Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kicikiciii

problemy z chodzeniem:(

Polecane posty

Gość kicikiciii

witam moj synek jest wczesniaczkiem, miał wzmożone napięcie mięśniowe. Obecnie ma prawie 14 m-cy i ma problemy z chodzeniem. Potrafi sam kilka kroczków zrobić ale nie trzyma równowagi i się wywraca. Najlepiej się czuje jak raczkuje. Jak stoi i się puści to zrobi kilka kroczków i pada. Ma problemy z równowagą. Lekarz nie widzi w tym nic złego, że ma jeszcze czas ale ja się matwie nie tym że nie chodzi tylko tym że ciągle się wywraca:(. Miałyście podobnie?

Gość kicikiciii
ale ja byłam u dwóch neurologów w miescie wojewodzkim. Moja pediatra nie widzi nic złego ale dla pewności skonsultowałam z dwoma neurologami.

Gość a jak ma sie nauczyc jak sie n
nie wywroci .... z moja bylo wszsytko ok. i tez jak sie uczyla chodzic to sie wywracala

bo nie ma się czym martwić! syn ma jeszcze czas na chodzenie! zwłaszcza że jest wcześniakiem, do tego miał wzmożone napięcie, więc to wszystko opóźni ten proces. tak wyglądają początki chodzenia. dziecko przejdzie 2-3 kroki i pada na kolanka i dalej raczkuje bo tak jest łatwiej/bo ten sposób już opanowało, ale ciekawość jest silniejsza i próbuje jeszcze raz i znów pada...i tak w kółko, dopóki się nie nauczy.

mój dopiero od jakiegoś miesiąca (ma 20,5 mies) się nie wywraca :P a tak to ciągle padał, ale on za szybko chciał biec i o własne nogi się potykał :P

Gość kicikiciii
dziękuje dziewczyny. Mam starszego syna ktory jak się pierwszy raz puscił to juz tak zostało. A u maluszka jest tak ze miesiąc temu puścił się pierwszy raz i w zasadzie na tym etapie koniec. Owszem przejdzie 5 kroczków ale postępy stanęły w miejscu.

Gość pour pour
Wiesz, moje dzieciatko mialo niska wage urodzeniowa i tez bylo pod opieka neurologa. Babka powiedziala nam, ze w jego przypadku lepiej, jesli bedzie jak najdluzej raczkowal. Dlatego, ze raczkowanie pobudza wieksza grupe miesni niz chodzenie i lepiej wplywa na rozwoj mozgu. Poki co skonczyl roczek i jeszcze nie zaczal chodzic, ale sie tym nie martwie, naprawde ma jeszcze czas.

Gość Jowitaaaaaa
Mój bratanek też się za wcześnie urodził - z problemami zresztą. Zaczął chodzić na dobre jak miał prawie 20 miesięcy. A swobodnie śmigał na czterech. Wszedł wszędzie, łącznie ze schodami i tapczanami. Tak więc nie martw się, lekarze mają rację, żeby spokojnie zaczekać.

Gość Kup mu taki drewniany wózek
pchacz z Ikei (nazywa się Ekorre). Bardzo fajna rzecz i dzieci pięknie przy nim chodzą. Nadaje się również na spacer po podwórku i ulicy. Wygląda tak: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40060836 Może nie jest najtańszy, ale warto odkupić nawet używany gdzieś na Allegro, albo jakiś podobny za mniejszą kasę.

Gość kornelkowa mamusia12
mala agatko czytam i nie wierze 20, 5 miesiaca i dalej sie potyka? pierwszy raz slysze o takim niedołężnym dziecku.

teraz już się nie potyka! potykał się jak miał 19 miesięcy! i to nie przez niedołężność, tylko przez zbyt szybkie bieganie i nierówne chodniki :P a o jego niedołężności może świadczy fakt że sam wchodzi na zjeżdżalnię, na huśtawki, na łóżka i krzesła, zaczyna pedałować na rowerku, podskakiwać, wchodzi i schodzi po schodach...także myślę że o jego rozwój mogę być spokojna :)

Gość xxxxxxyyy
Nie przejmuj sie wiele dzieci dopiero po 14 mies. zaczyna chodzic. Dzieci kolezanek w tym wieku nawet nie chcialy zrobic jednego samodzielnego kroku , tylko raczkowaly (urodzone o czasie , w pelni zdrowe). Moja corcia tez etapmi uczyla sie chodzic 13 mies. pierwsze samodzielne 3-4 kroczki, a potem tak ja wcielo, ze przez mies. nic tylko raczkowala i dopiero po ukonczeniu 14 mies. powoli, zataczajac sie zaczela chodzic - teraz ma 16 mies. i smiga jak maly samochodzik.

Gość lusterko ha ha
moja cora nie jest wczesniakiem a zaczela chodzic dopiero jak skonczyla 15 m-cy. A ty sie martwisz o wczesniaka???

Gość agata667a
Różnie bywa z tym chodzeniem. Masz prawo się martwić. Może skonsultuj Twój problem z fizjoterapeutą? Ze swojej strony polecam gabinet Best Care i porady online, które zapewniają.

Gość gość
wedlug mnei dobrym rozwiazaniem sa uzdrowiska, widzialam ostatnio takie, ktore zajmuje sie wlasnie miedzy innymi leczeniem tego typu schorzen, www.uzdrowisko-swieradow.pl

Gość gość
moze uzdrowisko? Moja znajoma tez ma duze problemy z chodzeniem i regularnie jezdzi do www.uzdrowisko-swieradow.pl twierdzi, ze czuje sie duzo elpiej