Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sepleniąca

Wada wymowy

Polecane posty

Gość Sepleniąca

Jak się jej pozbyć ? Mam problem z wymową sz, cz, ż, rz. Strasznie mi z tym cięźko. Jeszcze problem z wystąpieniami publicznymi ... Załamana jestem :(

Gość TWÓJ PROBLEM TO STRES
ĆWICZ W DOMU PRZED LUSTREM, POTEM PRZED RODZICAMI. NA ĆWICZENIA, DUŻO ŚPIEWAJ PIOSENEK, ZOBACZYSZ, ŻE WTEDY NIE SEPLENISZ. ĆWICZENIA POMOGĄ CI - TEŻ TO MIAŁAM.

Gość najdziwniejszy....
logopeda? a z wystapieniami sie nie stresuj, jestes na tyle nieistotna, ze twoje gafy rzucaja sie w oczy tylko tobie, a juz na pewno tylko ty je przezywasz dluzej niz 10 sekund :classic_cool:

Gość Sepleniąca
Pod wpływem stresu mówię bardzo niewyraźnie. Coś się dzieje w buzi. Zawsze chciałam pracować jako dziennikarz, ale z taką mową... Niby chodzę na warsztaty, mówią, że jest we mnie potencjał, ale mam okropny problem z tremą. Paraliżuje mi mowę.

Gość Sepleniąca
Jeden z wykładowców powiedział mi, że nie nadaję się do wygłaszania referatów. Zrobił to przy wszystkich i od tego czasu wszyscy się ze mnie wyśmiewają. Chciałam sobie nawet odebrać samobójstwo.

Według legendy, Demostenes pozbył się wady wymowy, ćwicząc przemawianie do fal na plaży, z ustami pełnymi kamieni. Ale to było ponad 2 tysiące lat temu. Ćwicz, rozgrzewaj aparat mowy - na warsztatach poznajecie chyba jakieś ćwiczenia? Może jest problem ze zbyt dużą suchością w ustach?

Gość Sepleniąca
odebrać życie' - sorki, z pośpiechu...

Gość Sepleniąca
To chyba coś z wadą zgryzu. Chciałabym iść do specjalisty, ale w moim wieku to chyba wszystko płatne.

Najlepszy pomysł chyba z tym logopedą, skoro tak Cię to męczy. Postaraj się też jak najobiektywniej ocenić, czy ta wada wymowy rzeczywiście przeszkadza innym w zrozumieniu Cię, czy tylko Tobie się wydaje, że to taki problem. Może być tak, że po prostu mówisz w specyficzny sposób i tyle. Jeśli tak jest, mogłabyś to przekuć w element Twojego dziennikarskiego imidżu :classic_cool: (patrz np. jak Michnik się jąka, a nie przeszkadza mu to byc na świeczniku).

To nie zależy od wieku, ale od ubezpieczenia, skierowania (nie wiem czy jest potrzebne do ortodonty) a przede wszystkim cierpliwości. Na takie rzeczy pieniędzy się nie żałuje, tym bardziej, że mówimy na razie o konsultacji, a nie już zakładaniu aparatu (co już jest kosztowne).

Sory, nie doczytałem Twoich późniejszych postów. To chyba najlepiej będzie jednak z tym logopedą. Sam też mam problem z wadą wymowy i muszę się do niego wybrać. Wspomnienia z referatów również mam niemiłe.

Gość Sepleniąca
Nigdy nie czułam się zbyt dobrze z tą wadą wymowy, ale dopiero na studiach po raz pierwszy dowiedziałam się, że to tak bardzo przeszkadza. Pewna osoba z grona akademickiego przyczepiła się do mnie podczas referatu i upokorzyła mnie na oczach grupy. Co ciekawe, u innych prowadzących też miałam referaty i tam nie było takich nieprzyjemności.

Gość Sepleniąca
Chyba pomyślę o logopedzie. Jak byłam młodsza, to miałam problemy z wymawianiem r ( zamiast tego było l), ale dzięki pani logopedzie, do której wówczas chodziłam, teraz mówię poprawnie. Referaty w moim wykonaniu to porażka. Mam specyficzny, cichy głos, jestem chorobliwie nieśmiała. Z powodu tego feralnego wystąpienia jeszcze bardziej zamknęłam się w sobie. Straciłam wiarę w swoje możliwości.Mam wrażenie, że ludzie na roku wyśmiewają się ze mnie.

Z tego, co piszesz, wynika, że po prostu trafilaś na zwykłego chama, przez którego prymitywne zachowanie teraz niepotrzebnie się zamartwiasz. Miałem podobne momenty, też przez wadę wymowy i chorobliwą nieśmiałość. One na szczęście przechodziły. Najważniejsze to zdać sobie sprawę z tego, że to wszystko jest tylko w Twojej głowie. Nikt tak naprawdę się nie przejmuje tym, jak mówisz. Głowa do góry.

Gość Sepleniąca
Dziękuję za ciepłe słowa :) Poszukam jakiegoś logopedy. Jestem z Katowic.