Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

momiwik

PRAWNIK PILNIE POSZUKIWANY!!

Polecane posty

Mam do Was wielką prośbę, powiedzcie do jakiego prawnika zwrócić się z poradą o spłatę długów po zmarłym ojcu? Znacie może jakiegoś dobrego z okolic Rzeszowa??

Gość sssssssssssssssssssssssssssss
a ile czasu uplynelo od momentu jak dowiedziales/las sie o jego smierci?

Ojciec zmarł 13 lipca br. Dodam tylko, że praktycznie nie utrzymywałam z nim kontaktów, moja mama nie mieszka z nim.

i ma dlugi, tak?a mama ma z nim rozwod lub rozdzielnosc majatkowa?ile Ty masz lat?uczysz sie?pracujesz?

Gość run forrest run
mozesz zrzec sie notarialnie spadku to i dlugu unikniesz

eh napisz na gg 25243737

Nie, rozwodu nie mieli. Mama pobiera po nim rentę. Ja pracuję, mam swoją rodzinę i swoje kredyty. Mam też rodzeństwo ale ogólnie nie są w jakiejś super sytuacji finansowej. Poza tym, może to ważne, długi są z tytułu kart kredytowych ale czy to coś zmienia??

Gość wymarzona
nie notarialnie tylko sadownie. Sprawa spadkowa kosztuje 50zl,i naniej albo przyjmujesz spadek w calosci wraz z dlugami albo odrzucasz spadek w calosci i nie dziedziczysz nic.

A co w przypadku kiedy całość "majątku" nie została jeszcze nawet przeprowadzona na rodziców, tylko wszystko "stoi" na dziadków?? Chyba jedynie działka z domem jest własnością rodziców.

jezeli nie mieli rozwodu ani rozdzielnosci to mogwejsc na jej rente.Tobie radze sie zrzec spadku po nim.Moja mama i jej rodzenstwo dowiedzieli sie po roku od smierci ich ojca ze mial kredyt w SKOKu Stefczyka.skurczybyki czekali specjalnie te n rok i dopiero wniesli sprawe do sadu.no i niestety teraz moja rodzina jest na przegranej pozycji bo kolejne sady odrzucaja ich sprawe lub kaza zaplacic dlug. jak moj ojciec umrze to zrzekam sie wszystkiego po nim bo wiem ze ma tysiace dlugow a ja nie zamierzam do konca zycia ich splacac.wiec poki masz jeszcze czas to zrob to.i mama moze tez?

to moga wejsc na dzialke.bo beda chcieli odzyskac kase za wszelka cene a firmy stac na najlepszych prawnikow. poszukaj radcy prawnego a niekoniecznie prawnika

Czyli po prostu jesteśmy na przegranej?? Całe życie nic od niego nie dostałam i jeszcze teraz mam równać po nim długi?? Extra, kocham nasze prawo!!!

dlatego musisz je wyprzedzic :) pol roku jeszcze nie minelo wiec spokojnie zdarzysz :)

Gość wymarzona
jezeli oplaca Ci sie przyjac spadek tj,jezeli po zaplaceniu dlugow zostanie Ci jeszcze jaks korzystna czesc to mozesz spadek przyjac,ale jezeli dlugi sa duze i nie oplaca sie przyjac spadku to go odrzuc. Zaloz sprawe spadkowa.

Przyjecie spadku z tzw dobrodziejstwem inwentarza ( wtedy dziedziczysz wszystko dlugi rowniez) Lub bez dobrodziejstwa inwentarza. Wazne jest tez czy mieliscie wspolnie ruchomosci nieruchomosci grunty rolne itd. Bo jesli bylo cos takiego to banki beda chialy odzyskac co swoje i zedra. Mozesz odmowic calkowitego przyjecia spadku bodajze jest na to okres 6 miesiecy wtedy banki moga Cie cmoknac w pompke

jesli dzialka jest wspolna na niego i na matke twoja a nie mieli intercyzy to du.pa blada.

a co do renty to nie jest takie pewne zalezy jaka to renta rodzinna inwalidzka itp. Nie moga np ruszyc zasilku z MOPR.

Poobnie jak zasilek z MOPR nie jest brany pod uwage np przy wzioeciu kredytu z banku.