Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kainaa

zasiłek rodzinny

Polecane posty

Gość kainaa
wyliczyłam tak jak napisano powyżej i dup. wychodzi 603 zł to nawet nie będę chodziła po tych urzedach i głowy sobie zawracała, ale szkoda bo zawsze jakaś kaska by wpadła dzięki wszystkim za odp

Gość młodamamaaaaaa
Ja też przez 2 lata pobierałam zasiłek, bo mąż pracował tylko i miał na umowie najniższą krajową (+prawie drugie tyle do ręki), teraz pracuję, więc już nie dostaję, ale mi od początku liczyli na 3 osoby dochody, pomimo, iż składałam w 2007 roku pierwszy raz, więc dochody były za 2006, a wtedy jeszcze dziecko było w brzuszku;) Pobierałam też zasiłek okresowy, ale jakaś śmieszna kwota bodajże 20 zł, bo tam są bardzo niskie progi dochodowe, za to mojej sąsiadki mąż pracuje na czarno i ona ma ponad 500 zł co miesiąc, bo na papierze zerowe dochody. Natomiast zasiłek celowy miałam 300 zł na 3 m-ce(po 100 zł na osobę), oraz jednorazowo 300 zł na opał(jeśli ma się ogrzewanie piecowe. Rzeczywiście robią wywiad, ale przychodzą do domu na dosłownie 5 min (tak było u mnie)pytały się jakie warunki, jaki metraż, pytali się skąd mamy pieniądze na telewizor LCD to powiedziałam, że chrzestny nam kupił w prezencie ślubnym:) Ale jeśli przy jakimś zasiłku choćby o 5 zł przekracza próg to nic się nie dostanie.

Gość taka sobie janka
ale mam nadzieje ze liczyłas sam dochod bez przyszłego rodzinnego jak ktos wyzej podał bo go sie nie wlicza!!!!! tylko dochod faktyczny jaki mieliście .Wylicz i jeszcze raz zadzwon i zapytaj czy nie dostaniesz z takim dochodem a jak nie to moze coś innego jakiś celowy byś dostłą.

Gość kainaa
liczyłam tak jak napisałaś bez tego zasiłku tylku dochód z pitu, jutro zadzwonie i spytam czy mi dodzą, ale z tego co tu wszyscy piszą to jeżeli przekracza o kilka zł to nie dają, a u mnie jest ponad 100 to czarno to widzę.. dzięki za info:)

Gość a ja.....
jak będziesz na wychowawczym ten dochód Twój nie będzie brany pod uwagę

Gość taka sobie janka
chyba każdy nieopodatkowany dochód nie jest brany pod uwage np. zasiłki i alimenty bynajmniej kiedys tak było

Gość kainaa
jak mi kobieta z MOPS powiedziała że jak przyznany mi zostanie rodzinny to i wychowawczy się należy. był ktoś może na tym zasiłku wychowawczym, macie jakieś info na ten temat?

Tak, do wychowawczego i rodzinnego są te same kryteria, więc jeśli rodzinny Ci się należy, to wychowawczy też. Maksymalne dochody to chyba faktycznie 504 zł. (na pewno parę zł. powyżej 500). Wcale nie liczysz wspólnych dochodów Twoich i męża, liczysz dochody za poprzedni rok wprawdzie wspólne, ale Twój dochód wpisujesz jako dochód utracony, bo przecież już nie pracujesz. Piszę tu o zasiłku wychowawczym- przysługuje Ci jeśli jesteś na urlopie wychowawczym a dochody nie przekraczają tych określonych. Jeśli więc do urodzenia dziecka miałaś np. 1500 zł. netto i mąż tyle samo (miesięcznie), to razem mieliście 3000 netto (z dzieckiem by wyszło 1000 zł. na osobę). A kiedy jesteś na wychowawczym wasz dochód to 1500 zł. netto miesięcznie- Ty nie pracujesz więc nie liczysz tego dochodu. Wtedy z dzieckiem macie 500 zł. na osobę i zasiłek się należy. Tylko w przypadku gdyby dochody zaczęły przekraczać tą maksymalną kwotę, czyli np. mąż znajduje stałą pracę za 5 000 zł. netto, to zgłaszasz to do urzędu i zasiłku nie pobierasz. Rodzinny to 50 parę zł. na dziecko do 5 r.ż., wychowawczy to 400 zł. z tym że wychowawczy tylko na urlopie wychowawczym przysługuje, rodzinny zawsze przy spełnianiu kryterium. Do dochodów liczą się wszystkie zyski z umów (w tym umowa o pracę, o dzieło itp.) czy z działalności gospodarczej, chyba też z gier losowych, ale na pewno nie zasiłki. Zasiłek nie wlicza się do dochodu.

Gość a ja.....
Historynka ja będę miała taką sytuację jak opisałaś- razem 2500zł, a bez moich około 1200zł, więc po zakończeniu macierzyńskiego wychowawczy i wtedy od razu składam papiery?

