Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zła jak ossa

Proszek zniszczył ubrania. Co robić?

Polecane posty

Gość zła jak ossa

Kupiłam proszek Bryza (już nigdy więcej nie kupię !!) Mąż nastawił pranie i wszystkie rzeczy wyszły w szare plamki z niebieskimi kropeczkami. Oczywiście spieprzyłam męża, ze pewnie coś zafarbowało. Nastawiłam białe rzeczy i wyszły w identyczne plamki, a te niebieskie kropeczki to te granulki niebieskie proszku- farbują! Zgłosiłam reklamację, ale powiedzieli, ze sprawdza i dadzą znać. Nawet jakim wyjdzie ze ich wina to gówno dadzą znać. Co ja mam zrobić? Oczywiście prócz kupna nowego proszku o to juz zrobiłam, ale jak mam się domagać odszkodowania za zniszczone rzeczy? Mam poniszczone 3/4 wszystkich naszych ubrań!

Rzecznik Praw Konsumenta może ci pomóc. A spróbuj uratować ubrania: nastaw je w innym proszku, dodaj miarkę vanisha i nastaw na to wszystko podwójne płukanie. Ja miałam podobny problem i okazało się, że u nas plamki na ubraniach powstały na skutek pochlapania płynem do baniek mydlanych. Po paru praniach te plamki zeszły, ale jak mówię: vanish i podwójne płukanie.

vanish albo kupiłam odplamiacz taki do pryskania. Psiknęłam na każdą zafarbowaną plamkę i zeszło

Przed odplamiaczem do pryskania tez przestrzegam, bo tez moze wybielic plamki i beda zamiast niebieskich po prostu jasniejsze. A z tymi jasniejszymi juz nic nie zrobisz:O Dotyczy to szczegolnie intensywnych kolorow albo jak przez nieuwage zostawisz go za dlugo na ubraniu. Ja bym odradzila ;)

chodziło mi o odplamiacz do kolorów :) a nie wybielacz mi zafarbowały kolory, na wszystkim miałam zielone plamki i paski :) ładnie mi zeszło i jest bez zmian, a vanish nie dał rady ale najpierw spróbuj może vanish

Gość zła jak ossa
wanish nie pomoże. To nie jest kwestia 2 plamek na jednym ciuszki tylko wszystkie ubrania mam w ciapki szaroniebieskie. Wygląda jakby były usmarowane jakimś smarem i się nie sprało. Nadają się tylko na ścierki do podłogi.

Współczuję. Jestem w szoku bo od lat używam tego proszku. Ja bym zrobiła tak: sfotografować wszystkie ciuchy,zrobić opis.Iśc osobiście najlepiej z tymi fotami,opisem i proszkiem do Rzecznik Praw Konsumenta.

A jeśli u Ciebie nie ma bezpośrednio takiej placówki to dzwonić,dzwonic i dzwonić do skutku.Nie dać o sobie zapomnieć :) A oni niech sobie badają i badają.Grunt by zostały zwrócone Twoje koszty za zniszczone ciuchy.

Gość zła jak ossa
Ja też używałam i był super, dlatego taka jestem wściekła teraz. Nie wiem co to za felerna partia. Do rzecznika praw konsumenta nie sposób się dodzwonić. Jestem zła i zrezygnowana. Mam ten proszek cały czas w domu, ale nie mam pojęcia gdzie bym mogła wykonać taka niezależną ekspertyzę składu tego proszku. Z drugiej strony to pewnie kosztowało by dużo pieniędzy, a chwilowo muszę kupić nowe ubrania wiec mnie nie stać ech.

Minia - tez mialam do pryskania do kolorow i niespodzianka:OPlamy zeszly z kolorem. Byc moze za dlugo przetrzymalam albo mialam zbyt intensywne kolory na ubraniach. Nie wiem, w kazdym razie ja tego nie polecilabym;) Zla jak ossa -w moim przypadku tez sie wydawalo, ze vanish nie pomoze, a jednak pomogl, tylko powtarzam, to nie bylo po jednym czy dwoch praniach. Warto sprobowac. Tym bardziej, ze az tak duzo ciuchow masz zniszczonych -no chyba, ze stac cie na nowe kompletowanie szafy;)

Gość tylko allegro jestem zainteres
tez tyak mialam-nawet myslealm ze maly z przedszkola przyniosł to wybielone wanishem bo tak troche wyglada to u nas na ciemniejszych rzeczach-popielach,szarych a tez mam bryze do kolorow

Gość zła jak ossa
to dzwoń do niech i zgłaszaj, może jak więcej osób zgłosi to coś z tym zrobią bo mnie trafia jak patrze na te rzeczy. Nowiutką piżamkę kupiłam małemu. Nawet jej nie założył bo chciałam najpierw wyprać żeby pachnąc była i kur. do wyrzucenia. Płakać mi się chce :(

Gość ty lepiej zajmij sie pralką
a nie proszkiem.

