Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

urzekajacakafeterianka

Czy ZUS zapłaci Macierzynski??

Polecane posty

w pracy mam umowe do dnia porodu bo prawo zmusza do tego mojego pracodawce, ale wiem, ze na 1000% nie przedłuzy mi jej po porodzie bo oni stosują metode, ze co 2 miechy po okresie próbnym zwalniają. Czy później przez jakis czas Zus bedzie mi płacil macierzynski?? chociaz kilka miesiecy bo tak po 6 miesiącach od nowa zaczynam poszukiwania i wracam do pracy :) A jesli tak to o jakiej kwocie mowa?

Gość Hagneta
Tak, zapłaci. 22tyg i jest to średnia pensja z okresu bodajże 12 ostatnich miesięcy lub 3 jeśli się krócej pracowało. Ja otrzymałam przeciętną pensję. ,

dostajesz zasiłek macierzyński na czas trwania urlopu czyli teraz to jest chyba 22tygodnie. A wysokość to 100% wynagrodzenia czyli średnia Nie wiem jak to się załatwia, czy musisz coś w zusie donieść "Zasiłek macierzyński przysługuje także pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony, na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, z którą umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu."

Tak, jak byłaś zatrudniona w dniu porodu to ZUS płaci macierzyński. Pamiętaj że wtedy ubezpieczenie masz tylko w czasie połogu i później jeśli chcesz je mieć musisz się zarejestrować jako bezrobotna. Macierzyński zawsze wynosi tyle samo, teraz chyba faktycznie 22 m-ce, na pewno nie pół roku niestety ;) Pełna wypłata.

co znaczy że "ubezpieczenie masz tylko w czasie połogu"? chyba mialao byc tylko podczas macierzyńskiego????????????????????:P:P:P:P:P:P:P:P tak dziewczyny maja racje 22 tyg i pełna pensja a papiery dostarcza pracodawca (u mnie tak było) ale to tez zależy jaka duza firma tzn ile osób zatrudnia?? zadzwoń do zuzu to sie wszystkiego dowiesz i tyle:)

Gość gryczka
Jest to niby pełna wypłata, ale w rzeczywistości jest to 100% średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy. Weź więc pod uwagę, że jeśli pracowałaś przez rok i Twoje dochody np. pół roku temu znacznie wzrosły, to zasiłku będziesz dostawać jednak mniej, niż ostatnio dostawałaś pensji (ja jestem w takiej sytuacji).

Gość antypatologia
22 tyg a nie 20?

rzeczywiście w tym wypadku może być 20tyg, bo te dwa to dodatkowy urlop. A Autorce urlop nie przysługuje, a sam zasiłek, więc możliwe że tylko podstawa

"Przede wszystkim urlop macierzyński 2010 może być dłuższy, składać się bowiem będzie z dwóch etapów. Okres trwania pierwszego podstawowego, nie ulegnie zmianie i ma trwać 20 tygodni (w przypadku urodzenia jednego dziecka). Oprócz tego mamie przysługuje urlop macierzyński fakultatywny, czyli nieobowiązkowy ma on być co roku sukcesywnie wydłużany, czyli przy urodzeniu 1 dziecka w roku 2010 i 2011 wyniesie on dwa tygodnie... Matka pragnąca wykorzystać dodatkowy urlop macierzyński będzie musiała złożyć pisemny wniosek u pracodawcy, który nie może odmówić jego uwzględnienia. Pracownica przebywająca na urlopie fakultatywnym ma takie same prawa, jak podczas korzystania z podstawowej części urlopu, łącznie z zasiłkiem macierzyńskim." W tym wypadku nie będziesz zatrudniona, więc o te dwa tygodnie nie przedłużysz

Gość antypatologia
Swietnie. Dobrze wiedziec, dzieki za informacje. 2 tyg. to zawsze cos!

stelka27*** "co znaczy że "ubezpieczenie masz tylko w czasie połogu"? chyba mialao byc tylko podczas macierzyńskiego????????????????????" Dziewczyna nie ma urlopu macierzyńskiego, tylko zasiłek macierzyński tak długo jak długo przysługiwałby jej urlop macierzyński u pracodawcy (czyli tu- 20 tyg. skoro tak dziewczyny piszą). Po porodzie już nie pracuje, nie jest zatrudniona, a co z tego wynika- nie jest to okres składkowy (bo kto za nią składki płaci?) więc nie jest też zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego. Zasiłek macierzyński z ZUS-u niczego tutaj nie zmienia. Od sierpnia 2008r. kobiety w Polsce mają prawo do bezpłatnych świadczeń medycznych w okresie ciąży, porodu i połogu. NFZ okres połogu definiuje jako okres do 42 dnia po porodzie- czyli 6 tyg. Dziewczynę po porodzie musi do ubezpieczenia zgłosić mąż, albo musi się zarejestrować jako bezrobotna, bo po porodzie bezpłatne świadczenia ma tylko 6 tyg. Nie ma to najmniejszego związku z zasiłkiem macierzyńskim (ten przysługuje autorce ze względu na umowę- a więc i opłacane składki w dniu porodu), ale warto zwrócić na to uwagę. Dzieci mają prawo do bezpłatnych świadczeń do 18 r.ż. tylko trzeba je zgłosić (tego gdzie i jak- nie wiem już dokładnie, na pewno takie zgłoszenie jest bezpłatne).

Gość postaram się byc kulturalna
Mam identyczne sytuacje jak autorka, 6 tygodni minęło więc wg was nie jestem ubezpieczona. Jednak gdy czytałam o zasiłku który będę pobierać wszędzie było zaznaczone że jest to zasiłek macierzyński na prawach urlopu macierzyńskiego stąd ja wnioskuję, że skoro na urlopie jest ubezpieczenie zdrowotne to na zasiłku także.

