Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość płomień w nas

imie Matylda-skrzywdze dziecko?

Polecane posty

Hej moja córcia ma tak na imię i nie wyobrażam sobie innej opcji. jak widać po wcześniejszych wpisach zdania nie zmieniłam ;-) a zdrobniale nazywam ją Matysią lub Matylką :-)

Gość MCG
Catie piękne imię i śliczne zdrobnienia :-) Życzę wszystkiego dobrego dla Ciebie i Twojej córeczki MATYLDY :-)

wzajemnie :-) ja też słyszałam słowa krytyki ale nie potrafiłam ,,wymyślić'' innego imienia :-) na kiedy termin porodu masz?

Gość MCG
Na październik :-) Ja też jestem przygotowana na krytykę, ale mam to gdzieś. Niech każdy zajmie się sobą i przestanie mówić innym jak mają żyć i co robić. Jeżeli będzie córka to będzie Matylda i koniec. Mój mąż też powiedział, że ma w czterech literach co inni powiedzą na temat tego imienia, choć znam ludzi, którzy są zachwyceni tym imieniem. http://ebobas.pl/imiennik/imie/MATYLDA

Gość MCG
Bardzo dziękuję :-)

Gość idz do sądu
Matylda :o

Gość MCG
Do sądu już poszłam, ale w innej sprawie Co sądzę o negatywnych komentarzach?! www.żal.pl Powtarzam jeszcze raz KAŻDY MA PRAWO MIEĆ SWOJE ZDANIE, A JA MAM PRAWO MIEĆ JE W D....E !!!!! ...i mam :-p

Gość Scoia_tael
Mam córkę o tym imieniu. Ubzdurałem sobie zanim się urodziła, że będę miał córeczkę i to właśnie Matyldę. Nawet nie wiecie ile osób mówi mi, ze to piękne imię dla dziewczynki. Ktoś zarzuci że Matylda to grube babsko? Bzdura. Ma 7 lat i jest śliczna. figurę ma po mamusi i nie sądzę żeby coś się zmieniło bo Żonę mam nad wyraz zgrabną, a wdała się w nią. Dla mnie bomba. Ciekawostką jest to, że jest jedyna w szkole i podpisując się Matylda tak się przyzwyczaiła, że nie podaje nazwiska, bo nie musi, Matylda jest tylko jedna. Ciekawe to jest. Pytałem Córki i jej się tez to podoba. Przynajmniej na ten czas, ale nie sądzę aby się to zmieniło. Faktem jest, że nie jestem do końca obiektywny, bo "moja Matylda" to zawsze będzie Matylda i innego imienia dla niej nie znajduję. Urodziła się z nim. Uwielbiam ją. Rozwiałem trochę wątpliwości?

prosze Pana. tak pięknie napisal o tym imieniu ze chce mi sie miec 3cia core.. moja 2ga córka miala byc Matylda....uwielbiam to imie...kocham Leona...jest Kornelia...

Gość gość
Mam 15 lat i nazywam się Matylda i nigdy nie odczułam że jestem skrzywdzona. Moim zdaniem to jedno z ładniejszych imion ;3 a w skrócie może być przecież matyldzia lub mati ;)

Gość gość
Mam córeczke, Matylde. Wielokrotnie slyszelismy zachwyt nad imieniem. Jest nietuzinkowe, a jednoczesnie proste, klasyczne i...miedzynarodowe! Zdrobnien miliony :D Matysia, Tysia, Motylek, Matylka, Mati...nie wyobrazam sobie, by mogla miec inne imie. Plus Rod Stewart i jego "Waltzing Matilda"...ach, tylko sie rozmarzyc.

Gość gość
matylda - troche ta koncowka odstrasza 'tylda' jest takie dosc ciezkie

Gość gość
moj kolega tak na matkę swoją mówił: "moja matylda ugotowała dzisiaj rosoł" hehe

Gość gość
A ja nie mogę zrozumieć tego niepojętego uporu, żeby nadawać dziecku "wyjątkowe" imię. Cóż z tego, że imiona się powtarzają? Że jeśli zawołasz Julka, to odwrócą się trzy osoby? Jak zawołasz Matylda to odwrócą się wszyscy, bo to dziwaczne imię...Jestem nauczycielką, mam w klasach po cztery, pięć Julek, Zuź, Oliwek, Filipów, Kacprów i nie widzę w tym nic złego. Mam też kilka "wyjątkowych" imion, niestety w tych dzieciach tylko imiona są wyjątkowe... Jeśli chcesz, żeby dziecko było wyjątkowe, poświęć mu czas, naucz czegoś, wychowaj dobrze. Zawsze odnosiłam wrażenie, że rodzice nadając swoim dzieciom "wyjątkowe" imiona, leczą jakieś ukryte kompleksy... Bez obrazy :)

Gość gość
rece opadaja.... kazde dziecko jest wyjatkowe... tylko nauczycieli mamy do bani. pani nauczycielko, zamiast narzekac ze masz przecietne dzieci wez sie do roboty i postaraj sie dac cos od siebie. a nie tylko na rodzicow zwalac. albo zmien zawod bo wyraznie sie minelas z powolaniem

Gość KaSza999
Ojej, nie trzeba tak bulwersować. Ja z dzieckiem w szkole spędzam góra trzy godziny dziennie. To w domu przebywa lwią część swojego czasu i to rodzicom głównie powinno zależeć na tym, żeby jego dziecko osiągało sukcesy. Mogę stanąć na głowie z pomocą, ale jeżeli rodzic w domu się nie zainteresuje, nie poćwiczy, nie utrwali - koniec. Niestety obecnie takie mamy społeczeństwo: winą za niepowodzenia obarczać cały świat, dziecko usadzić przed tv, dać tablet w rękę i niech da spokój, a oryginalność załatwi się imieniem.

