Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukająca dobrego wózka

Czy spacerówka z małym podnóżkiem jest odpowiednia dla zdrowia stawów dziecka?

Polecane posty

Witam, jestem na etapie szukania wózka i przypadlo mi do gustu kilka modeli, ale one (prawie) wszystkie mają taka formę spacerówki, której stelaż ma kształt nie "prostokątny", prosty, tylko taki skupiony do środka, a więc dziecko chcąc oprzeć sobie nóżki będzie je mogło postawić tylko na niewielkim polu na środku, podaję przykład o co mi chodzi: http://smykland.pl/foto/x-l-xa-ex-spac-pomar.jpg Zastanawiam się, czy jest to rozwiązanie wygodne a przede wszystkim zdrowe dla nóżek dziecka? Czy macie jakies zdanie na ten temat? Czy nie 'zdrowiej' i wygodniej, gdy podóżej jest prosty na całej szerokości, jak tutaj?: http://images28.fotosik.pl/239/bbfe116e3523310fmed.jpg

Gość DOBRA SPACERÓWKA
moim zdaniem całego dnia w wozku nie spędza tylko max 2 godz, moim zdniem nie ma większej różnicy

ale jak zacznie mieć większe stopy to zmieszcza się ona obie na takim kawałku plastiku, jak np. w tym x-landerze xa? a jak zasnie to mu nie będa wystawac 'poza burtę' stelarza'?

Gość DOBRA SPACERÓWKA
nie wiem tej kwesti nie brałam pod uwagę, ale może wtedy już bedzie na tyle duży, że bedzie tylko nózkami chodził, a z drugiej strony może nie wiesz da sie jakoś w ogóle odczepić ten podnózek?

w niektórych wózkach jest regulowana wysokość podnóżka, ale czy sie da całkowicie odczepić to nie wiem. no ale może ktoś jeszcze się wypowie?

Gość A dlaczego nie?
Przecież wózki Graco są bardzo dobrej jakości i bezpieczne dla dziecka. W większości krajów anglojęzycznych używa się tego i podobnych modeli od przeszło 15/20 lat i jakoś dzieci są zdrowe! Zresztą to świetny wózek. Sama taki kupuję tylko modem Quattro Tour Sport i nieco inną przednią osią kół. Do tego fotelik Graco Logico S, w którym mam zamiar przewozić noworodka zamiast gondoli. A po około 10 miesiącach sprzedam całość i kupię lekki Graco CitiSport. To bardzo fajny towar. Polacy za dużo wariują i z reguły dopatrują się problemów i niebezpieczeństw tam gdzie ich nie ma.

Gość A dlaczego nie?
Jeśli ma cie to uspokoić to regulowane podnóżki są we wszystkich wózkach w których na stelaż osobno montuje się gondolę i osobno siedzisko, czyli w większości. Osobiście nawet bym sobie nie zawracała głowy.

do dlaczego nie- nie rozumiem Twojej wypowiedzi na temat wózków Graco? Własnie Graco podałam jako ten wózek, który ma szeroki i regulowany podnóżek czyli ten chyba 'zdrowszy' a mi chodzi o to, czy podnóżki takie jak mają np. X-Landery czy Boldery z Implastu (czyli nóżki ułozone w spacerówcr stopami do środka a kolankami na zewnątrz) sa wygodne dla dziecka potem jak w nim siedzi itd. Nie dosuzkuję sie na silę problemu tylko pytam z ciekawości czy jest w uzyytkowaniu później jakas różnica itp.

Gość A dlaczego nie?
W Graco nie ma regulowanego podnóżka, tylko taki jaki widzisz na zdjęciu w pierwszym poście. Czyli nic z nim już nie robisz. Regulowany podnóżek to jest taki który cię opuszcza i podnosi, jak w Emmaljundze, Teutonii i wielu tradycyjnych modelach z gondolą.

Gość A dlaczego nie?
* się

Gość A dlaczego nie?
W Graco możesz tylko złapać za tą wystającą część tkaniny nad podnóżkiem i od spodu ona ma takie plastikowe haftki, które się jakoś podczepia do spodu plastikowej tacko dziecka, przez co tworzy się z siedziska taka mini gondolka (przynajmniej w modelach 4 lata temu tak było, a teraz to nie wiem dokładnie bo nie sprawdzałam, ale pewnie też jest taka opcja).

ok ale MI NIE CHODZI o mozliwosc regulacji podnozka tylko O JEGO KSZTAŁT wiec prosze odpowiadac na temat!!!!

Gość A dlaczego nie?
W tych skupionych do środka, o których piszesz w pierwszym poście (sorry, w wcześniej nie doczytałam dokładnie o co pytasz) też nie będzie źle. Jak dziecku nie będzie wygodnie w jednej pozycji to zawsze będzie mogło sobie rozstawić nóżki swobodnie na boki. Dzieci mają przedziwne pozycje nóżek w czasie jazdy. Np moje starsze dziecko uwielbiało jeździć z nóżkami przerzuconymi przez pałąk/barierkę wózka. :) Mało które dziecko siedzi jak model w katalogu.