Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nomi333

tureckie traktowanie

Polecane posty

Chciałabym się dowiedzieć jak Turcy traktują kobiety. Chodzi mi o traktowanie mamy, siostry, koleżanek ale też dziewczyny lub żony. Na początku wiadomo są mili, dobrzy i opiekuńczy ale czy z czasem nie traktują kobiety gorzej ? Proszę o wypowiadanie się osób, które COŚ wiedzą na ten temat. Pozdrawiam.

Gość wszystkie nie żyją...

a próbowałaś popytać na tureckim forum? bo tu to raczej polacy.............

Chyba tak zrobię. Dzięki, chociaż myślałam, że ktoś może coś na ten temat tu powiedzieć. Pozdrawiam ;)

Gość wszystkie nie żyją...
I tak zrobisz swoje, a potem przylecisz tu się skarżyć... :)

Gość mr.julian_
Turcja jak na islamski kraj jest raczej liberalna. Są tam większe swobody niż w innych. Zależy też czy dany Turek jest ortodoksyjny, czy nie.

Gość provokejszyn j@k nic........
ja o turkach to moge tyle powiedziec- maja niska jakosc produkto spozywczych. chodze do takeigo tureckiego sueprmakretu no i kilka razy kupilam to jakie wefelki,batoniki ,anwet orzechy6 czy chleb i to wszystko bylo raczej niesmaczne , ble ;-(

no naprawdę, dobrze wiedzieć o tej żywności tureckiej, dużo to wniosło do mojego życia ;p chodzi mi o Turków ze wschodniej części, bo słyszałam, że ci z zachodniej są jakby bardziej "ucywilizowani" ;)

Gość ja znam turkow w niemczech tyl
ko i powiem ci, ze jedna polka i jedna niemka ktore znalam a ktore wyszly za turkow dlugo w malzenstwie nie pozostaly :O w obu przypadklach bylo na poczatku pieknie, cudownie i wspaniale, przystojni, wygadani faceci, potrafiacy omotac panne po slubie robili dokladnie to samo co przed slubem i w czym byli tacy zayebisci: wystawali na Rynkach, w knajpkach, na ulicach z grupka swoich kolezkow i podrywali przechodzace panny :O w domu byl sajgon, ciagle klotnie, polka wracala do matki z 3 w ciagu miesiaca, Niemka wykopywala meza za drzwi. beznadzieja jak dla mnie i jakas parodia malzenstwa.

Gość provokejszyn j@k nic........
nomi33- hej, no ciesze sie ze moglam pomoc 🌻

dziękuję Ci bardzo. Właśnie takich stereotypów jest najwięcej, że przed ślubem sielanka a później jakby inny człowiek...

Gość bez sensu wrazliwa
no nie, kolejna co chce sie brac ja jakiegos brudnego turasa?? za cos takiego powinno byc wiezienie

Gość bez sensu wrazliwa
*za jakiegos

nie chcę się za niego brać, tylko czegoś dowiedzieć. Wydaje mi się, że masz kompleksy.

Gość panek nie krystaianek
to zalezy chyba od turka, jeden będzie gadał i nawijał majac kilka panienek inny będzie działac i załozy rodzinę