Gość zła jak ossa
Tak to wygląda. To jest bluzeczka małego. Założyłam mu ją bo po domu niech tak chodzi, ale aż mnie coś bierze bo wszystkie ciuchy mam takie :( http://www.voila.pl/428/466f7/?1 http://www.voila.pl/432/zzqzc/?1 na zdjęciach to dużo słabiej wygląda niż w rzeczywistości, ale i tak skalę problemu oddaje.

Gość zła jak ossa
Pralkę mam sprawną. Prałam dziś w wizirze i pranie wyszło idealne bez żadnej plamki. To ewidentnie wina proszku.

teraz mam E bryzy juz nie mam -nie skojarzylam ze winny moze byc proszek a kupowałas jakies promocyjne opakowanie? duza waga niska cena? market?biedronka? czy nie sieciowy sklep?

Gość zła jak ossa
właśnie promocyjne kupiłam w biedronce kurdee 6 kg plus jakiś cilit bank czy coś takiego za niecałe 30 zł Wcześniej kupowałam zawsze w Realu takie w promocji z vanishem gratis i była super więc myślałam, ze tak samo będzie.

Gość mgr inz
mam Bryzę Exlusive - ładnie pachnie, nic się nie dzieje po praniu. Wydaje mi się, że mozesz miec w pralce coś co brudzi ubrania - miałam kiedyś taką samą sytuację i nie była to wina proszku.

Gość zła jak ossa
Już pisałam ze to nie wina pralki bo dziś prałam w nowym proszku i ubrania są idealne. Dla potwierdzenia wyprałam szmatki do podłogi i mopy w tej bryzie i jest to samo- całe w plamy. Ja też używałam bryzy i wszystko było dobrze, aż do tego opakowania.

Jeśli eweidentnie jest to wina proszku, a widać, że tak jest to: - przygotuj reklamacje do firmy produkującej proszek - załącz małą próbkę owego proszku (np w małym woreczku, dobrze zabezpieczoną żeby się nie rozsypało) - do tego zdjęcia zniszczonych ubrań, oczywiście nie wszystkich ale po prostu chodzi o to żeby dokładnie było widać skalę problemu, możesz za to wymienić ile rzeczy zostało zniszczonych. - no i napisz czego oczekujesz, jeśli zwrotu kosztów to napisz kwotę. - napisz również, że sprawa została zgłoszona do Rzecznika Praw Konsumentów, jak i również to, że sprawe opisałaś na kafeteria.pl - takie informacje zawsze dobrze działają na firmy, bo wiedzą, że wieści w internecie szybko się rozchodzą. Robiłam już tak kilka razy, co prawda nie miałam problemów z proszkiem, zawsze reklamacja była uznana i oprócz zwrotu kosztów otrzymywałam np. jakieś produkty danej firmy. Znalazłam kiedyś robaka w gotowej zupie :o i wtedy niekoniecznie miałam ochotę na dalszą degustację produktów tej firmy...

Ja tez mialam taki przypadek,ale z innym proszkiem bodajze vizir,albo ariel.Jak wyprałam zaraz drugi raz wszystko zeszlo na szczescie.Niestety duzo badziewia jest na rynku.Słynny rozowy odplamiacz,ktory nie potrafi poradzic sobie z plama od błota.No coz a reklamuja to badziewie.

Gość malinowa krowa
my tez mamy bryze i identyczne plamki ale po praniu drugi raz w 60 c wiekszosc znikla no ale ciuchy to tylko kolo domu sie nadaja

tez kupilam w biedronce :O

Gość grabcia24
Jak zakonczyła sie sprawa z proszkiem złożyłas reklamcje??? Uznali ja? Ja własnie dzisiaj złozyłam reklamacje na ten proszek gdyzrowniez robił plamy.

Gość widzialyscie to
Radze nie kupowac w biedonce chemii bo moim zdaniem jest do kitu. Ostatnio kupilam domestos to jest jak woda taki rzadki. Kupilam tez proszek vizir do bialego to kompletnie nie dopiera a pranie wyglada jak bure szmaty az wstyd je wieszac.

Gość gość
do prania ręcznego służą płyny...

Gość gość
A ja od lat używam do prania żelu, nie proszku...