Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WnerwionaZłośnica...

Angielski czy niemiecki?

Polecane posty

Mam wieeeelki problem, postanowiłam tu poszukać porady ;-) Baaardzo lubię język niemiecki wiem, że jak się przyłożę to podstawę zdam super, i na pewno wynik pomoże dostać mi się na wymarzony kierunek! Jednak nie wiem czy jest sens uczyć się niemieckiego, podczas gdy z angielskim u mnie cieniutko... troche umiem, jednak brakuje jeszcze wiele ;-) Wiem, że angielski na pewno przyda mi się w pracy bardziej.. I na studiach! Do matury mam rok, wątpię abym zdała angielski tak dobrze jak niemiecki... No i nie wiem co mam robić;P... A chcę zapisać się na kurs..

Gość luska.s
Na twoim miejscu zdawalabym niemiecki, w końcu to też potrzebny język, u mnie jest odwrotnie, a właśnie wolałabym umeić niemiecki..

NIe wiem czy nie przedobrzę:p Jest mi potrzebny super wynik... No chyba, że teraz niemiecki, a po maturze od razu ostro za angielski się wezmę.. hmmm Bo nie jest źle, rozumiem wiele, jednak ubytki w wiedzy są;P

Dlaczego wolałabyś niemiecki? Przecież teraz wszędzie ang... i ang... Bez anga jest się malutkim :(

Gość luska.s
mieszkam w takich stronach że niemiecki jest równie wazny co angielski więc, nie jest żadną ujmą ze zna się niemiecki, ważne by znać dobrze jeden z nich. Wydaję mi się, że mówić perfekcyjnie po niemiecku umie coraz mniej osób, za to z angielskim jest odwrotnie. Co nei oznacza ze podstaw ang nie nalezy znac bo to juz chyba standart

to zazdroszczę;-) Jednak chyba kurs niemieckiego, i przygotowania maturalne..angielski znów na potem ;P chociaż nie wiem czy dobrze robię;-)

Gość Belferka z LO
Złośnico ---> skoro nie startujesz na filologię angielską, a znasz lepiej niemiecki, to przygotowuj się do matury z niemieckiego. Tak, żeby zdać na 100% niemalże, a na ustnym mieć te 19-20 punktów. Natomiast nikt nie broni Ci dokształcać się z angielskiego. Nawet w trakcie roku szkolnego i mimo przygotowań do matury. I bedzie jak znalazł, czy to na studiach, czy w późniejszej pracy. Owszem, angielski to podstawa dziś, ale Twoim dodatkowym atutem jest dobra, czy bardzo dobra znajomość niemieckiego. Tak myślę, a Ty zrobisz, co będziesz uważała za słuszne. Tylko nie decyduj zbyt pochopnie i tylko dlatego, że koleżanki będą zdawać angielski. Mój wybór - niemiecki na 100% :)

Dzięki za wyczerpujacą wypowiedź;-) No poziomu na jakim jest mój niemiecki przez rok nie osiągnę z angem, jak baardzo bym tego nie pragnęła i starała;-) Uczę się anga dłużej, jednak mniej pilnie ;-) A przez ten rok mogę z niemca wiele osiągnąć ;-) Matura spokojnie, z miejsca, a o wynik będę walczyła ;-) a skąd moje wahania? Bo na studiach będe miała na pewno wiele anga.. ale tym to się później pomartwię, po maturze przysiądę, czy coś takiego ;-) (wyjade na chwilę, i zmuszę się do nauki chcąc nie chcąc;P) Ok, watpliwości rozwiane. ;-)

Gość luska.s
Na studiach są chyba do wyboru języki. Przynajmniej w moim mieście jest do wyboru angielski lub niemeicki. Moje zdanie jest takei, że najlepij porządnie nauczyć się jednego języka, a potem się można zabierać za drugi, dlatego ja narazie przyłoże się do angielskiego, potem wezmę sie za niemiecki

Dokładnie. Jest do wyboru, tak mi się też wydaje.. jednak wiem ,ze bez anga się nie obejdzie tak czy inaczej... wszędzie w ogłoszeniach angielski, angielski ..chociaz ten komunikatywny... i może ewentualnie dodatkowy... niemiecki też czesto wystepuje .. jest na drugim miejscu, zawsze w parze z angiem..

