Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niemamnicka.

Kto zna się na ciśnieniu krwi? Wazne pytanie.

Polecane posty

Gość niemamnicka.

Kiedy leżę ciśnienie mam dobre, ale jeśli tylko się poruszę/podniosę z łóżka to momentalnie skacze mi na 150/100 i wyższe. Czy tak ma być? Jestem w 35 tyg. Czy takie skoki są normalne czy lepiej udać się do szpitala?

Gość rrrruuukkkuuu
no chyba oszalałaś??? marsz do lekarza!! to cisnienie jest stanowczo za wysokie!!

Gość niemamnicka.
ale kiedy się położe z powrotem spada mi w ciągu 2-3 minut. Nie mam takiego cały czas.

Gość rrrruuukkkuuu
no ale co biegasz?? takie ciśnienie może być niebezpieczne dla "normalnego" człowieka a co dopiero dla kobiety w ciazy. Zadzwoń do swojego lekarza albo do przychodni jak mi nie wierzysz!!

Gość chyba czegoś nei rozumiem
mierzysz ciśnienei wstając ? ciśneinei powinno się mierzyć w spoczynku, nie powinno sie wtedy ani rozmawiać ani ruszać poza tym w ciąży ciśnienie nieznacznie się podwyższa

Gość niemamnicka.
więc może tak skakać po wstaniu z łóżka? to normalne?

Gość niemamnicka.
dzwonilam do swojego lekarza i poiedzial, ze mam mierzyc cisnienie tylko po 15 minutach odpoczynku.

lepiej zrob wszytsko co mozesz, skonsultuj sie z lekarzami, jak trzeba udaj sie do szpitala, bo kobieta ktora lezala ze mna na porodowce prezz takie cos niestety zachamowala przyrost maluszka.. urodzil sie z waga ledwo ponad 2 kg bo niestety zbyt wysokie i niskie cisnienie w ciazy moze zablokowac wzrost malenstwa, takze lepiej sie o to zatroszcz, ostroznosci nigdy za wiele

Gość fdeee
BIEGIEM DO LEKARZA! Mnie tak skakało, tez jak leżałam ok, jak wstawałam 150/100 natychmiast poszłam do szpitala i zostałam, poleżałam tydzień i zrobili mi cc, maluszek ma się dobrze urodzony w 1dniu 38tc.

Gość niemamnicka.
Jestem pod stałą opieką lekarza. kilka dni temu mialam badania moczu, krwi, usg, ktg i wszystko ok. Nadcisnienie mam sprzed ciazy. dzidzia rosnie prawidłowo.

Gość a ja.....
jeśli mierzysz po wysiłku zawsze będzie wyższe, dlatego powinno się w stanie spoczynku i wtedy pomiar jest miarodajny. Jeśli nie masz białka w moczu to ok, ale lepiej bądź czujna

Gość niemamnicka.
No własnie nie mam białka. bylam u kardiologa, okulisty- wszystko ok.

Gość bdrrh
ja biorę tabletki na nadciśnienie, a te twoje 150/100 jest zdecydowanie za wysokie... najgroźniejsza jest ta druga wartość czyli 100 :/ powinno być do 70. jeżeli nie zrobisz nic z tym ciśnieniem to nie chcę cię straszyć ale możesz mieć zatrucie ciążowe bądź rzucawkę :/ wysokie ciśnienie w ciąży jest bardzo niebezpieczne dla ciebie i dla maluszka...

Gość ostatnio
"prawidłowe ciśnienie nie powinno przekraczać wartości 140/90 mmHg. Jeżeli uda się je utrzymać w granicach 150160 /100 mmHg, nie pojawia się białkomocz, nie narastają obrzęki, a przyrost dziecka jest prawidłowy, to nie ma konieczności pobytu w szpitalu oraz leczenia farmakologicznego."

Ja po intensywnym spacerze i z lekką zadyszką miałam 128 górnego a jestem w 18 t.c także przypadek koleżanki nie jest prawidłowy pomimo że mierzyła nie będąc w spoczynku , ja skotaktowałabym to prędko z lekarzem bo możliwe że konieczne będą leki, przecież koleżanka nie spędzi całego czasu ciąży na kanapie nie ruszając się.

Gość nie panikuj
ja mam zawsze wyższe jak się poruszam, mierzę 2*dziennie i też się zdarzało 160/100. Mocz muszę badać raz w tygodniu, żeby nie przegapić białka i obserwować puchnięcia. Żeby było coś nie tak wg mojego kardiologa dwa z tych czynników muszą wystąpić Kaja24 przy wysokim ciśnieniu właśnie leżenie na kanapie jest konieczne i tego się boję

Wiem, przy wysokim ciśnieniu trzeba koniecznie ograniczać wysiłek ale leki też są ważne bo bez nich nawet bez wielkiego wysiłku może niebezpiecznie skoczyć. Ja bardzo często przy wchodzeniu po schodach miałam pulsowanie i napierający ból w głowy jednak ciśnienie conajwyżej podskakiwało do 130 górnego. Mnie lekarka powiedziała że należy też obserwować nagłe skoki wartości ciśnienia i że to też nie jest zbyt dobrym zwiastunem zwłaszcza po 20 tygodniu ciąży. Pozdrawiam dziewczyny i dbajcie o siebie.