Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomozcie mi.6hgfhgh

Jak sie nazywa ten dzial literatury? obozy koncentracyjne itp.

Polecane posty

Gość pomozcie mi.6hgfhgh

literatura wojenna kojarzy mi sie raczej z bardziej historycznymi ksiazkami a chodzi mi o ksiazki typu "pianista", "marionetka historii", "inny swiat", takie mozna by rzecz obyczajowe pisane przez osobe ktora to przezyla, opowiadajace o zyciu w czasie wojny, o pobycie w obozie koncentracyjnym. jak sie fachowo nazywa ten dzial literatury? a moze polecicie mi cos wartego przeczytania?

Gość literatura faktu
literatura faktu

Gość manelka
martyrologia.

Gość ewidentnie wiem
bizarre

martyrologia to męka narodu polskiego w okresie romantyzmu, a nie w czasie funkcjonowania obozów koncentracyjnych :O

Z literatury obozowej (a konkretnie gułagowej) polecam wam "Szare śniegi Syberii" Ruty Sepetys. Ostatnio miałam okazję czytać i zrobiła na mnie ogromne wrażenie...

Gość khymkhymkhym
Ambi... "Martyrologia (gr. martys = świadek, łac. martyr = męczennik) - termin oznaczający cierpienie, męczeństwo. Literatura martyrologiczna ukazuje obrazy wojen i walk od strony ich ofiar, eksponując poświęcenie walczących w imię wyznawanych idei i wartości: wiary, ojczyzny, dobra, sprawiedliwości, prawdy itp." Nie mozesz tego pojecia przypisac tylko i wylacznie mickiewiczowskim Dziadom. Hanna Krall - Zdazyc przed Panem Bogiem - to charakterystyka Marka Edelmana; jego ksiazki; Moczarski - rozmowy z katem;

bardzo polecam Król Szczurów Jamesa Clavella, powieść warta przeczytania, oparta na doświadczeniach autora które nabył w japońskim obozie jenieckim

Z literatury obozowej polecam "Mój Auschwitz" Władysława Bartoszewskiego. Z literatury gułagowej "szare śniegi Syberii" Ruty Sepetys. A warto jeszcze na pewno przeczytac "Złodziejkę książek" Markusa Zusaka.

Z literatury obozowej polecam "Mój Auschwitz" Władysława Bartoszewskiego. Z literatury gułagowej "szare śniegi Syberii" Ruty Sepetys. A warto jeszcze na pewno przeczytac "Złodziejkę książek" Markusa Zusaka.

Gość khymkhymkhym
Z tej samej tematyki co Krol szczurow o wiele bardziej poruszajaca jest autobiograficzna ksiazka Jamesa Ballarda Imperium slonca, sfilmowana przez Spielberga. To przezycia malego chlopca w japonskim obozie. Rowniez autobiograficzna powiesc Seweryny Szmaglewskiej - Dymy nad Birkenau.