No masz po części rację, ale z drugiej strony życie jest długie;). I lepiej żebyś się zabrała na razie porządnie za jeden język, jeśli nie czujesz się pewnie ucząc obu na poziomie rozszerzonym. Ja radzę Ci przyłożyć się porządnie teraz do tego, który wolisz - czyli jak piszesz do niemieckiego. Potem zabierz się za angielski. Może skorzystaj z kursów, które oferuje Axon - małe grupki, dużo rozmów w j. angielskim i nowoczesne metody nauczania. Także na prawdę nie ma się co martwić i na siebie zbytnio naciskać:). Najwyżej teraz napiszesz maturę z niemieckiego, a w następnym roku rozszerzoną z angielskiego - jeżeli będziesz czuła się na siłach:).

Gość zagubionaa125
w dzisiaejszych czasach bez angielskiego to jak bez reki ucz sie dwoch jezykow z tym ze jak lepiej umiesz niemiecki to zdawaj z niemieckiego

Piszę z niemca;-) Zupełnie przypadkiem zobaczyłam, iż ktoś odświeżył mój wątek.Angielskiego uczyłam się trochę przez ten czas. Po maturze kurs anga.

Gość hiuhu
wypierdalaj z tym axonem pierdolony spamerze!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość raritet delikatet bier
Angielski z niemieckim, a na końcu norweski!

Gość sie jara
niemiecki jest git ;p

Gość niemieckiiiiiiiiiiiiiiiii
Polecam prace pisane w jezyku niemieckim przez: Anna Platzek !! Świetna robota, 100% zadowolenia Bardzo dziekuje. Bede panią polecać innym na przyszłość !! e-mail: lindt5@o2.pl Wypracowania na dowolny temat dla szkół podstawowych, gimnazjów, liceów. Opowiadania pisane własnymi słowami o wydarzeniach przeczytanych lub usłyszanych. Opowiadania i rozprawki na podstawie lektur. Opowiadania z wkomponowaną rozmową postaci-bohaterów. Nie ma mowy o kopiowaniu prac z innych źródeł!

Gość julietta228
ja tez polecam ;) wszystko sprawnie i szybko . 5+

Gość gość_gość
Angielski, zdecydowanie. Nie po to tak naprawde chodziłam latem na kursy do Speak'up zeby teraz zdawać z Niemca .

Gość zuzzzi01
Ja tez tak uważam. Na poczatku warto jest dobrze poznac najpopularniejszy jezyk obcy czyli angielski, a potem iść w stronę kolejnych.

Gość katrem78
Moim zdaniem wszystko powinno byc po kolei czyli angielski a potem niemiecki. Jednak rynek wymaga od nas w pierwszej kolejnosci jezyka angielskiego.

Gość katrem78
Moim zdaniem wszystko powinno byc po kolei czyli angielski a potem niemiecki. Jednak rynek wymaga od nas w pierwszej kolejnosci jezyka angielskiego.

Gość mayllla
A ile czasu Waszym zdaniem jest tak naprawde potrzebnych do tego żeby sie dobrze w miare na poziomie komunikatywnym nauczyc jezyka ?

Gość tttrynit
Zapisałam sie na 2 lata do Speakup, ale jak bedzie trzeba to oczywiscie bede sie uczyc az do skutku, kiedy moj poziom bedzie minimum srednio zaawansowany.

Gość ooonka23
Angielski zdecydowanie... chyba teraz nawet te osoby które chcą w ogole uczyc sie jezyka zaczynają od angielskiego i wlasnie od takich kursów...