Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość płomień w nas

imie Matylda-skrzywdze dziecko?

Polecane posty

Gość płomień w nas
3 miesiące myślimy jeszcze poważnie o Kornelii i Jagodzie. ale ja najbardziej skłaniam się ku Nataszy a partner Nataszy i Kornelii Jagódka brzmi baaaardzo słodko:) o wiem, fajna jest też Iga:)

Gość hjthhy
ciebie jak widac o kilka razy za duzo skrzywdzono glupia cipo :O

Mi się bardziej podoba Iga lub Natasza, a Matylda też jest dość oryginalne ale jak będziesz do niej mówiła zdrobniale. A Igusia albo Nataszka to sama bym dała niuni gdybym ją miała, no cóż mam dwóch synków.

Gość płomień w nas
dzińdybry;) hjthhy-wstałaś lewą nogą?:P mami, ja tak naprawdę na sam koniec (29.11), więc pewnie będzie grudzień;) Maga mnie się Iga b.podoba, ale partnerowi nie:( ani Iga ani Igor a moim zdaniem oba super. a jak sie nazywają Twoi synowie?

Gość płomień w nas
aha, Magi ale akurat Matylda ma fajne zdrobnienia, przytaczała je Cate- Matysia, Matysia,Tysia, Mati, ja dodam jeszcze od siebie Matylkę. Także fajnych zdrobnień jest co najmniej kilka. Tylko tak jak pisałam-zraża mnie reakcja otoczenia:(w rodzinie i wśród znajomych wszyscy sie pukaja w czoło, ze skrzywdze dziecko.Wierm, ze nie powinnam się sugerować ich opinią, ale człowiek tak podświadomie się zniechęca jak słyszy, zę jest okropne od niemal każdego:O obstaję przy swoim , ze z tym imieniem trzeba sie osluchać, na "pierwszy rzut ucha" nie jest za ciekawe (sama tak miałam) i chyba stąd te reakcje...Nataszą też nie wszyscy zachwyceni, ale przynajmniej nie słyszę ze zwariowałam:D tylko ,że ładne, ale za ruskie:P mnie to nie przeszkadza;) fajna jest też Kornelka i Jagódka.Podoba mi się też Blanka i Berenika:)

Gość luska.s
Z wymienionych imion: Matylda - kiedyś mi się bardzo podobało, teraz już mniej, ale jest ok i plus za to, że jest mało popularne Jagoda - rzeczywiście slodko brzmi Jagoda, ale imię niestety ostatnio coraz częściej występuje wśród małych dzieci; poza tym jakoś do dorosłej osoby juz mi tak bardzo nie pasuje ;p Natasza - bardzo fajna, minus jedynie za to, że jest podobna do tak popularnej Natalii, no i brzmi trochę wschodnio Iga - nie podoba mi się; jakoś jak dla mnie nie ma w tym imieniu nic co mogłoby zachwycać Kornelia - bardzo fajna Blanka - dla mnie nie bardzo, juz wolę Biankę; jakoś kojarzy mi się zdrobnieniowo, pewnie przez to k przy końcu, ale to mój problem ;p Berenika - też fajne, ale zrobnienia już nie Osobiście wybierałabym pomiędzy Matyldą, Nataszą, a Kornelią

Gość płomień w nas
kurde a mi się zdrobnienie Bera bardzo podoba;) a mi się znowu Bianka w ogóle nie podoba, nie wiem czemu, mam wrażenie, że to l nadaje temu ( i tak lekkiemu) imieniu więcej lekkości. kojarzy mi się z...to zabawne, z ptasim mleczkiem:) taki puszek, coś bardzo delikatnego;)

Gość płomień w nas
a co sądzisz o Nataszy?:P

Moi synkowie mają na imię Oskar i Natuś (Natan). Ze wszystkich trzech imion ja wybrałabym Natasza. Śliczne jest.

Gość płomień w nas
baaardzo mi się podoba imię Oskar (Oliwier też):) Natan teraz coraz częstsze-i Nataniel

To prawda dużo teraz dzieci o imieniu Natan jak ja dawałam a to było 2,5 roku temu to byłam jedyna.

