Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czary mary mery

Mój syn jest agresywny i bije inne dzieci w przedszkolu :(

Polecane posty

Gość Czary mary mery

Nie słucha pani i w ogóle pełna anarchia :/ ma 3 lata... W domu jest czasem niegrzeczny, ale udaje się nam to szybko opanować. Za bicie stoi w kacie, nie ogląda dobranocki.. Itd. My go nigdy nie bilismy! :(

On przeżywa jakiś ostry bunt. Może ma silny dominujący charakter i upartością chce szybko coś uzyskać (nawet u innych dzieci w przedszkolu) a jak się nie udaje to traktuje sprawę siłą. Musicie małego uczyć że bicie jest niedozwolone i przykre i zorganizować mu tak wolny czas żeby mógł wyładowywać się fizycznie (zabawy ruchowe, gra w piłkę itp.) na świeżym powietrzu. Trzeba go też uczyć że nie jest jedynym że będą dzieci z którymi należy się czymś podzielić, że inni też mają swoją wolę i nie na wszystko muszą się godzić. Na początku może być mu ciężko zaakceptować te zmiany ale z czasem i za pomocą waszej konsekwencji będzie musiał się z tym pogodzić. To dobrze że nie poważacie przemocy , przy takim maluchu tym bardziej ważny jest wzór z domu.

Gość Czary mary mery
Dzisiaj pytałam go jak się czuja dzieci kiedy je bije. Zgodził się ze mną ze są smutne i się boja i chcą do mamy, ale potem wesoły poleciał do swoich zabawek. Nie wiem czy go to ruszyło :(

A jeszcze jedno, stanie w kącie nie służy każdemu dziecku, jeżeli do tej pory mu nie pomagało i nie wyciszał się przy tym to tego typu kara może tylko nasilić jego złość . Brak dobranocki to dobry pomysł ale zamiast stania w kącie można z nim porozmawiać (jeżeli nie jest w panice złości i wysłucha), zrobić mu kąpiel i poczytać na dobranoc. Myślę że takie dzieci też nie czują się dobrze we własnej "niegrzecznej" skórze:) . Zawsze przed jakąkolwiek karą (jeżeli jst sensowna) starajcie się mu tłumaczyć krótko i zwięźle co wam się w nim nie spodobało, jednocześnie nagradzajcie go pochwałą za dobre rzeczy tak żeby nie myślało że życie to tylko jedna wielka kara:)

Ma 3 latka:) w tym wieku dzieci nie odczuwają jakiejś ogromnej empatii do równieśników ale warto go wyczulać na to co jemu jak i innym nie miłe

Gość afsgtser
Wytocz mu proces.