wybuchu poczytasz, zeby wiedzieć jak powstał świat, że aby życie w ogólemogło istnieć, musi na ziemie byc dostarczane ciepło od słonca, bo gdyby nasza planeta była dalej to słońce by nie dotarło i było by ciemno i zimno. Nie wiem czy zdajesz sobi sprawę z tego, ze gdyby teraz meteor w nas pierdalnął, to jak by wyrzuciło ziemię z orbity okołoziemskiej, topotrzeba zaledwie 7 minut na to, zeby cła powierzchnia się spaliła od prędkości... nie wiem czy wtedy Two Bóg byłby wstanie kiwnąć palcem i uratować troche ludu cofając ziemię na swoje miejsce... żal jaka jestes głupia.

Gość wet
Katolikiem czynicie człowieka juz od urodzenia przez chrzest narzucacie mu swoje wierzenia. I co tu dużo mówić ?

Gość Wtedy nic
bo chrzest nie jest immunitetem na dłuższe życie. A jak mi dziecko by umarło to na pewno miałabym inne sprawy na głowie , żal, i płacz i nie myślałabym o jakiejś ceremonii ktorej nie zrobiłam. Na wigilie chce to idzie nie chce to nie .Proste. Nie bede chrzcic bo wszyscy to robią!

a co ma się stać tym biednym nieochrzczonym dzieciom?? Jak zginą lub umrą to nie pójdą do nieba czy jak??

a c ma się z nimi stac? to samo co z innymi, to chyba logiczne.

Nie wiem na co ma zabraknąć czasu.... jak będzie chciała się ochrzcić to to zrobi i koniec. O co my się sprzeczamy, każdy ma inne zdanie, inne wierzenia i inne podstawy do tego by wierzyć lub nie. Ktoś wyżej się wypowiedział, "jak się wytłumaczy dziecku, ze nie idzie do komunii?", a przepraszam w Skandynawii czy Francji krajach ateistycznych jak katolicy tłumaczą dzieciom ze inne nie idą do komuni a onjo musi isć? Ta smam sytuacja tylko że w drugą stronę. Sam sobie odpowiedz.

kurcze nie rozumien dlaczego ktoś zakłada topik a potem gani matki za to ze nie ochrzciły dzieci?? Chrzest w niczym nie pomoże temu dzieciakowi... co do wigilii to jak bedzie miało ochote pojdzie i koniec kupi komuś prezent i siup po sprawie:) a co do komunii tez mu sie zrobi komunie beda placki torty schabowe i rower....problemu nie widze

Chrześcijaństwo jest od 1000 lat nieodłączną częścią Polskiej tożsamości narodowej, a religia to jest czynnik kulturowy. Walka z religią to walka z 1000 letnią tradycją i kulturą Polską. Tak wam szkoda biednych imigrantów Arabskich? To otwórzcie oczy i zobaczcie do czego doprowadziła taka polityka np w Wielkiej Brytanii! Pewne środowiska islamistów domagają się żeby równolegle z Brytyjskim prawem obowiązywał dla szariat dla wyznawców islamu! A w pewnym mieście w imię tolerancji zamiast Bożego Narodzenia obchodzono święto przesilenia zimowego czy coś, żeby nie urazić uczuć religijnych biednych islamistów! Tego chcecie? Chrześcijaństwo to nie tylko religia! To jest część naszej kultury! Walcząc z religią walczycie z własną historią, tradycją i kulturą! Taka polityka prowadzi do wynarodowienia i wzmacniania się obcych kultur!

czy ty widziałe dziecko co je śledzia? żadne z koleżanek i kolegów mojej córki do ust tego nie bierze.. tak na marginesie. Współczuję, ale twoje koleżanki to nie cały świat.

Poza tym, w nas ludziach, powinien być ogromny szacunek!!!! A tego braknie. Katolicy nie powinni się obrażac z ludźmi niewierzącymi i na odwrót. To już mnie wkurza po prostu. Ja przepraszam jeśli kogoś obraziłam itd. ale treż proszę o szacunek i prowadzenie polemiki, a nie o głupie pytania co zrobię, bo ja tez wtedy musiałabym zadawac pytania katolikom - co zrobisz jeśli Twoje dziecko powie, ze nie chce Cie znac bo je ochrzciłes? Ja byłam wychowywana przez rodziców katolickich i teraz nie utrzymuję z nimi kontaktu, po tym jak robili mi jazdy i byli nietolerancyjni (rodzice którzy mówili że kochają), a matka, wyrzuciłą mnie z domu za zjedzenie szynki w piątek - tyle o wychowaniu katolickim <bez obrazy dla nikogo>

Gość Mistery
Ja swoje dziecko ochrzcilam w wieku pięciu lat. Było to dla niego miłe przeżycie, ale ja nie jestem wierząca i uważam, że chrzest jest bzdurą.

Gość piekna jak to piekna
chrzci sie dziecko jak sie jest wierzacym, ateisci po co maja chrzcic? j aochrzciłam bo chodze do koscioła, wzielam slub koscielny :)