Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfghsf

Ubiór zmarłego

Polecane posty

Gość gość
No nie wiem. A to nie jest trochę niestosowne? Tak jakby sępiło się na nowy ciuch

Gość gość
Osobę zmarłą nalezy pochować ubraną tak jak lubiła . jak ktoś nie nosił nigdy garniturów czy garsonek bo ich nie cierpiał , to dlaczego ma być w nich pochowany ? Można kupic nową odziez , można skorzystać z posiadanej , zadbanej odziezy zmarłago , najlepiej z takiej , ktorą najbardziej lubił . Moja mama zbliżająca się do kresu swojej drogi, kochała ładne żakiety i nosiła do nich proste ciemne spodnie , do tego skórzane buciki na płaskim obacasie , plus ewentualnie ładna apaszka. Tak własnie zamierzam ją pochować, tylko bieliznę kupię nową , białą, bawełnianą .

Gość moniakk8
Dokładnie – moim zdaniem masz absolutną rację. Trzeba brać pod uwagę to, żeby zmarły też dobrze wyglądał, ale żeby w duszy było mu przyjemnie. My chcieliśmy kupić właśnie nowy garnitur, ale osoby z domu pogrzebowego Anubis z Wrocławia nam doradzili, aby jednak ubrać zmarłego w garnitur, który lubił. Zniszczony nie był, więc ojciec dobrze w nim wyglądał. I tak uważam, że było to zrobione dobrze i tak, jak być powinno.

Gość gość
jeżeli nasz bliski nie sprecyzował dokładnie w co chce być ubrany, najlepszy będzie faktycznie garnitur. Ja po śmierci dziadka, także stanęłam przed takim wyborem, jednak ponieważ byłam w całkowitej rozsypce, zleciłam wszystko firmie pogrzebowej Minos, oni zajęli się wszystkim, organizacją, kontaktem z rodziną (podałam tylko nr tel) a nawet ubraniem zmarłego. Jeżeli ktoś nie jest w stanie się zająć tym sam, tak jak ja to polecam : http://www.minospogrzeby.pl/oferta/uslugi-dodatkowe/kremacja

Gość gość
15.48 matka jeszcze żyje, a ty już rozmyślasz w czym ją pochowasz, super

Gość Niemiec w Polsce
W innym forum pisałem : U nas w Niemczech jest rozpowszechniony obyczaj ubrać zmarłego w takt zwaną "ostatnią koszulę " , a więc długą , białą koszulę aż do stóp , białe skarpetki i przykrycie dolnej części ciała do piesi . Ręce nie splecie się gwałtem tylko nakłada jedną dłoń na drugą. Oczywiście są też inne obyczaje . Ale ogólnie nie używa się tworzyw sztucznych . Nie lubi się też wystawienie zmarłych na "podziw" żyjących , a więc zamyka się trumnę.

Gość gość
w srode mam pogrzeb mamy i tez nie wiem w co ubrac, najgorsze ze czekalismy na pogrzeb 3 tygodnie w tym czasi moj madry brat wyrzucil wszystkie mamy ciuchy mama lubila luzne sukienki albo tuniki , uwielbiala legginsy i buty na koturnach znalazlam sukienkez dlugim rekawem za kolano nawet do pol lydki czarna w siwe ptaki i zielone kwiaty , mama uwielbiala kolory szare zielone i czarny , do tego leginsy grube bo rajstop nie moge ze wzgledu na szwy na nogach i jakis buty na koturmie ale czy to wypada w sukience w ptaki chowac zmarlego ?? mama byla takim kolorowym ptakiem za zycia