Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

vanili

Storczyki...

Polecane posty

Gość marianna pe ***
może przeniosę wszystkie do południowego pokoju? w sąsiedztwo papirusów, na stolik jasno, ale bez promieni o ile znów ktoś nie otworzy okien na noc

Gość marianna pe ***
2 storczyki reanimuję obcięłam wszystkie chore korzenie, włożyłam na kamienie do szkła jeden ma tylko pęd kwiatowy i te reiki wypuszcza, liście same odpadły - marnie..ale niech walczy drugi wypuścił 2 zawiązki pędów tylko nie wiem czy je zraszać po 2 tygodniach? u mnie jednak jest za zimno w domu dla storczyków, okna wschodnie bez grzejników, wydaje się,że nocą im zimno? i teraz pada, zero słońca, w 2 doniczkach jest zielony nalot

Gość gość
dzisiaj dostałam storczyka opadają mu kwiatki jak go pielęgnować?

Gość lotta59
Sprawdż czy ma mokre podłoże, poznasz po kolorze korzonków.Jak są srebrno-zielone to trzeba podlać.Kwiatki mogą też opadać jak storczyk ma za mokro.

Gość gość
zdziwiło mnie,że ze sklepu i podlany, korzenie zielone, kora mokra a kwiatki odpadają i więdną

Gość psycholożkaxvz
transport im mógł zaszkodzić

Gość gość
kolejne kwiatki więdną i ..prawdopodobnie odpadną

Gość martini....
mnie się udało reanimować jednego storczyka malizna z małym listkiem, ale wypuszcza korzenie boczne w naczyniu szklanym z wodą, stoi na kamykach czasem polewam wodą te korzenie stare, brzydkie liście rozerwałam na pół i delikatnie oderwałam od łodygi

Gość gośćxxx
storczyki są cudowne!!! 🌼🌼🌼

Gość gość
kilka dni temu kupiłam pięknego storczyka, opadają mu nierozwinięte pąki może go zasuszyli, potem podlali, bo miał zielone korzenie i sprzedali!!! a ja jojczę, bo storczyk pada...

Gość gość
podlej go i czekaj

Gość gość
powoli dochodzi do siebie

Gość luizzz
w te upały podlewać storczyki częściej? albo spryskiwać?

Gość gość
Witam. Moje storczyki wypuszczają nowe pędy kwiatowe; doczekałam się nowwych przyrostów kaiki. Zasada jest taka; odżywka niezbyt często, nie przelewać, podlewać co ok. 2 tygodnie.

Gość amatorka storyczykowa
na nie nie ma zasady. jak na swoje dmuchałam to miały sie kiepsko. teraz stoja na parapecie południowo zachodnim - w lecie słonce dawało na nie od 12 do 18 i co? pierwszy raz w zyciu zakwitły. ja mocze w wodzie (odstanej) co tydzien całą noc. co tydz daje odzywke.

Gość gość
Podlewac co 2 tygodnie,lepiej rzedziej niż za często.

Gość elsiee
moje kwitną jak szalone - ale ja ich nie podlewam tylko raz w tygodniu nalewam wodę do szklanej osłonki i tak stoją ok. 4 godzin.. Raz na miesiąc daję 3 krople odżywki. Potem wylewam wodę z osłonki ,Należy uważać aby w osłonce nie została woda.

Gość luterka
lekko podlewam, nalewam wody do podstawki, zostawiam na 3-4 h wodę z podstawki wylewam i rosną, po odpoczynku puszczają pędy i kwitną

Gość gość
ważne, żeby na zdrowy okaz trafić w sklepie

Gość gość
wszystkie diabli wzięłli!!! pomocy:O

Gość gość
Czekam na cud:) i tam za dużo kwiatów różnego gatunku nic jest na zawsze

Gość gość
moje odbiły ale .. mają po jednym pączku tylko lub kwiatku nie wiem czy ich nie wyrzucić/ i zakupić nowe a może przesadzić do nowego podłoża z tym,że zasilam odżywką, zraszam doradzicie?

Gość gość
wyjmij z diniczki, usun zasuszone korzenie i posadz w nowej ziemi i przez miesiac nie dawaj zadnego nawozu. Powodzenia :)

Gość gość
W tamtym roku na Dzień Matki dostałam malutkiego storczyka.Kwiaty mu przekwitły, ale został zielony pęd z zalążkiem pączka. Przesadziłam go do większej doniczki, wyrósł mu liść ale pączek wciąż jest maleńki, nic się nie dzieje. Nawożę go delikatnie co jakiś czas i czekam aż zakwitnie. A on nic....Czy przez przesadzenie wydłużyłam mu okres wegetacji?Czy obciąć mu ten pęd kwiatowy i czekać na następny? Moje Dziecko wpada w rozpacz, że prezent się nie udał....