Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 1234567778888

Stypendia socjalne

Polecane posty

Gość 1234567778888

Witam,mam pytanie, jestem matką samotnie wychowującą dwójkę dzieci (rozwiodłam się z mężem kilka lat temu) Obecnie nie pracuję i nie jestem zarejestrowana w biurze pracy z racji tego,że czasami wyjeżdżam za granicę aby sobie dorobić bo w Polsce niestety jest to niemożliwe, Na młodszą córkę otrzymuję alimenty w kwocie 350 zł , starsza córka(21lat) otrzymuję taką samą kwotę sama na siebie. I tu moje pytanie, wiem że dochód nie przekracza i kwalifikujemy się do stypendium, tylko jak to się ma do tego że nie jestem zarejestrowana w biurze pracy? Bardzo proszę o odpowiedź kogoś kto coś o tym wie, pozdrawiam

Gość mirabelka26
ok rozumiem,że jesteście potrzebujące ale o jakie stypendium chodzi? czy córka studiuje? stypendium socjalne otrzymuje się z uczelni i jest w granicach do 570zł

Gość 1234567778888
tak,starsza córka studiuje dziennie, i wiem że to ona sama na siebie powinna składać wniosek, ale czy ja moge się ubiegać na młodszą córkę mimo to,że nie jestem zarejestrowana w biurze pracy?

Gość vbnxcv
a o co ty chcesz sie ubiegac? :o stypendium socjalne na uczelni przysluguje studentowi a nie calej rodzinie, ty mozesz co najwyzej ubiegac sie o zasilek rodzinny

Gość mirabelka26
zasiłek rodzinny to jakieś śmieszne grosze z rzędu 50zł -jedne małe zakupy w Biedronce, stypendium socjalne największe jakie znam to 570zł , jak chcesz więcej informacji autorko to pisz a nie ucichłaś :)

Gość 1234567778888
no skoro starsza córka ma 17 lat to sama nie może się ubiegać o stypendium socjalne tylko ja na nią jako opiekun prawny , a swoją drogą zasiłek rodzinny przysługuje osobie zarejestrowanej w biurze pracy a jak już wspomniałam nie jestem

Gość 1234567778888
chodzi mi tylko o to czy wniosen nie zostanie odrzucony na wstępie z racji tego,że nie mam pracy i nie jestem zarejestrowana

Gość mirabelka26
jak chcesz to zadawaj pytania jestem w tym obeznana, szczególnie od kilku ostatnich lat, ale widze,że przybrałaś nieeleganckiego tonu to nie wiem czy chcesz się czegoś dowiedzieć w ogóle

Gość mirabelka26
Zawsze jak chce się w naszej "cudownej" Polsce wziąć zasiłek z racji tego,że ten "cudowny" nasz system większości Polaków uniemozliwia normalną funkcje w społeczenstwie WARTO ZAREJESTROWAĆ SIĘ W URZĘDZIE PRACY. Jednak ja na swoich studiach pobierałam stypendium socjalne i wykazałam zerowe dochody, nie musiałam pokazywać,ze jestem bezrobotna zaświadczeniem z Urzędu Pracy.

Gość 1234567778888
nie o to chodzi,że nie chce ale chyba @vbnxcv nie doczytał dokładnie o co mi chodzi, wiem i rozumiem że córka która ma 20lat ma prawo ubiegać się o stypendium tylko nie wiem do końca jak ma się to do córki 17letniej, a aktualnie nie mogę zarejestrować się w biurze pracy(niestety) z racji tego że wyjeżdżam za granicę,a tam na początku trzeba zgłaszać się co 3 tygosnie :(

Gość mirabelka26
tak w urzędach pracy jest masakra, chamstwo i pracują tam tak na prawdę strasznie patologiczne kobitki (takie jest moje zdanie) sama po miesiącu zrezygnowałam ale mówie, nie trzeba pokazywać zaświadczenie z up wystarczy z urzedu skarbowego o dochodach bądz ich braku- idziesz, wypełniasz kwitek, który jest tam gotowy(swój nip i inne dane) i za dzień albo dwa zaświadczenie jest gotowe

Gość 1234567778888
to mi ulżyło , już myślałam że wszystko stracone a to zawsze jakiś dodatkowy grosz tymbardziej że ojciec "dzieci" niczym się nie interesuje i ma w nosie to czy one mają co jeść czy nie.. alimenty z funduszu także nieciekawie.. w każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedź!

Gość liczbapi
niektóre uczelnie wymagają też zaświadczenia z urzędu pracy o tym, że nie jest się zarejestrowanym i tym samym nie pobiera się zasiłku (dotyczy osób bezrobotnych niezarejestrowanych)

Gość 1234567778888
rozumiem, a jescze mam pytanie, bo w dokumentach które należy dostarczyć jest potrzebne zaświadczenie z urzędu skarbowego o zarobkach, ja nie pracuję od lutego tego roku, czyli zaświadczenie z us o dochodach pobierałabym za rok 2009 czyli ten w którym pracowałam i stypendium się nie należy?

Gość liczbapi
musisz dołączyć zaświadczenie o swoich dochodach i o braku dochodów córek, do tego zaświadczenie ze szkoły od młodszej córki (że się uczy), a stypendium zależy od wysokości dochodów i od obecnej sytuacji, musisz sobie policzyć czy Ci przekroczy próg czy nie. Zobacz na stronie uczelni jaki jest próg.

Gość żondza pieniondza
A jakiej kwoty nie mogą przekroczyć dochody, żeby można było dostać stypendium ze szkoły?

Gość liczbapi
w katowicach na ae i uś to coś ok 578 zł, nie wiem jak na innych uczelniach.

Gość 1234567778888
każdy student ubiegający się o przyznanie stypendium socjalnego, którego miesięczny dochód netto na osobę w rodzinie nie przekracza 351 zł ma prawo do otrzymania takiego stypendium.

Gość liczbapi
no to widocznie duzo zależy od uczelni, bo tak jak pisałam na uś i ae w katowicach to jest cos ok 578 zł na osobe

Nie wiem o jakiej uczelni mówisz. Ja biorę socjalne u siebie na UW. I w ubiegłym roku przysługiwało każdej osobie ktorej dochod na osobe nie przekraczał 602 zł. Jeżeli chodzi o dokumenty ktore trzeba było dołączyć do wniosku było to (przynajmniej u mnie): -zaswiadczenie ze skarbowego o dochodach rodziców za ubiegły rok wydane po 15 maja roku bieżącego -zaświadzcenie o moich dochodach za ubiegły rok lub ich braku -zaswiadczenie z urzedu meldunkowego o ilości osób zameldowanych w gospodarstwie domowym -zaświadczenie z urzedu gminy o nie posiadaniu gospodarstwa rolnego - zaświadczenie ze szkoły od rodzenstwa ze sie ucza No i w przypadku twojej córki, to trzeba o alimantach zaświadczenie ile dostaje

Gość mamma ...
nie musisz byc zarejstrowana ,ja nie bylam i dostalam stypend na 2 corki 18 i 16 jesli masz alimenty to tak ja mam tez po 500 na dziecko ,