Gość płomień w nas
no widzisz. a jak rodzina reagowała-na takie odważne w sumie-imię?

A napiszę Ci że różnie najbliższa to bez problemu zaakceptowała, dalszej nie pytałam chociaż widziałam spojrzenia. Bardziej obcy ludzie mieli z tym problem jedni krytykowali inni że co to moda młodym w głowie się przewraca. A ksiądz na chrzcie to się ucieszył i powiedzial z ambony że to stare biblijne imię i od tamtej pory mam spokój. Dobre co?

Gość kimi kama
dobre, dobre. a zamierzacie się jeszcze starć o córeczkę ?;)

Bardzo chciałam jak byłam drugi raz w ciąży, aby była to córeczka zresztą mąż również, urodził się synuś. Więcej dzieci nie planujemy.

etiologia imienia Amelia nie ma źródła w łacinie a w języku germańskim. Oznacza siłę i pracowitość. Tak dla wyjaśnienia :)

Gość płomien w nas
nie zmienia to faktu, ze po łacinie amelia to upośledzenie płodu czyli wrodzony brak kończyn. niestety:p moze za parę lat jednak się zdecydujecie, róznie to bywa;) myślę,z e każdy chciałby mieć parkę, to chyba naturalne

sprawdź proszę w słowniku, nie na forum o imionach. Jednak to prawda jest, to co mówią o ludziach wyszukujących nadzwyczajne imiona :P sztukowanie braków, leczenie innych niedoróbek :)

Gość płomien w nas
ale ja nie pisałam o etymologii tego imienia. być może jest tak jak mówisz, nie kłócę się:p pisze tylko ,ze amelia to po łacinie wrodzony brak kończyn i mając świadomość takiego znaczenia to jakoś ciezko zdecydowac się na Amelkę:p ale co kto lubi a co do sztukowania braków to moim zdaniem przebrzmiały i mocno naciągany argument. Mam znajomych którzy oboje są lekarzami a ich syn to Alan a córka Klaudia. wg Ciebie pewnie nadrabiają tymi imionami jakieś braki i kompleksy:p świat byłby nudny gdyby były same Jasie i Małgosie:P gusta są różne, jest różnorodność i mnie się to bardzo podoba. W jednej klasie będzie Kevin i Antonina, Stanisław i Alan, Marysia i Nikola. Znajdzie się tez miejsce dla Nataszy, Matyldy i Jeremiego na przykład-niezła mieszanka:D

Cześć ja Ci odradzam dać dziecku na imię Matylda. Zostań przy Nataszy

ja nie mówię o brakach w wykształceniu, nie w tym rzecz. Każdy nazywa dziecko tak jak chce, choc czasem z przesadą. Mnie tez się podobają rózne imiona i okej:) pozdrawiam i zmykam do małej brykać w ogrodzie :)

Gość płomień w nas
cześć Catie no tak własnie zrobię;) na kiedy masz termin?:)

na 13 września a imię Ci odradzam bo nie chcę mieć konkurencji :-P :-D im mniej Matyld tym lepiej dla mnie;-)

Gość płomień w nas
heh,jasne rozumiem. po co powtarzać fenomen (zupełnie dla mnie nie zrozumiały) Julki:p a z jakiego województwa jesteś?

z podkarpacia ale od 6lat na Jersey mieszkam (mała wyspa w kanale la manche) a Ty?

Gość płomień w nas
małopolska. skoro i tak jesteś za granicą to co się przejmujesz konkurencją;)

bo tutaj całego życia nie spędzę :-D a tak na marginesie, tutaj to imię też robi furorę gdzie o nim nie wspomnę (oczywiście na +), jego odmiana po ang to Matilda

Gość płomień w nas
wiem własnie, ze Matilda funkcjonuje za granicą i taka wersja 100 razy bardziej mi sie podoba:( to i tak ładnie zmiękcza to imię, nabiera szlachetnosci:) jakby w Polsce funkcjonowało Matilda to bym brała w ciemno;)