Zasiłek macierzyński przysługuje Ci w takiej wysokości jak wypłata kiedy jesteś na urlopie macierzyńskim. Nie wiem jak przy zasiłku wygląda sprawa z innymi świadczeniami z ZUS-u. Na urlopie masz ubezpieczenie bo pracodawca odprowadza składki, będąc na zasiłku masz... zasiłek. Co do bezpłatnych świadczeń- zerknij na stronę NFZ. Kobiety tylko w wymienionym przeze mnie okresie mają bezpłatne świadczenia medyczne- w innej sytuacji muszą mieć ubezpieczenie. Do ubezpieczenia zgłasza pracodawca, współmałżonek (nie wiem jak jest z innym członkiem rodziny) albo Urząd Pracy (bezrobotną).

Zgodnie z art. 67 ust. 6 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U.z 2008r. nr 164, poz. 1027 z późn.zm.) w okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego nie wygasa prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego.

Za osoby przebywające na urlopach wychowawczych lub pobierające zasiłek macierzyński obowiązki płatnika składek pełnią: pracodawca w stosunku do osób: przebywających na urlopach wychowawczych, pobierających zasiłek macierzyński, jeżeli zasiłek ten jest wypłacany przez pracodawcę, jednostka organizacyjna lub osoba fizyczna pozostająca z inną osobą fizyczną w stosunku prawnym uzasadniającym objęcie ubezpieczeniami społecznymi (np. zleceniodawca w stosunku do zleceniobiorcy, jeśli wypłaca zasiłek macierzyński, rolnicza spółdzielnia produkcyjna w stosunku do członków, którym wypłaca zasiłki macierzyńskie lub przebywających na urlopach wychowawczych), podmiot, na rzecz którego wykonywana jest odpłatnie praca w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania, w stosunku do osób pobierających zasiłek macierzyński, jeżeli zasiłek wypłaca ten podmiot, Zakład Ubezpieczeń Społecznych w stosunku do osób, którym wypłaca zasiłki macierzyńskie, zasiłki w wysokości zasiłku macierzyńskiego.

Historynka pozwolę sie z toba niezgodzic bo byłam w takiej sytacji, i byłam ubezpieczona przez owe 22 tyg:) i 22 a nie 20 bo nawet takiej co umowa sie kończy z dniem porodu przysługują dodatkowe 2 tyg tylko wniosek piszesz do zusu:):)!!!!! wiem to na własnym przykładzie!!!!!!!

mam nadzieję że wyjaśniłam tę kwestię. informację zaczerpnięte ze strony ZUS-u

stelka27***, piszę tylko o informacjach na temat zasiłku macierzyńskiego które są dostępne na stronie ZUS-u i o informacjach o osobach uprawnionych do świadczeń które podaje NFZ. Jak ktoś mi poda nowe, sprawdzone informacje i źródło to nie będę się kłócić, skoryguję swoje wiadomości :) postaram się być kulturalna- jakbyś tak mogła źródło podać i napisać tą informację o którą chodzi pełnym zdaniem i ze znakami interpunkcyjnymi :) Co do prawa do świadczeń w okresie ciąży, porodu i połogu bez względu na ubezpieczenie- jestem pewna, mam odpowiedź z NFZ również. Co do ubezpieczenia na zasiłku- czytałam tylko trochę na stronie ZUS-u i może faktycznie coś mi umknęło.

http://www.zus.pl/pliki/poradniki/porad7.pdf Za osoby przebywające na urlopach wychowawczych lub pobierające zasiłek macierzyński obowiązki płatnika składek pełnią: -pracodawca w stosunku do osób: przebywających na urlopach wychowawczych, pobierających zasiłek macierzyński, jeżeli zasiłek ten jest wypłacany przez pracodawcę, -jednostka organizacyjna lub osoba fizyczna pozostająca z inną osobą fizyczną w stosunku prawnym uzasadniającym objęcie ubezpieczeniami społecznymi (np. zleceniodawca w stosunku do zleceniobiorcy, jeśli wypłaca zasiłek macierzyński, -rolnicza spółdzielnia produkcyjna w stosunku do członków, którym wypłaca zasiłki macierzyńskie lub przebywających na urlopach wychowawczych), -podmiot, na rzecz którego wykonywana jest odpłatnie praca w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania, w stosunku do osób pobierających zasiłek macierzyński, jeżeli zasiłek wypłaca ten podmiot, -Zakład Ubezpieczeń Społecznych w stosunku do osób, którym wypłaca zasiłki macierzyńskie,zasiłki w wysokości zasiłku macierzyńskiego. Przepraszam nie zauważyłam że tak chaotycznie wyszło, Źródło u góry

postaram sie byc kulturalna chciała pewnie tylko napisać to co ja:) że przez cały okres :macierzyńskiego" wypłacanego przez Zus jest się ubezpieczonym:) jak by sie trzeba było jeszcze do PUP rejestrować to dopiero głupota by była:P:P:P:P:P itd:)

Więc w skrócie, kobiety, ktore mają umowe do dnia porodu mogą korzystac z zasiłku macierzynskiego do 20 tyg, w tym mozna się starac o dodatkowe 2 tyg. Przez cały ten okres mozna bezpłatnie korzystac z usług NFZ

Angellss19 tak :) tylko upewnij się, czy pracodawca to załatwi, bo wiesz jak jest w małych firmach

No do porodu mam jeszcze troszke czasu bo to w lutym, ale wczesniej wolałam się uspokoic tymi informacjami :) Jednak sądze,ze bede musiala sie wszystkim zajac bo mój pracodawca jest zajety szukaniem co 2 miesiące innych pracownic :D:D Zrobilam mu psikusa ciąza i dobrze mu tak!