Gość kot13
Co roku kilkaset Turczynek ginie z rąk swoich mężów, ojców i braci. Jeżeli Turcja naprawdę chce wejść do Unii Europejskiej, musi wydać wojnę mordom honorowym. Czy potrafi? Nikt dokładnie nie pamięta, kto namówił Birgl IsŁk do udziału w telewizyjnym talk show ani kto przekonał ją do pokazania się z odkrytą głową. Birgl wystąpiła w programie „Głos kobiety. Opowiedziała, jak w wieku 13 lat wydano ją za dwukrotnego rozwodnika, o tym, jak była bita, jak uciekała do rodziców, a ci za każdym razem odsyłali ją, mówiąc, że miejsce żony jest przy mężu. Wiem, że mój mąż mnie teraz zabije powiedziała na antenie. Kilka dni po programie, pod koniec maja, wróciła do rodzinnego miasta na wschodzie Turcji. Na dworcu czekał na nią 14-letni syn. Gdy tylko wysiadła z autobusu, sięgnął po broń. Zanim strzelił, wycedził tylko: To za telewizję! Turcja doznała szoku. Ale w oczach mieszkańców wschodniotureckiego Elazgu 14-letni matkobójca po prostu „zmazał honor rodziny. Logika jest prosta: matka naraziła na szwank reputację rodu, a ponieważ upokorzony ojciec uciekł z miasta, obowiązek zemsty spadł na najstarszego syna. Bo dała się zgwałcić W Turcji takie morderstwa nazywane są „honorowymi, choć z naszym pojęciem honoru mają niewiele wspólnego. Ich ofiarami padają najczęściej żony podejrzane o niewierność, niezamężne córki, które straciły dziewictwo, albo takie, które chciały żyć na zachodnią modłę. „W naszym kraju przyczyną mordu honorowego może być wszystko: to, że dziewczyna zaczęła pracować poza domem, że przyłapano ją na chodzeniu z chłopakiem albo nawet że słuchała przez radio nie takiej muzyki pisze dziennikarka feministka Zeynep Oral. Do niedawna sprawcy dostawali roczne lub dwuletnie wyroki, bo sądy uznawały, że zostali sprowokowani zachowaniem ofiar. Skala zjawiska jest trudna do oszacowania. Wzmianki o kolejnym honorowym morderstwie pojawiają się w tureckiej prasie raz, dwa razy w miesiącu i są odnotowywane z podobną oczywistością jak u nas wypadki drogowe. Według państwowych statystyk w Turcji dochodzi do 40 takich morderstw rocznie, ale organizacje pozarządowe szacują ich rzeczywistą liczbę na 200300 przypadków. Wielu w ogóle się nie odnotowuje, bo rodziny często zmuszają ofiary do popełniania samobójstw albo pozorują wypadki. Tak jak mężczyzna z kurdyjskiego Batmanu, który w styczniu zastrzelił siostrę za chodzenie w spodniach, a potem wyrzucił jej ciało przez okno. Zapatrzona w Europę zachodnia Turcja przez lata zamiatała mordy honorowe pod dywan jako zwykłą patologię społeczną, owoc nędzy na wschodzie kraju, gdzie brakuje szkół, a tradycje islamskie i wojna z kurdyjskimi separatystami przez lata uniemożliwiały jakiekolwiek reformy. Przejrzała na oczy, gdy „patologia zawitała do Stambułu. W ubiegłym roku na jednym z przedmieść rodzina imigrantów ze wschodu Turcji skazała na śmierć 14-letnią córkę. Wcześniej dziewczynkę porwał na ulicy szaleniec i przez cztery dni gwałcił. Sprawcę złapano, ale Nuran była zhańbiona, bo straciła dziewictwo. Ojciec z pomocą braci udusił ją kablem. Jednak emigranci zarobkowi z kurdyjskich rejonów przenoszą swoje zbrodnicze zwyczaje nie tylko do cywilizowanej Turcji. Od kilku lat tureckie i kurdyjskie kobiety giną także w Europie. Po serii zabójstw w Skandynawii w Niemczech od października ubiegłego roku zginęło sześć kobiet. Wśród nich była 23-letnia mieszkanka Berlina, która zginęła za porzucenie wybranego jej przez rodzinę męża. Chcą mojej śmierci 14-letnia Berivan nie była w stanie dłużej ukrywać sześciomiesięcznej ciąży i nie chciała zdradzić, kto jest ojcem jej dziecka. Zaczęło się nerwowe wyczekiwanie. Ojciec Berivan nie umiał podjąć decyzji. Jestem zhańbiony, ale jej nie zabiję powiedział. Któregoś dnia spakował się i odszedł. Jego 16-letni syn nie miał skrupułów. Jedna kula przeszyła dziewczynie szyję, druga trafiła ją w brzuch. Dziecko Berivan zginęło wraz z nieletnią matką. Obsesja na punkcie dziewictwa obca mieszkańcom wielkich tureckich miast na wsi i w konserwatywnych regionach jest normą. I nieważne, jak doszło do jego utraty. Gdy ten fakt staje się publiczny, hańba rozciąga się na całą rodzinę. Jeżeli rodzina nie chce nosić piętna, ma dwa wyjścia wydać zhańbioną córkę za któregoś z krewnych albo ją zabić. Oficjalnie ślub można wziąć dopiero w wieku 17 lat, ale na wschodzie Turcji muzułmańscy duchowni udzielają ślubów nawet 13-latkom. Państwo nie uznaje takich małżeństw, ale robi niewiele, by im przeciwdziałać. Ofiara gwałtu może odzyskać honor, wychodząc za gwałciciela. W 2002 roku zawarto w Turcji ponad 500 takich małżeństw. 15-letnia Kadriye Demirel z Diyarbakru była w szóstym miesiącu ciąży. Brat zaproponował, żeby poszli na spacer. Gdy tylko minęli bramy miasta, zabił ją nożem. Bracia zamordowali najprawdopodobniej także 24-letnią Gldnyę Tren. Zaszła w ciążę, więc rodzina usiłowała ją zmusić do poślubienia jednego z krewnych. Uciekła z domu, próbowała się ukrywać. W lutym 2004 roku została postrzelona na ulicy w Stambule. Przeżyła. Ze szpitala znów apelowała o pomoc. Wiem, że chcą mojej śmierci, boję się mówiła. Policja nie zapewniła jej ochrony. Którejś nocy znaleziono ją w szpitalnym łóżku z przestrzeloną głową. Jej dziecko trafiło do sierocińca. Zabójcy sióstr jeżeli w ogóle stają przed sądem najczęściej trzymają język za zębami. Rodzina nie przyznaje się, kto podjął decyzję, zabójca w więzieniu staje się nie tylko obrońcą honoru rodu, ale wręcz rodzinnym bohaterem.