Gość kainaa
historynka u mnie mąż jest na krusie, dochody mam tylko ja, jak jer wpiszę w utracone to wyjdzie mi 0 :), to wtedy napewno dostanę zasiłek wychowawczy?

Tak, tak jak napisałam- odliczasz swoje dochody. Tzn. bierzesz chyba wyciąg z Urzędu Skarbowego, i Twoje, i męża dochody, swoje wpisujesz jako dochód utracony (ale to już w MOPS-ie). Od razu po przejściu na wychowawczy możesz składać papiery w MOPS-ie. Aha,m jeszcze jedno- w niektórych miejscowościach jeśli przysługuje zasiłek rodzinny, tzn, spełniacie kryteria, to można dostać też drugi 1000 zł. becikowego- warto zapytać. kainaa- a mąż jako rolnik ma zero dochodów? Nic zupełnie? Przecież jako rolnik też może mieć? Bo jeśli on jako rolnik wychodzi ciągle na minus albo na zero, to rzeczywiście przysługuje Ci zasiłek wychowawczy (o ile Ty masz umowę o pracę, urlop wychowawczy i nie podlegasz ubezpieczeniu w KRUS-ie razem z mężem).

Gość traktorzystka;;
rolnik nie może mieć dochodu ,bo nie może być rolnikiem bez ziemi.Wyjątek stanowi rolnik prowadzący działalność wtedy ma koszty. dochód standardowo przynajmniej do wyliczenia zdolnosci liczy sie tak 1ha przeliczeniowy *2056zł i to dzielimy na 12mcy jak na jedną osobe zapisane czyli jak ma 5ha to bedzie 5,45ha *2056/12=933,76zł mc z tym ze do zasiłków ten dochód zawyzaja i jest wiecej z ha niz te 2056 ale o to juz dokładnie trzeba w mopsie pytac :) albo w gminie bo też wiedzą :)

Gość traktorzystka;;
*rolnik nie może nie mieć :)

Gość kainaa
mąż nie ma gospodarstwa na siebie, w krusie ma tylko ubezpieczenie i teoretycznie nie pracuje:) becikowe już dostaliśmy bo to należy sie każdemy. czyli z twoich informacji wynika że jeżeli nawet nie załapie się do zasiłku rodzinnego bo dochód mi przekroczy wymaganą kwotę, to i tak dostanę wychowawczy? czy może też i do rodzinnego wpisuje mój dochód w utracony? ehhh... zamotane to wszystko

kainaa- załóżmy że jesteś na urlopie macierzyńskim- masz płatny macierzyński, i nie należy Ci się zasiłek rodzinny (jeśli dochody macie powyżej 500 zł. na osobę). Potem kończysz urlop macierzyński, i idziesz na urlop wychowawczy- nie dostajesz wypłaty, Twój dochód jest utracony. Nie macie więcej niż 500 zł./mc na osobę, więc przysługuje Ci wtedy i zasiłek rodzinny, i zasiłek wychowawczy. Jeśli natomiast jeszcze na urlopie macierzyńskim dostajesz, powiedzmy, 100 zł./mc, czyli macie ok. 333 zł. na osobę, już wtedy należy Ci się zasiłek wychowawczy (czyli te 50 parę zł.), a do urlopu wychowawczego czekasz z wnioskiem o zasiłek wychowawczy. Becikowe 1000 zł. dostaje od państwa każdy, ale np. w krakowskim MOPS-ie jeśli przy urodzeniu dziecka masz dochody które pozwalają Ci na pobieranie zasiłku rodzinnego, dostajesz też drugi 1000 zł. na dziecko. Pierwsze becikowe jest dla każdego, niezależnie od dochodów czy formy zatrudnienia, drugie- to tylko dodatek do zasiłku rodzinnego które tylko niektóre gminy przyznają i każda według własnych kryteriów.

Gość kainaa
historynka wielkie dzięki za te info,już rozumiem o co w tym wszystkim chodzi:) o jeden i drugi zasiłek będę składała dokumenty będąc już na urlopie wychowawczym (w połowie pażdziernika) więc napewno dostanę.

Gość chrupeczki
a co jak wraz z porodem kończy się umowa w pracy? czy wtedy mój dochód uznaje się również za utracony przy staraniu się o zasiłek rodzinny?

jeżeli ktoś jeszcze nie powiedział (może nie doczytałam) bo taką sytuację miała moja koleżanka" do dochodu trzeba doliczyć ulgę podatkową na dziecko, którą się wzięło (zwrot podatku) Mojej koleżance ze zwrotem podatku przekroczyło i 100 zł i nic nie dostała. Zasugerowali,że ma złożyć korektę za poprzedni rok, oddać ulgę podatkową, wziąć nowe zaświadczenie z US i starać się jeszcze raz Super wyjście ;P