Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość QEEQWW

co ubrać w GÓRY???

Polecane posty

Gość QEEQWW

jdę we wrześniu w góry- w co się ubrać? Nigdy nie byłam , mam w planach jakąś krótką wycieczkę w tatry i to wszystko. Jakieś traperki, ale jaka kurtka i spodnie???

Gość a jaaaaaaa
weż porządne buty i normalnie zimową kurtkę. Tam jest zimno na prawdę Pomimo że jest lato i w miastach po 25 stopni , tam w górach jest 8 i mniej im wyżej tym zimniej I czapke zabierz bo wieje.

Gość hej góry nase góry
a jaaaaaaa - dobrze radzi. Buty mają być przynajmniej do kostki a jeszcze lepiej ponad kostkę, wiązane tak by usztywniały kostkę, porządny protektor, sztywna podeszwa. Krtki w tym czasie najlepiej wziąć dwie. Jedna troche cieplejsza z kapturem, nieprzemakalna, druga typu kangurka, nieprzewiewna. Jakiś sweter najlepiej wełniany lub z grubej bawełny. No i trochę lekkich rzeczy, bo może być jeszcze bardzo ciepło, na takie połażenie po słoneczku. Ale faktycznie w wyższych partiach potrafi być we wrześniu dość zimno. Przydatny będzie plecak średniej wielkości, w który zawsze warto zapakować: latarkę, scyzoryk, zapalniczkę lub zapałki, podręczną apteczkę, wodę mineralną i ze 2-3 paczki sucharów górskich jesli takie dostaniesz). Moze cos pominęłam, a jesli wybierasz sie na zdobywanie szczytów, to już sobie doczytasz w necie co zabrać

Warto zainwestować w dobre, solidne buty i jakąś ciepłą odzież. Idealnie regulować temperaturę pozwala bielizna termoaktywna. Mam koszulkę termoaktywną Under Armour, do ćwiczeń jest idealna, człowiek się mniej poci i mniej czuć od niego pot, bo technologia użyta przy produkcji koszulki pochłania pot i jego zapach. W góry też dobra, bo pozwala regulować temperaturę ciała.

buty wiadomo najważniejsze. Jakieś trekkingi, albo po prostu wysokie buty - żeby podtrzymywały kostkę :-) Do tego też przydałby się odpowiedni strój. W górach pogoda się często zmienia. Dobrze jest się ubrać na cebulkę. Możesz sobie zerknąć na stronkę jaką podała koleżanka wyżej. Tam znajdziesz wszystko co Ci potrzebne.

heh pewnie tak, ale to nie znaczy, że taka wiedza nie przyda się innym :-) Strój w górach jest ważny, tak buty jak i ubrania. Dobrze jest mieć ze soba jakąś kurtkę nieprzemakalną i polar żeby było cieplej. No i warto ubierać się na cebulkę. Kilka warstwa zapewnia nam ciepło, ale daje też możliwość rozebrania się i dostosowania do pogody :-)

"Dobrze jest mieć ze soba jakąś kurtkę nieprzemakalną i polar żeby było cieplej. No i warto ubierać się na cebulkę." Nie musisz się ubierać w kilka warstw. W górach wystarczy ci np. bielizna termoaktywna i kurtka 3 w 1. One mają wypinany polar albo dodatkowy softshell pod spodem. Na przykład Hi-Tec robi fajne kurtki tego typu.

Gość silna 135
Przede wszystkim kup sobie dobrej jakości bieliznę termoaktywną nie będzie CI wtedy zimno i nie zapocisz się jak pod innymi sztucznościami. Ja kupowałam sobie i chłopakowi na allegro u użytkownika FH_ESPO i jestem bardzo zadowolona zarówno z ceny jak i jakości materiału.

Gość Romekkk
W góry na cebulkę się ubierz, najlepiej 3 warstwy najpierw jakaś bielizna termoaktywna zerknij tutaj http://skimarket.pl/bielizna-termoaktywna,c49.html potem polar i kurtka i można spokojnie śmigać czy to na nartach czy chodzić po górach.

Gość germina2
na letnie wyjścia kup sobie odpowiednią bieliznę, skarpetki i koszulkę. a na zimowe także spodenki (kalesony).