Gość mamamati84
Oj pani nauczycielko... wstyd, po prostu wstyd :) Ja też jestem pedagogiem, moja mama jest nauczycielką i nic mnie tak nie wkurza jak takie baby jak ty... wiecznie niedowartościowane, nauczycielki od siedmiu boleści, cholera... bez powołania, bez podejścia do dzieci... uch. Czysta masakra! Proponowałabym zmianę zawodu, ale pewnie siedząc na d... za biureczkiem i kręcąc nosem na dzieci, wyżywając się... jest ci nadzwyczaj dobrze. Wakacje, ferie itepe. Nie ma jak niszczenie reputacji nauczycielom z powołania. Imię dla dziecka to bardzo indywidualna sprawa. Jeszcze tak nie było, żeby wszystkim ludziom podobało się to samo. Zresztą, czy mogłoby być coś gorszego? O gustach się nie dyskutuje. Jednym się podoba to... innym tamto... to jest takie ludzkie i zdrowe, po prostu naturalne. A co do Matyldy :) Mam taką 6-latkę w domu. Cudowne, dobre dziecko. Zdecydowanie nie ma nic wspólnego z "grubą babą" bo jest szczuplutka (po mamusi :D). Ludzie ją uwielbiają, lgną do niej. Od pań w zerówce słyszę tylko same zachwyty... jaka to mądra, dobra, uczynna dziewczynka. Jestem z niej niesamowicie dumna. A imię? Imię wybrał mój mąż :) Mnie się spodobało (zwłaszcza, że moja "ukochana" teściowa wraz ze swoją córeczką - zaczęły namawiać mnie żebym wpłynęła na tę decyzję, żebym przekonała męża o - w ich mniemaniu - złym wyborze. No cóż, nie wyszło im :)). Nie wyobrażam sobie teraz żeby mogła nosić inne imię - bo to, niesamowicie do niej pasuje :D A jak reagują ludzie? Bardzo, bardzo pozytywnie. W 99% przypadków słyszę, że to "przepiękne imię". I jeśli ludzie już z kimś kojarzą to z "królową" lub "księżną" - co jest historycznie uzasadnione. A nie z niemieckim grubasem.

Gość gość
mam kolezanke Matylde ale od zawszewolaja na nia Magda lub Madzia, nawet zalozyla swoja firme ktora sie nazywa ".....Magda...."

Gość Rafik222
Moja córka Matylda lat 4 nie wyobrażam sobie innego imienia, słyszałem że niby jak krowa lub stara gruba ciotka, jakby ta ciotka w dzieciństwie miała inne imię a Matyldą nazwała się jak już przytyła i się zestarzała, po prostu normalne stare imię, fakt przez ostatnie kilkadziesiąt lat zapomniane ale jak widzę wraca powoli do łask, tak że krzywda dziecku się żadna nie stanie. Może być też tak że pojawi się jakiś serial którego bohaterką będzie Matylda i sypnie Matyldami jak np. Majkami

Gość gość
mnie się od zawsze bardzo nie podobało to imię, jeszcze w dzieciństwie uważałam je za najbrzydsze imię żeńskie, zaraz za nim Klara

Uderz w stół, a nożyce się odezwą :) Nic nie poradzę na to, że imię Matylda jest dziwaczne, nie musisz mnie obrażać z tego powodu. Dałaś takie imię to dałaś, trudno. Nie musisz prezentować swojego dziecka na forum jako geniusza, żeby usprawiedliwić jego dziwne imię. Poza tym jako pedagog powinnaś wiedzieć jak przebiega rozwój dziecka i że w przedszkolu i trudno o geniusza. Sama miałam już do czynienia z mamusiami święcie przekonanymi, że ich pociechy to geniusze i cóż..., mam nadzieję, że nieprędko kolejną taką spotkam. Zresztą moja koleżanka, która skrzywdziła swoje dziecko takim samym imieniem już ma z tego powodu kompleksy i w wieku 4 miesięcy sadza córkę na nocniczku, żeby udowodnić wszystkim jaka jej córeczka jest genialna! Co tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że to imię przynosi same problemy. Ja w każdym razie wolę normalne imiona i normalne dzieci. Pozdrawiam :)

Gość gość
Matylda to śliczne imie, tak nazwę swoją córkę !!!!!

Gość gość
Dostojne, bardzo ciepłe i dziewczece. Piękne :)

Gość gość
Nie , nie podoba mi sie takie dziwaczne imię

Gość gość
moja córka ma na imie Matylda. to mała wojowniczka, wie czego chce. na pewno pasuje charakternym dziewczynkom, które udzwigną takie twarde imie.

Gość marta03
Catia ja ma córeczki Jagódkę(4l) i Matyldzię(3msce) ❤

Gość gość
Nie dość, że imię samo w sobie brzydkie, to jeszcze kojarzy się z tą brzydulą z aktorskiej rodziny. Nie polecam.

Gość Leszko
Bardzo ładne imie najładniejsze imie naa swiecie