Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bez pomysłu jestem

Pomysły na lekkie ale syte obiado-kolacje...

Polecane posty

Gość donnaa
dzieki śliczna🌼 a ma ktoś może przepis na burito?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Burito.
składniki 500 g mięso mielone z łopatki 1 szt. - puszka kukurydza konserwowa 1 szt. papryka czerwona 1 szt. Fix Knorr - Kurczak po meksykańsku 300 g ser żółty 6 szt. tortilla Przygotowanie: otwieramy i odsączamy kukurydzę, paprykę kroimy w kostkę, ścieramy ser na tarce. Placki tortilla zawijamy w folię aluminiową (żeby nie wyschły) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, celem podgrzania. Na patelni podsmażamy mięso bez przypraw ? do momentu aż będzie sypkie. Następnie dolewamy szklankę wody, wszystko posypujemy fix?em i mieszamy. Następnie dodajemy 2/3 puszki kukurydzy i paprykę (jak będzie duża to nie dodajemy całej), Mieszamy i dusimy około 10 minut mieszając. (zdjęcie nr1)Starty ser wsypujemy do miseczki i kładziemy na stole. Do drugiej przelewamy zawartość patelni. Na talerze wykładamy po placku tortilli, nadmiar wkładamy do piekarnika, żeby nie wystygły. Każdy indywidualnie nakłada sobie ile chce do placka, posypuje serem i składa na pół lub zawija w rulonik. Jemy nożem i widelcem. (zdjęcie nr2,3) Porady: Jeśli chcesz, aby potrawa była ostra dodaj kilka kropel chili lub tabasco. Do potrawy można dodać też fioletowej fasoli ? wtedy należy zmniejszyć ilość papryki i kukurydzy. .Na przepisie fix?a napisane jest aby dodawać 1,5 szklanki wody, ale ja dodaję 1 i w zupełności wystarcza, bo mięso puszcza sok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
spory pstrąg grillowany w folii albo pieczony z natką pietruszki i cytryną posypany przyprawą do ryb do tego dużo sałaty z warzywami i sosem vinegret, naprawde dobra rzecz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość donnaa
Baaardzo dziękuje😘

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość qerw;t;wjntw;knt
Wy myslicie że jak zdrobnicie : ziemniaczki z koperkiem rybka kanapeczki masełeczko kurwa to to będzie mniej kaloryczne? :|

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Paprykowa zupa jesienna :) Zaczynamy od bulionu- mieso (polecam wołowinę), włoszczyznę wkładamy do gara wraz z lubczykiem i liśćmi selera, zalewamy wodą, można dać tez liść laurowy i ziele angielskie, pieprz w ziarnach itp. I tak sobie pyrka Jak sie ugotuje, to 2-3 papryki ścieramy na tarce (tą strona która plasterkuje ogórki- mają wyjść cienkie paseczki). Podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy cebulę czerwoną. Kiedy będzie miękkie zalewamy bulionem i wrzucamy kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę oraz gorść suszonych grzybów. Zupa jest gotowa gdy ziemniaki są miękkie, wówczas przyprawiamy papryką słodką i ostrą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i kilkoma łyżeczkami koncentratu pomidorowego (z nim nie nalezy przesadzić- zupa ma być lekko tylko kwaśna, czerowna bardziej od papryki, gęsta i pikantna). Jak komuś mało można dać sosu sojowego. Wkrawamy mięso z bulionu W wersji wegetariańskiej gotujemy wywar warzywny, mięso zastępujemy kostką sojową, mniej ortodoksyjni mogą podsmażyć parykę na maśle z oliwą Bardzo dobrze komponuje sie z krajobrazem za oknem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×