Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

whisper

prosze o pomoc- badanie hcg

Polecane posty

cześć dziewczyny proszę doradzcie cos bo zwariuje :(. Czy badanie hcg dokładnie okresli wiek płodu, długość ciąży? Sprawa wygląda następująco. 1 lipca miałam okres (krótki i skąpy jak zazwyczaj), póxniej zaczęliśmy sie ostro starać :P Ale 30 lipca dostałam kolejny okres (planowo), więc nie robiłam testu żeby nie robic sobie nadziei. Nastepnie 7 sierpnia kochaliśmy sie bez zabezpieczenia. okres miał sie pojawić 2 dni temu i nie ma. I teraz pytanie czy robiąc badanie hcg, będzie można określić czy do zapłodnienia doszło w lipcu czy w sierpniu???

własnie siedze i czytam o tym :) dziekuje za odpowiedź, ale już chyba sama się nakręcam :) poza tym różnica wyszłaby chyba spora, prawda???

nie, na podstawie hcg nie określisz wieku ciąży, bo widełki norm bardzo na siebie nachodzą np. beta 10 000 to może być wg norm 5,6,7,8 tydzień 3 LP 5 - 50 mIU/ml 4 LP 5 - 426 mIU/ml 5 LP 18 - 7,340 mIU/ml 6 LP 1,080 - 56,500 mIU/ml 7 - 8 LP 7, 650 - 229,000 mIU/ml 9 - 12 LP 25,700 - 288,000 mIU/ml 13 - 16 LP 13,300 - 254,000 mIU/ml 17 - 24 LP 4,060 - 165,400 mIU/ml 25 - 40 LP 3,640 - 117,000 mIU/ml

kurcze :( gdybym w tym tygodniu zrobiła hcg - to albo doszło do zapłodnienia w połowie lipca albo w połowie sierpnia. róznica 4 tygodnie tez nie da się rozpoznać??? a badanie usg???

Może najpierw zrób test z apteki. Jak wyjdzie pozytywny to idź do ginekologa. Na razie to w ogóle nie wiesz czy jesteś w ciąży, więc po co się nakręcać.

Gość nie panikujjjj
oj to lekarz na podtsawie usg ci okresli wiek ciąży

Ja Ci powiem tak. 7 lipca miałaś 9dc. Ja właśnie 9dc zaszłam w ciążę. Test robiłam 33 dc, a na USG byłam 34 dc i był pęcherzyk na 5 tydzień.

dokładnie, jak już zrobisz test do lekarza. Na usg zmierzy zarodek i poda Ci dokładny wiek ciąży

Ja miałam owszem, normy takie że pewne wartości to był np. i czwarty, i piaty tydzień- ale przeważnie góra 2 tyg. łapało. Nie określi Ci dokładnie co do tygodnia, ale miesiąc owszem- to 4 tyg. różnicy. Zrób test ciążowy, a potem beta hcg. Pokaże Ci czy to 2, czy 6 t.c. (od zapłodnienia), spokojnie. Ale czy to takie ważne?