Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HJHAKHJDHSJDHKSJ

ON SLAZAK JA POLKA

Polecane posty

Gość też pochodze z opolskiego
"jaki powiat były?" no nie bardzo rozumiem pytania. wyzej napisalam nawet skąd jestem.

Gość HJHAKHJDHSJDHKSJ
tez pochodze z opolskiego- dzieki ze mnie rozumiesz bo niektorzy nie sa w temacie. ja nigdy nie mialam jakichs rasistowskich nawykow. dla mnie polak to polak niezaleznie skad pochodzi, ale bedac tutaj wiele sie napatrzylam i nasluchalam ze jestem gorsza i jestem nikim... to jest po prostu przykre:(

wiem o czym mówisz. ale myśle, że ludzie na tyle są cywilizowani, że nie odwalą niczego na weselu ;)

Przepraszam niedoczytałam.Nie będzie znów tak zle asymilacja ludnościowa już dawno przeminęła.Nie powinno już być takich podziałow.Tylko niekulturalni sie tak zachowują <stopka></stopka>

Gość ej no ja slazaczka
a moj jest z warmi :D wesela jeszcze nie bylo :P ale dziewczyno nie przejmuj sie tym, napewno przykro jest bo i ja mam w rodzinie wujka ktory mowi hadziaje ale on nie ma nic do polakow tylko juz mu z przyzwyczajenia pozostalo ale tylko on , nikt wiecej :) a takie zakaly to olewaj jestem z krwi i kosci rodowita slazaczka i mowie ronwniez gwara pierwszy raz bylam w wschodniej polsce tj.warmia i ludzie bardzo fajni :) a i warszawa piekne miasto :) olej zakaly , a na weselu itd nikt nie powie hadziaje czy gorole :)

Gość HJHAKHJDHSJDHKSJ
mam taka nadzieje ze jak ktos sobie wypije to nie wyskoczy z obrazliwymi tekstami:) jeszce raz dzieki i zycze milej nocki

Gość ej no ja slazaczka
[zgłoś do usunięcia] n@ćp@n@ czekoI@dą Przepraszam niedoczytałam.Nie będzie znów tak zle asymilacja ludnościowa już dawno przeminęła.Nie powinno już być takich podziałow.Tylko niekulturalni sie tak zachowują <stopka></stopka> dokaldnie :) w mojej rodzinie jak wyzej pisalam tylko jeden cos wystrzeli (ale on tak juz ma ) a reszta ? na to za przeproszeniem leje :D czy polak czy goral czy kaszub np nienawisc jest rowniez pomiedzy warm -mazur a kaszubami :D a to fakt na slasku nie lubia bardziej zaglebia nie przejmuj sie ;)

Gość gr rgg gv
grrr opole to nie śląsk jak najdalej od opolskich;/ nijak się mają do ślązaków, u nas jeśli ktos nie jest ze śląska mówi się gorol a nie żaden hadziaj. I gwara śląska jest połączeniem języków niemieckiego jak również czeskiego.

niestety to również śląsk.

Gość gr rgg gv
niestety nie;/ śląsk nie chce się przyłączyc do niemiec, chce autonomii a opolskie to już osobne województwo. Osobiście byłam w sytuacji gdzie jeden osobnik z opola nazwał koleżankę ślązaczkę własnie hadziajką smiechu warte nie?

Gość ej no ja slazaczka
opolskie to tez slask kolego :) grrr opole to nie śląsk jak najdalej od opolskich;/ nijak się mają do ślązaków, u nas jeśli ktos nie jest ze śląska mówi się gorol a nie żaden hadziaj. mowia gorol ale rowniez i hadziaj kolego :) ale nie puszczajmy w swiat tego badziewia :D ja kocham gware lubie gware lubie kluski i ciap kapuste oraz madra kapuste , i makowki :) a do polszczyzny i polakow nic nie mam ;) wiec kochani normalni slazacy tez sa :D jak ja :classic_cool:

Gość HJHAKHJDHSJDHKSJ
jeszce sie wtrace. skoro ktos nie uwaza opolskiego za slazakow to czemu mowia po slasku? czemu uwazaja sie za "polskich niemcow" opolskie to takze slask.. i tazke uzywaja slowek niemieckich

Gość gr rgg gv
no dlatego gwara nie jest jednolita ale w GOP raczej nie uslyszysz hadziaj

poczytaj o historii ;) może i się różni, ale to jednk śląsk i ta sama gwara. w sumie nie znam zbyt nikogo z górnego śląska, znam za to mnóstwo niekulturalnych ślazaków opolskich.

Gość ej no ja slazaczka
no fakt opolskie to opolskie ale co tam niby tez gorny slask :) ja mieszkam w okolicach tarnowskich gor lubliniec :) i pozdrawiam wszystkich :D

Gość gr rgg gv
ale czeskich już nie;P i raczej ślązak z GOP a ślazak z opolskiego beda mieli problem zeby się dogadac skoro oni uważają nas za nie ślązaków:D

Gość ej no ja slazaczka
GOP a co to gdzei to ? zreszta u nas na gornym slasku tym prawdziwym :P mowia typowa gwara ale i polszczyzna a moi znajomi w wieku 22 26 lat nie maja uprzedzen co do "polakow" :) wszytsko normalnie prosferuje no chyba ze bylo nie milo przed 30 latami :D

Gość ej no ja slazaczka
ale gdzei to w GOP ? gdzie to jest :D ale te opolszczanie psuja nam slazakom opienie :D

Gość gr rgg gv
wiesz co choćby w teraźniejszosci sosnowiec jest podpiety pod śląsk a wielu się z tym nie zgadza:)

Gość ej no ja slazaczka
tak i ja rowniez sie z tym nie zgadzam :D jak rowniez widze pod slask dopniete czestochowe to rowniez mi sie nie usmiecha :D bo czestochowa to nie slask :)

ja nikomu nie psuje opinii, z reszta podkreślam jestem ze śląska opolskiego i mówie tylko o tym jacy są ślazacy tutaj.

Gość gr rgg gv
haha mieeszkasz na górnym a nie wiesz co to gop?:D Górnośląski Ośrodek Przemysłowy czyli taki trójkącik typowej gwary

Gość HJHAKHJDHSJDHKSJ
sa normalni slazacy oczywiscie:) gdyby ich nie bylo to ja "hadziajka" nie bylabym ze slazakiem:) uwielbiam jego rodzicow, rodzenstwo bo zawsze traktowali mnie jako czlonka rodziny, jednak w jego rodzinie zdarzaja sie wyjatki ktorzy mnie nie akceptuja i takze mojej polskiej rodziny.

Gość ej no ja slazaczka
patrz a tego nie wiedzialam :D:D

Gość gr rgg gv
a to juz zawdzieczamy pewnym "mądrym" postawionym wyżej upychają nas jak chcą:D

Gość ej no ja slazaczka
dziewczyno nie przejmuj sie nimi olej ich :D gr rrg ...--- a ty z kad ? tez z gornego slaska ?

Gość ej no ja slazaczka
gr rgg gv a to juz zawdzieczamy pewnym "mądrym" postawionym wyżej upychają nas jak chcą a no na to wplywu juz nie momy :D:D

Gość gr rgg gv
hehe żeby zrobić jeszcze wiekszy miszmasz to ja jestem z górnego śląska, a moj facet z dolnego:D i on się za ślązaka też uznaje i bądź tu mądry

Gość ej no ja slazaczka
a no :D ale miszasz :D:D slask to slask czy dolny czy gorny :P ale gwara to tylko na gornym :P a z jakich okolic pochodzisz ? :classic_cool: