Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciagle nad tym mysle i nie wie

drogie mamy wyobrazcie sobie ze budujecie dom

Polecane posty

dodam ,ze mieszkanie w blokach nie wchodzilo w rachube; 1.sami zawsze mieszkalismy w domach, z podworkiem mileismy swoje pokoje 2nie byloby nas stac na bloki w naszych okolicach, z obliczen wyszlo ze domek tanszy wybaczcie bledy ale mam syna przy cycu;)

Tak z ciekawości - mąż ma uprawnienia budowlane? Jeśli nie to bez kierownika budowy nie może nawet cegły położyć. Zmiany w planie zrobi znajoma projektantka - hmm. Po zakończeniu budowy ktoś musi przybic pieczętkę, że wszystko jest ok i jak się okaże, że zmieniono plany bez wiedzy projektanta to może być problem. MOze to dziwnie zabrzmi, ale tak jest. Moi zanjomi "się budują" i z tego co mówią to za same przyłacza i pozowlenia będzie ponad 30 tys, a wy chcecie za 50 stan surowy. Powodzenia Moim zdaniem z zewnatrz łądniejsza jest 1-ka, ale w środku 2-ka :)

znajoma projektantka tez dysponuje pieczatka kierownik budowy juz zamowiony,wiele osob buduje samemu swoje domy, maz nie ma uprawnien ale za to doswiadczenie a co do waszych wylicze mpisalam juz ze tyle w skladzie policzyli nam wszystklie materialy

Gość codziennie dawalam dwa razy
A ja bym budowała drugi, tez mam schody w salonie i w niczym nie przeszkadzają a mam trójkę dorastajacych dzieci, które maja swoje pokoje na górze-przynajmniej mam je na oku. Niestety my nie mamy kominka, a kotłownia jest w piwnicy, budowaliśmy dawno i teraz zrobiłabym tak jak autorka, znajomi ogrzewają całą zimę kominkiem taki właśnie mały domek a w kotłowni zrobili sobie pralnie i nawet w największe mrozy mają ciepło. Co do kosztów to myslę,że przy obecnych cenach materiałów budowlanych dacie radę ale bez zatrudniania murarzy, jeśli wszystko zrobicie sami. Zycze wam powodzenia. JA wybrałabym drugi domek.

Gość pani z SR
yulla to co to za przyłącza i pozwolenia za 30tyś, ja zbudowałam dom i za przyłącza wodno-kanalizacyjne i i energetyczne zapłaciłam ok. 6tyś zł., no chyba, że mają do m w takim miejscu, że sami muszą zapłacić za wszelkie przyłącza....ale w tym przypadku to jest wyjątek, a mały dom gdy facet sam buduje za 50tyś zbudują, ja za stan surowy domu 130m2 z oknami, dachem, drzwi wejsciowe i brama garażowa wydaliśmy 120tyś zł, ale po odjęciu 20tyś dla murarzy+ 16tyś dla dekarza=84tyś, a mój dom nie jest tani jeśli chodzi o budowę, ma wielki łamany dach, antresolę i tak szczerze to nie oszczędzaliśmy na materiałach

Gość jak dla mnie zamaly
mamy teraz jedno dziecko, planujemy 2, lecz taki domek jest za maly dla nas zdecydowanie, ale to pewnie kwestia tego ze przyzwyczilismy sie do duzego domu, fakt stary, wiecznie wymaga remontu ale nie zamienilabym go na inny(dom po rodzicach) ok. 600m

Gość codziennie dawalam dwa razy
600 m2, to co Ty w tym domu trzymasz i jak go sprzatasz? Ja mam ok 120m2,salon ma 40 i jest za duzy, samo przetarcie mebli, podłogi itd zajmuje mi dużo czasu...moi rodzice zbudowali wiele lat temu duzy dom, 6 pokoi, salonik, 3łazienki, pralnie, garaż dziecie się wyprowadziły i zostali sami w tym domu.siedza w jednym pokoju a sprzedać nie chca bo sie przyzwyczaili

Za przyłacza nie zaplacimy 30 tys bo wszystko mamy w drodze, i nie bedziemy ich robic teraz tylko pozniej juz w trakcie budowy, jesli potrzebujemy wody lub pradu bierzemy od sasiada. W tym tyg musimy podjac ostateczna decyzje, bede wdzieczna jesli ktos jeszcze sie wypowie, i dziekuje tym osoba ktore dodaly cos od siebie.

Gość do haftowane ggalgany
My kiedyś bardzo chcieliśmy zbudowac dom, nawet działke kupiliśmy po okazyjnej cenie, jednak nawet taki mały domek wyniósł by nas więcej niż mieszkanie w mieście, gdzie się po prostu dusimy:( wtedy ceny materiałów budowlanych były bardzo wysokie i zdecydowaliśmy z mężem o zakupie mieszkania, z tego tez względu ze nie miałam wtedy prawka, a do pracy daleko, musiałyby być 2 samochody nawet gdybym je zrobiła, mieszkalismy u teściów i juz patrzec na ta babe nie mogłam więc kupiliśmy szybko mieszkanie. Załuję teraz trochę, mogliśmy poczekać;(Zbudować domek taki jak np 1, nie lubię gotowac ani nawet przebywać w kuchni, duży salon mi sie podoba i okno w łazience jest. Tak, wydaję mi się,że 1 lepsza.