Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KAT20

Jak się zachować?

Polecane posty

Mój przyjaciel zaprosił mnie jako osobę towarzyszącą na wesele kogoś z jego dalszej rodziny. To będzie pierwsze wesele w moim życiu (tak się złożyło, że w mojej rodzinie nikomu do małżeństwa się nie pali). Trochę jestem zestresowana bo nie chciałabym źle wypaść. Co mam zrobić w momencie, kiedy przed kościołem każdy z osobna składa życzenia młodej parze? Nie znam tych ludzi. Gdzieś przeczytałam, że powinnam się przedstawić i powiedzieć z kim przyszłam, jakie relacje nas łączą (np. Jestem Zosia Samosia, narzeczona Piotrka) ale ja nie jestem w związku z osobą, która mnie zaprosiła więc to bez sensu. Może stanąć z boku i tyle? Czy wypada w ogóle iść na wesele (jako osoba towarzysząca) z kimś, z kim nie jest się w związku? Może powinnam odmówić? Proszę także o rady (co mi wypada, a czego nie).

Gość dsA
no pewie ze ozesz isc czemu nie?? przy zyczeniach nie musisz sie przedstawiac złoz tylko zyczenia:) a tak to nie zawracaj sobie nieczym głowy tylko sie dobrze baw

Gość hania montania blee blee
popieram przedmowczynie

Gość ruanda
Przedstawić cię powinien facet z którym idziesz, nie ty sama. To on powinien zadbać o to, żebyś dobrze się czuła, i żeby PM wiedzieli kim jesteś. Wystarczy, że podejdziecie z życzeniami razem i on powie "to Kat", i to wszystko. Skąd pomysł, zeby tłumaczyć kim jesteś dla tego faceta - co komu do tego, jakie relacje was łączą? wyrywanie się z informacjami jest nie na miejscu.

Jesteś osobą towarzyszącą i zachowujesz się tak, jak inni goście. Absolutnie nie przedstawiaj się pod kościołem. Po prostu podejdź, życz szczęścia, wycałuj państwa młodych i odejdź. Osobą towarzyszącą może być zarówno narzeczona, jak i koleżanka. Nigdzie nie jest powiedziane, że trzeba przyjść z osobą, z którą się jest w związku. Moja kuzynka całe życie chodzi na wesela z kolegami i nigdy nie miała z tego powodu nieprzyjemności.

Oczywiście że wypada :) Przeważnie życzenia składa się po staniu w ogonku do młodej pary- po prostu stój obok przyjaciela, i wtedy jak on podejdzie złożyć życzenia może powiedzieć: a to X. z którą przyszedłem, albo po prostu podejdziesz z nim i sami się zorientują. Na pewno panna młoda nie zna części gości z rodziny pana młodego i na odwrót, odbieranie życzeń od kogoś obcego nie jest niczym dziwnym dla nich, uwierz :) Możesz zaproponować przyjacielowi np. kupno kwiatków, on podejdzie z prezentem czy kopertą a Ty z kwiatkami. Nie stresuj się i baw się dobrze ;) Możesz się upewnić jakie zwyczaje panują w rodzinie, np. jak się należy ubrać (niby oczywiste, ale mój obecny mąż był pierwszy raz w życiu na takim tradycyjnym weselu właśnie ze mną (wcześniej tylko na jednym ślubie z imprezą) i kompletnie nie wiedział co i jak ;)

A jak się zachować? Swobodnie, tzn. staraj się rozmawiać też z innymi przy swoim stoliku czy w najbliższym otoczeniu, nie upij się za bardzo i tyle ;)

Gość Luca Brasi
Stoisz koło kolegi i mówisz "jestem Kasia, miło Was poznać, życzę wszystkiego najlepszego" cmok, cmok i to wszystko, wierz mi i tak młodzi nie pamiętają praktycznie nic z życzeń :D