Gość gość
po co odgrzewasz taki stary temat?

Gość gość
nie co ubrać, tylko kogo ubrać. Siebie.

Gość gość
Myślę ze nie jesteś jakąś wyczynową turystką chodzącą po górach i wystarcza ci wygodne dzinsy i buty nie muszą być wyczynowe a wygodne znalazłam takie nawet za darmo zobacz pod linkiem http://www.kowbojki.pl/pokaz/Gdzie-oddajecie-nie-potrzebne-rzeczy-442174 są skórzane a zatem zapewne i wygodne do tego sznurowane chronią kostkę to te zamszowe ze zdjeciem ,pozdrawiam

Gość gość
Ja na Twoim miejscu kupiłabym sobie kurtkę typu softshell. Bardzo dobrze chroni przed wiatrem i deszczem, idealna jest na rower i w góry. Na pewno Ci się przyda. Ja swoją kupiłam 3 lata temu i do tej pory mi służy:) Tutaj możesz sobie poczytać o materiale softshell co to jest i wgl http://www.lifebox.pl/softshell-zawsze-kiedy-liczy-sie-komfort/

Gość gość
ja chcialabym kupic buty do wspinaczki górskiej i jestem prawie zdecydowana juz na buty tej firmy www.dbsport.pl ale teraz tak... czy ktos z was ma moze te buty i moze je polecic?

Gość cizlka
ja znalazłam ostatnio kurtkę przeciwwiatrową w necie Obawiałam sie trochę takich zakupów, bez wcześniejszego przymierzania...ale to był strzał w 10! pasowała, dobra jakościowo a sama przesyłka była szybko u mnie! kupowałam w trekmondo - polecam

Gość gość
dobre buty i ciepłe ubranie! mimo że to wrzesień to w goórach zawsze jest zimniej. sama teraz wybieram się na zimowe zwiedzanie gór i uzupełniam swoje wyposązenie w sklepie trekmondo.pl - bez dobrego wyposażenia, butów i ubrania nie ma co się wybierać!

Gość malka02
Kombinezon. W sklepie sportowym najlepiej Ci doradzą. Ja teraz się wybieram w góry, ale śniegu coś mało. Więc nie szaleję ze strojem. Jedziemy całą ekpią. Wynajeliśmy z http://www.busdowynajecia.pl/ busa i na pewno będzie zabawa ;) Wypożyczalnia busów warszawa to dobra opcja - oby tylko śnieg dopisał.

Gość gość
Wygodne i odpowiednie w góry buty! to najważniejsze potem ubranie wygodne i na cebulkę. Wszystko co potrzebne znajdziesz na trekmondo. Pamiętaj ze lepiej dołożyć i kupić rzeczy dobrej jakości.

Gość gość
Zimą koniecznie odzież termoaktywną, sprawdź co oferuje sklep esportshop.pl i ciesz się wyjazdem :)

Gość martynaJJ
Oczywiście porządne buty! To jest chyba najważniejsze jak zamawiam swoje z www.wojok.pl są mega mega trwałe i wygodne. Natomiast poza nimi warto pamiętać, o właśnie ubraniu się na cebulkę bo wiadomo temperatura zmienną jest :D

Gość katpio123
Buty to nie " jakieś trapery" ale porządne obuwie trekkingowe jak np w tym sklepie: https://trekmondo.pl . Kurtka zimowa, a do plecaka czapka i rękawiczki, bo wysoko może być naprawdę zimno.

Gość douglasfcb
Ubierz sobie dobre spodnie trekkingowe. Bez tego będzie ciężko. Polecam kupić sobie na 8a.pl

Gość douglasfcb
do tego dorzuciłbym jeszcze kurtkę softshell, bardzo dobre, wygodne kurtki.

Gość gość
Ja wyjeżdżając w góry do Cortina d'Ampezzo, zawsze zabieram ze sobą "warstwy", tzn od podkoszulek na ramiączka do spodni narciarskich. Co do miejsca Cortina d'Ampezzo, polecam poczytać o nim więcej: http://www.narty-wlochy.pl/stacje-narciarskie/cortina-dampezzo . Wybierając się w inne miejsca także warto poczytać o nich informacje.