Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maggda78

WADY WZROKU U DZIECI

Polecane posty

Pytanie do tych osób, które mają swoje lub w rodzinie dzieci z wadami wzroku, noszącymi okularki. Moja córka ma 4,5 roku, ma dość dużą wadę bo plus 5 na prawym oku i plus 6 na lewym :-(

Gość nie przejmuj się też miałam sp
sporą wadę. ciesz się że to plusy, bo one z czasem SAME się poprawiają, gorzej z minusami.

A mogę zapytać jak dużą Ty miałaś wadę? Ile tej wady zeszło? Okulistka mówiła, że raczej zawsze już jakaś wada będzie, tyle, że się zmniejszy.... Teraz mamy zaklejac oko prawe na 3-4 godz dziennie, by motywować do pracy lewe, słabsze, ale córka nie chce zaklejać... Zakleimy a ona po pół godz ściaga plaster lub taką zalepkę gumową...

miałam też plusy (mam) i podobną wadę, ale wykryto mi później. sugerowałabym unikanie okularków, żeby oczka same pracowały. są takie ćwiczenia na pracę mięsni oczu, coś takiego byłoby lepsze. od okularków oczka będą się rozleniwiały, mi najbardziej się poprawiło, jak przestałam nosić, z wady takiej jak Twoje maleństwo (to znaczy pół dioptrii mniejszej na obu oczach) samo mi zjechało do + 0,5 i + 1, z tym, ze ja mam tez jedno oko niedowidzące i astygmatyzm. z plusami nic złego się nie dzieje, ale kontrolować oczywiście trzeba.

oczywiście mam okulary, ale ich praktycznie nie noszę. teraz stara już jestem bo mam 26 lat :P pracuje przy komputerze, czasem jak czuję, że mi się oczy bardzo zmęczyły, to zakładam, ale rzadko raczej.

też mi kazali zasłaniać oko :D dlatego jak byłam mała, to całymi dniami łaziłam po dworzu w zimę, bo wtedy mogłam nie zakładać okularów :classic_cool:

dziękuję, pocieszyłaś mnie, ja założyłam kiedyś temat na innej kafeterii ale tam już nikt nic nie pisze... http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4344766&start=0 Teraz córka same okularki bardzo chętnie nosi, bo lepiej w nich widzi, ale jest problem z zaklejaniem... Jakbyś mogła bardziej szczegółowo opisać jakieś ćwiczenia na pracę oczek byłabym wdzięczna, moge podać maila lub tutaj napisz. Wadę stwierdzono w styczniu, teraz w lipcu mieliśmy 1 kontrolę i okulsitka zaleciła zaklejanie oczka, jak pytałam czy np na wczasach na plaży może być bez okularków, to mówiła, zeby raczej ich nie ściągać,a zaklejać kazała systematycznie na 3-4 godz ale niestety nie udaje nam się na tyle czasu i nie udaje się codziennie :-( Dlatego może poprzez jakieś inne ćwiczenia bez zaklejania moglibyśmy coś zrobić...

podaj mail, to Ci prześlę, ale zaznaczam, że są to z myślą o doros lych przygotowane, lepiej to skonsultuj z okulistką, coś ci dopowie

juz