Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sssssssssssssssssssssssss

Pytanie do prawnika

Polecane posty

Witam. Mam pytanie do prawnika lub radcy prawnego ktory ma jakies pojecie o moim problemie. Otoz pracuje "na czarno" w pewnej firmie ogrodniczej. Od 30 marca szef zalega mi okolo 6 tysiecy zlotych. W firmie pracuje juz 3 rok ale dopiero teraz pojawil sie taki problem. Moje pytania brzmia: czy jezeli zaloze mu sprawe w sadzie to mam szanse ja wygrac? ile moga wyniesc koszty zalozenia takiej sprawy? mam swiadkow ktorych moge powolac a ze beda zeznawac przed sadem to mam pewnosc ze zeznania beda prawdziwe i beda swiadczyly na moja korzysc dziekuje za pomoc

Wszystko zależy od tego, czy udowodnisz, że była między wami umowa, na podstawie której miałeś/aś wykonywać (i wykonywałeś/aś) określoną robotę na określonych zasadach (dzieło/zlecenie/praca) i dostawać za nią określoną ilość kasy. Chociaż w przypadku umowy o pracę (od umowy o dzieło czy zlecenia odróżnia ją podporządkowanie pracodawcy - pracownik wykonuje pracę pod jego kierownictwem, tj. wg jego poleceń) udowadnianie wysokości wynagrodzenia nie jest konieczne - w razie czego zawsze jest wynagrodzenie minimalne.

nie bylo zadnej umowy, tzn byla "ustna" napisalam wyraznie ze to praca "na czarno" ktos jeszcze pomoze???

ja sie pytam czy mam szanse wygrac taka sprawe jezeli mam swiadkow ze pracowalam dla tego typa?

dodatkowo mam notatki z pracy tzn kazdy dzien szczegolowo rozpisany ile godzin pracowal kazdy pracownik i w jakim miejscu.bylo to pozniej podporka dla ksiegowej

Gość to masz przejebane
jak robilas na czarno to ci nic nie pomoze to tak jakby handlarz narkotykow zglosil na policje ze mu ukradli towar...

Gość Marlenko ja wiem,że
pewnie,że masz szansę wygrać.

a nie mozesz powiedziec,ze jezeli nie wypaci ci wynagrodzenia to oddasz sprawe do sadu moze sie przestraszy

jasne wam sie wydaje ze jak cxzlowiek pracuje na czarno to zadnych praw nie ma? radca prawny z ktorym sie kontaktowalam twierdzi ze sprawe wygram tutaj chcialam tylko porownac jego wiadomosci z waszymi. no i wybiore jego

Gość Marlenko ja wiem,że
nic nie ma przejebane ,to on może mieć przejebane, jeżeli wykaże,że łączył ich stosunek pracy, to on może ponieść odpowiedzialność za przestępstwo,niezgłoszenia do ubezpieczenia społecznego

nie przestraszy sie.on twierdzi ze nie ma kasy a maszyny i wczasy dla rodzinki sponsoruje

Gość masz szansę wygrać
ale nie tak od ręki - musisz jednak mieć jakieś dowody - na pewno ktoś widział jak pracujesz - współpracownicy, klienci?

wspolpracownicy jak najbardziej bo moja praca to bylo rowniez przeszkalanie nowych. no i klienci bo on podpisywal z nimi umowe a ja pracowalam i wykonywalam te prace. kilka tygodni temu nawet dla urzedu jednego z miast wiec o swiadkow nie trudno. a niektorzy to ludzie wplywopwi wiec wola miec na pienku z tym pracodawxca niz z sadem

Gość masz szansę wygrać
W ogóle to najprostsze co możesz zrobić to przy świadku lub nagrywając rozmowę poprosić o należne pieniądze - jeśli facet się nie wyprze, powie że owszem należy Ci się, ale coś tam -masz już dowód. Jeśli powie coś w rodzaju "kim pani jest, skąd te pomysły" - nie masz dowodów.

