Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

adenozynotrójfosforanowa

przepis na biszkopt

Polecane posty

to ja napiszę:-) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru (lub mniej) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 6 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego odrobinę olejku do ciasta (zapach wg uznania) Przyrządzenie: Zaczynamy od jajek. Żółtka osobno, białka osobno. Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno. Do utartych żółtek stopniowo i na przemian dodajemy resztę składników, delikatnie mieszając; najlepiej ręcznie, bo to biszkopt, więc ostrożnie trzeba; ale jeżeli komuś bardzo się spieszy, można mikserem na najmniejszych obrotach. Smarujemy formę tłuszczem, obsypujemy tartą bułką, ciasto wylewamy i pieczemy ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Ten przepis zawsze ale zawsze mi sie udaje-wyprobowalam naprawde wiele przepisów, ale ten jest dla mnie idealny, jak chcesz to sprobuj:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 'kohopiu
ja też mam 6 jajek szkłanka mąki pszennej 0,5 szkl ziemnieczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 szkl cukru białka ubić n asztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać do białek. Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać. Mieszać łyżką trzymając jaodwrotnie niż np przy mieszaniu herbaty - tak, zeby wpuklona czesć łyżeczki był z tyłu do kierunku mieszania i wprowadzała powietrze do ciasta. Formęposmarować tylko na dnie, po bokach nie bo biszkopt zjedzie podczas pieczenie i ne wyrośnie. Piec w temp - najpierw 150 stopni, a jak podrośnie - w 170-180 do tzw suchego patyczka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 'kohopiu
powyższy przepis jest n aformę tradycyjną prostokontną, wychodzi biszkopt na ok 6cm wysokości, spokojnie można go przzekroić na pół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×