moj ociec pracujac w niemczech mial turka za szefa. a ze szef go lubil to zapraszal go czasem na obiad do domu. oczywiscie zona latala jak wariatka zeby ich obydwojga ugoscic. a potem turek sie mojego taty zapytal; czy masz cos przeciwko zeby ona usiadla z nami przy stole i zjadla? a moj tata, ze oczywiscie, ze nie i on ja wtedy zawolal (ona jadla w kuchni) i dal jej pozwolenie na zjedzenie z nimi przy stole. poza tym robil ja w rogi przy kazdej nadazajacej sie okazji. nawet przy zonie flirtowal z innymi babami kiedy ona sprzatala mu pod nogami.

Gość bez sensu wrazliwa
jakie twoim zdaniem mam kompleksy? to chyba ty masz, skoro nie potrafisz sobie znalezc normalnego faceta tylko interesujesz sie jakims brudasem dzikusem ktory i z koza by sie ozenil

ty masz swoją rację, a ja swoją. moim zdaniem właśnie przez takie gadanie, że to brudas i dzikus przejawiają się twoje kompleksy. normalni ludzie nie wyzywają innych nie znając ich i nie wrzucają do jednego worka. pozdrawiam.

Gość bez sensu wrazliwa
oczywiscie, bo ty jako jedyna akurat bedziesz miala to szczescie trafic akurat na turasa ktory jest wrazliwy, wychowany, cywilizowany, bedzie cie szanowal i nie zdradzal🖐️ a teraz pora sie obudzic

Gość nie rozumiem ani troche
mojej kolezanki maz jest turkiem i traktuje ja rewelacyjnie, sa bardzo szczesliwi. Ale nie wiem czy on jest typowym turkiem bo dla niej poklocil sie z rodzina i zamieszkal w polsce.

Gość kot13
Nomi- to inna kultura- może ten człowiek jest wyjątkowo oryginalny ale w jakiejś kulturze się wychował i pewne rzeczy mogą( choć nie muszą) być dla niego normą. Co innego traktowanie turystki w hotelu a co innego swojej kobiety-tak mi sie wydaje ale w każdym kraju są mądrzy i śwatli ludzie którzy przeciwstawiają się łamaniu praw człowieka. Lecz z tego co mi wiadomo z mediów tureckie kobiety nie są za dobrze traktowane.

Oczywiście wiem jakie jest ryzyko, ale przecież nie napisałam że planuję z nim życie. Wiem, że to całkiem inna kultura i coś co dla nas jest niewyobrażalne, tam jest normą. Mimo wszystko chcę sie dowiedzieć czy te stereotypy sprawdzają sie w stu procentach, jednak są na świecie kobiety szczęśliwe z Turkami, wiem, że nie dużo ale są ;)

Gość Módl się2
aaa

Gość gość
Takie sytuacje z zabijaniem, to kurdowie a nie turcy i 60 lat temu a nie dziś....bajki

mamy dosc bliski kontakt z mlodym Turkiem (30+) .Zonaty , 4 dzieci( 3ka u nich raczej norma) i siedzi pod pantoflem zony (tez Turczynki) .Pracuje , jest bardzo zaradny , nie zdradza zony , ona gra pierwsze skrzypce w domu .Dziecmi sie zajmuje , chodzi z nimi na spacery i ogolnie fajny czlowiek Zona studiuje w tym momencie .Jak byloby gdyby byl ozeniony z Polka ? Nie wiem . No i moze wazne -mieszka w De od urodzenia . A produkty maja niektore dobre .Uwielbiam ich konfitury -sa w prawdzie bardzo slodkie ale doskonale , po otwarciu czuc swieze owoce ,. Maja np dobry chleb ,