Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

belka20

Studia, nauczyciele

Polecane posty

Witam Wszystkich. Zastanawiam się czy warto podjąć studia, które dadzą mi prawo do wykonywania zawodu nauczyciela: wychowania do życia w rodzinie, wiedzy o społeczeństwie i podstaw przedsiębiorczości w szkołach gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. W szkole w ogóle ciężko o etat a te przedmioty nie są obowiązkowe ale widnieją w podstawie programowej. Zastanawiam się czy jeśli będę miała te trzy specjalności będzie jakaś szansa na pracę. Z góry dzięki za Wasze opinie ;) Zależałoby mi także na zdaniu tych, którzy mają bądź mieli do czynienia ze środowiskiem szkolnym, nauczycielskim

Praca jak każda inna, ale musisz wziąć pod uwagę, ilu nauczycieli nie jest zadowolonych ze względu na wynagrodzenie.

Gość czemu nie zawsze dodatkowy
papier, zawsze mniej szansy na bezrobocie. Często takie uprawnienia dorabiają sobie nauczyciele, którzy już uczą jakiegoś przedmiotu - szkoła oszczędza na etacie.

Właśnie tego się obawiam ze wdżwr uczy pani od religii, wosu historyk a przedsiębiorczości matematyk...

Szkół co prawda jest mnóstwo, więc jest szansa zawsze gdzieś znaleźć etat albo chociaż połówkę.

To może zainwestuj w osławioną etykę - Polska przegrała sprawę przed Trybunałem Europejskim, jest nadzieja, że coś się ruszy, a tego przedmiotu (w teorii) nie może uczyć ta sama katechetka co religii.

Niekiedy na wydziałach filozoficznych są takie kursy lub studia podyplomowe z myślą o nauczaniu etyki w szkołach właśnie. No, ale to dopiero ma się u nas zacząć. A jeśli nawet nie znajdziesz pracy w szkole np. po WOSie - możesz udzielać korepetycji dla maturzystów np. i trochę dorobisz.

3 specjalizacje dają Ci wielką przewagę nad osobą, która ma jedną. Ja kończę bibliotekoznawstwo i filologię polską, na jednym kierunku łączonym i mam możliwość pracowania w bibliotece szkolnej oraz nauczania języka polskiego. Zawsze to jakiś plus dla pracodawcy, może lepiej ustawić zastępstwa.

Zawsze jest to przewaga nad innymi osobami, które mają jedną specjalizację. Ja kończe bibliotekoznawstwo i filologię polską na jednym kierunku, mogę pracować w bibliotece szkolnej i nauczać polskiego. Zawsze to opcja dobra dla mnie i dla pracodawcy.

Gość Miruś-1966
jeszcze idż na trening samoobronny