Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Piękna a głupia i leniwa

Rodzina wielodzietna = patologiczna?

Polecane posty

Nie . Rodzina patologiczna to w moim mniemaniu rodzina która nie ma ani warunków,ani pieniędzy na dzieci i dalej się rozmnaża nie zapewniając dziecku praktycznie nic .

Dla mnie patologia gdzie alkohol leje się strumieniami,pojawiają się narkotyki,mamusia lub tatuś prowadza się co 2 dzień z kimś innym, dzieci bite,głodne,brudne.

Gość asasuhaduhduihas
patologia jest plodzic dzieci majac pensje mniejsza niz 3000mies ( to i tak zanizona polka. moj chlopak ma 14 rodzenstwa, jest tylko matka- zarabia 800zl, a jak sie zapytalam jego czy to np gwalt czy cos to powqiedzial ze nie, ze tak o wychodzili jeden po 2gim, to jest dla mnie patologia... ale chlopak jest spoko, wybil sie i jako jedyby poszedl na studia

Gość asasuhaduhduihas
dodam ze z jednym facetem, ale po splodzeniu wszystkiego zaczal chlac oporowo i byl rozwod

proszę oto definicja z internetu: patologia rodzinna= dysfunkcja rodziny - rodziny przestępcze, uciążliwe społecznie, sieroctwo społeczne,przestępstwa przeciwko rodzinie, przemoc w rodzinie, rodziny alkoholiczne, narkomańskie i dysfunkcyjne, swoboda obyczajów, upośledzenia zdrowotne w wyniku zaniedbań opiekuńczych, obniżone aspiracje życiowe, frustracje i apatia co ma do tego wielodzietność?

Gość kiok
Prawda jest taka, ze czworo, piecioro czy wiecej dzieci maja w przewazajacej wiekszosci rodziny biedne, niewyksztalcone, gdzie rodzice nie maja stalej pracy i ledwo co wiaza koniec z koncem. Jak dochodzi do tego naduzywanie alkoholu+przemoc psychiczna/fizyczna, to mamy rodzine patologiczna.

Gość no to teraz ja cos od siebie..
asasuhaduhduihas.............. "...wybil sie..poszedl na studia"...............zobaczysz kiedys....jesli bedzie mu sie ukladac, bedzie normalnie zarabial, bedzie go stac na to czy na tamto to sama zobaczysz ze kolejki beda do niego o ''zapomoge'' jak w Mopsie....bo to "starszy, kochany brat'' a rodzinie trzeba pomagac....:O........bedziesz chodzic wkurzona ze zamiast sobie cos do domu kupic czy gdzies zabalowac to on bedzie pieniadze dawal im....:O.....a jak odmowi to bedzie wyrodnym bratem i synem....

Gość no to teraz ja cos od siebie..
a kiok ma racje w 100% .........

Gość WKOŃCU DOROSŁA
mój przyjaciel na 5rodzeńtwa - wszyscy są po studiach i prowadzą normalne rodzinne życie wiec wielodzietność to wcale nie patologia :P Patologia to jak w rodzinie jest przemoc,agresja, alkohol, kazirodztwo...ipt

z punktu widzenia racjonalnego, jest to rodzina patologiczna. Moja żona pochodzi z rodziny wielodzietnej, potkutkowało to tym, że nie mamy dzieci, jak też moje dwie szwagierki, kolejna ma dwójkę, i kolejna 4 dzieci.

ja nie znam nikogo, kto tak myśli, a przynajmniej nie głosi takich poglądów. W dziecinstwie miałam do czynienia z rodzinami patologicznymi z 1-2dzieci- przemoc, alkoholizm, narkotyki, ale o antykoncepcję dbali

Gość asasuhaduhduihas
tez sie tego boje niestety.. juz teraz daje matce jakies pieniadze i nie mowi mi nic o tym, a prawda jest taka ze ja mimo wszystko zarabiam bardzo duzo jak na moj wiek (4500) jestem specjalista, koncze studia, i w mojej rodzinie nie ma przypadkow ciezkich... I troche dziwnie sie czuje z tym faktem ze moj chlopak mieszka w baraku i spi z 2 odzenstwa na lozku.. nie wyobrazam sobie spotkania rodzinnego na naszym slubie... ojciec moj chyba zalawu dostanie

Gość kiok
Sam fakt urodzenia pieciorga dzieci nie jest patologia, ALE w wiekszosci przypadkow tyle dzieci posiadaja wlasnie rodziny patologiczne, a wyjatki potwierdzaja jedynie regule. Oczywiscie dzieci te nie sa planowane, po prostu maja bezmyslnych rodzicow, ktorzy nie mysla o zabezpieczeniu.

moja mama ma ośmioro :) pięcioro po studiach, co w tamtych czasach było nieczęstym zjawiskiem, reszta "zaradna" ma własne firmy lub dobrą pracę. Alkoholu w domu nie było, a babcia była bardzo wierząca

po obejrzeniu w tv, przewodniczącej stowarzyszenia rodzin wielodzietnych, panią ubraną w jakiś granatowy uniform z dużym krzyżem na piersiach zawieszonym na sznurku, myślę, że do patologii w rodzinach wielodzietnych, jest mały kroczek.....

Gość bukaa
Powiedziałabym tak - większość rodzin patologicznych ma dużo dzieci, ale nie wszystkie rodziny wielodzietne są patologiczne. Są też rodziny na pozór "normalne", zamożne, szanowane, które jednak są patologiczne, bo jest w nich alkohol czy przemoc. Pamiętam, że kiedyś któryś z prawicowych polityków stwierdził, że rodziny z jednym rodzicem są patologiczne. :o Każdy ma więc swoją definicję

Gość asasuhaduhduihas
5 to niccc a co dopiero 15cioro? bylo o 1 wiecej ale sie zacpalo, bo ktos niedopilnowal

no to skoro dobrze zarabiasz,to wez go do siebie... mamy znajomych,ktorym sie lwasnie 3 tygodnie temu urodzilo 6ste dziecko.bardzo mili ludzie,moze sie tam nie przelewa,ale super szczesliwa rodzinka.

Gość asasuhaduhduihas
nie oczerniam jego, nie wyobrazam sobie tylko rodziny jego w spotkaniu z moja, nie pwoiedzialam o nim zlego slowa, tylko o rodzinie

w firmie gdzie pracuję, wszyscy,, którzy mają więcej niż dwójkę dzieci wyśmiewani są od dzieciorobów, i cóż takie jest życie..... a rodzina gdzie dzieci wychowują dzieci, jest niestety patologiczna i możecie sobie gadać, co chcecie.....