Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kitakunta1987

koszty ślubu. pomożecie?

Polecane posty

Gość kitakunta1987

Mój chłopak oświadczył mi się miesiąc temu i zaczelismy planować ślub. Pierwsze co ustaliliśmy to ze byłoby gdzieś ok 50/60 osób. Mała rodzina i bardziej skromne wesele bym wolała ja bez ciotek czy wujków ktorych sie nie widziało na oczy. Więc jak to wygląda z kwestią finansową? ile powinnismy miec pieniędzy na ten cel? i co jest najlepszym rozwiazaniem wynajecie samemu sali i kucharek czy pojcie do knajpy gdzie jest 150 zł od osoby plus dokupic alkohol i napoje. Ile kasy potrzeba na obrączki czy lepiej kupic takie za 400/500 zł czy takie za 1000. Czy lepiej kupic suknie uzywana za 500 zł czy z salonu za 1500? prosze o rady bo nie mam pojecia o planowaniu wesela.

Gość vdkjsnivh9dev
Ja ci powiem z swojej perspektywy miałam wesele trochę większe na 100 osób. Wolałam zrobić w hotelu gdyż place za talerzyk i nic mnie więcej nie interesuje. Jeśli masz kucharkę musisz zrobić zakupy i wiele wiele innych rzeczy na głowie. My wyszliśmy z założenia że nie chcemy się o nic martwić. Kupowaliśmy jedynie wódkę , owoce, napoje i ciasta. Z suknią obrączkami wyszło nam około 50 tys złotych.Tylko, że sama suknia 4 tyś złotych kosztowała bo ja na tym punkcie mam hopla musiała być nowa z oryginalnych materiałów i oczywiście markowa. Jeśli zależy Ci na tańszym weselu to wiadomo że możesz na wielu rzeczach przyoszczędzić.

My nie mieliśmy ekstra sali bo po pierwsze wesele urządzaliśmy na szybko- przyśniło nam się przyspieszyć je o ponad 8 miesięcy, w grudniu był ślub w październiku zaczęliśmy wszystko załatwiać, po drugie nie zależało nam na jakiejś super-ekstra sali- w sensie, że to musi być jakiś dworek itd. Wesele 68 os /alk.-wino, wódka, piwo; ciasto, owoce załatwiał nam lokal/ 9000 zł Suknia + welon- 2 800 zł buty- 150 zł bielizna- 200 zl kosmetyczka, fryzjer itd. /razem z próbnymi/- 400zł garnitur + musznik + bielizna + buty- ok 2000 zł kwiaty /butonierka, bukiet, bukiety dla rodziców/ ok 350 zł kościelny, organista itd. 500zł limuzyna- prezent od znajomych fotograf- 3500 zł (150 zdjęć obrobionych na płycie, w ofercie robił 50 odbitek z tego co pamiętam, resztę sobie dokupiliśmy + dużyyyy fotoobraz) a wcześniej zaproszenia, zawiadomienia ok. 300 zł + 500-600 zł za benzynę bo ktoś to musiał porozwozić a samochód na wodę nie jeździ ;) RAZEM (o ile dobrze policzyłam :P): 19800 zł -------------- Zawsze jednak wszystko można zrobić taniej lub drożej...

Gość kitakunta1987
no przerazają mnie te sumy. Ja wolałabym skromną suknie, nie zalezy mi na marce czy czyms orginalnym, zwykłą prostą sukienke. zastanawiam się czy jest sens kupować nową z salonu, czy nie lepiej odkupić używaną. Wsrod znajomych jest sala, chca za wynajem plus obsluge tzn kucharki przygotywujace jedzenie i potem podajace do stolow 2,5 tys. z poprawinami a bez poprawin 2 tys. i nie wiem od czego wogole zaczac przygotowania. na ile wczesniej dac zaproszenia?

2-2,5 tys? Jesteś pewna? To strasznie mało prawdę mówiać :-| My zaproszenia dawaliśmy miesiąc przed ślubem.

Gość kitakunta1987
tak jestem pewna , bo to nasi dobrzy znajomi i ostanio robiłam im ulotki i plakaty z reklamą i tak sie zgadalismy, no i tak mieli w cenniku.