Gość Marlenko ja wiem,że
A jak chcesz bardzo ostro zagrać to donieś na niego do prokuratury, niezgłoszenie do ubezpieczenia społecznego jest przestępstwem,art.219k.k

a te notatki? to sa szcegolowo rozpisane godziny mojej pracy w konkretnych miejscach.

jak go zglosze to bedzie wiedzial ze to ja ile moze kosztowac zalozenie takiej sprawy?

Gość Marlenko ja wiem,że
doniesienie o przestępstwie nic nie kosztuje, natomiast postępowanie cywilne z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych jest wolne od kosztów,dlatego sędziowie z tych wydziałów dostają cholery,

Gość masz szansę wygrać
I co, że będzie wiedział? I tak tam nie zarabiasz. Chciałabyś najmniejszym kosztem, ale niestety sędzia nie może uwierzyć Ci na piękne oczy - inaczej ja też napisałabym notatki i poszłabym po wypłatę za 10 lat pracy na czarno u Twojego szefa. Musisz jednak postarać się o prawnika, świadków, pytać ludzi i walczyć.

hmm... czyli zlozenie pozwu w tej sprawie nic nie kosztuje?

nie na piekne oczy ale skoro mi nie placi to skad mam wziac na prawnika itd??

Gość a jestes przygotowana
na spotkanie z US za 3 lata okradania panstwa? powodzenia zycze...

a czy to nie obowiazek pracodawcy odprowadzac podatek? i dlatego tak chetnie zatrudniaja na czarno?

Gość Marlenko ja wiem,że
pewnie,że to jest obowiązek pracodawcy, a niewywiązywanie się z niego jest przestępstwem z Kodeksu Karnego Skarbowego,

Gość coraz więcej
Z netu: Jeżeli w chwili podjęcie pracy „na czarno pracownik był zarejestrowany jako osoba bezrobotna i o podjęciu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej (w tym bez zawarcia umowy o pracę na piśmie lub bez zgłoszenia do ubezpieczenia społecznego) nie powiadomił w terminie 7 dni właściwego powiatowego urzędu pracy, podlega karze grzywny od 500 zł do 5000 zł, którą wymierza sąd na podstawie wniosku o ukaranie złożonego przez inspektora pracy Jeżeli inspektor pracy po przeprowadzeniu kontroli w zakładzie pracy wykryje, że pracują tam osoby zatrudnione „na czarno, zawiadamia o tym fakcie urząd kontroli skarbowej. Istnieje bowiem podejrzenie naruszenia przepisów podatkowych dot. podatku dochodowego. Jeżeli pracownik powiadomi PIP o tym, że wykonuje pracę na czarno, to PIP może w imieniu pracownika wnieść skargę do sądu pracy o ustalenie istnienia stosunku pracy. Pozwoli to osobie dotychczas zatrudnionej „na czarno, dochodzić od pracodawcy zapłaty zaległych odsetek na ubezpieczenia społeczne oraz niewpłaconych zaliczek na podatek dochodowy. Odpowiedzialności może się udać uniknąć osobie zatrudnionej, która nie posiada umowy o pracę w formie pisemnej lub nie jest zgłoszona do ubezpieczenie społecznego. W takim przypadku ujemne konsekwencje poniesie pracodawca, ponieważ to on jest obowiązany zawrzeć umowę w odpowiedniej formie i dokonać zgłoszenia do ZUS.

ja nie jestem zarejestrowana w Urzedzie pracy. ani w zadnym innym miejscu. to co wtedy?

Gość czyli rozumiem ze sie
rozliczalas z uzyskanych przychodow?

Gość coraz więcej
masz sznasę wygrać sprawę, powinnaś powiadomić o praktykach "szefa" Państwową Inspekcję Pracy, ściągnąć mu ją i poprosić osoby, które też czują się pokrzywdzone o poparcie Twojego działania. Dobrze byłoby może spróbować nagrać jakąś rozmowę między Wami (Tobą) a szefem o zaległym wynagrodzeniu i dlaczego nie chce podpisać z Wami umowy o pracę