Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Carrie7071

I co dalej? Proszę o pomoc.

Polecane posty

Witam :) Mam 17 lat! Moje problemy zaczęły się około roku temu. Warto tu wspomnieć, że co prawda nigdy nie uprawiałam regularnie sportu, lecz nie przesiadywałam całych dni w domu. Generalnie codziennie od godziny ok. 15 do godziny 22 spędzałam czas poza domem. Praktycznie codziennie chodziłam na długie spacery, czasami jeździłam na rowerze i sporadycznie wybierałam się na basen. Wszystko zaczęło się od tego, że w okresie około tygodnia, z dnia na dzień nasilały się dolegliwości. Schemat dnia wyglądał mniej więcej tak: Wstawałam o godzinie 7 (ok. 5 godzin spędzałam w szkole) a już około godziny 15 musiałam zrobić sobie około 2 godzinną drzemkę(po przebudzeniu czas spędzałam bez wysiłku), mało tego chodziłam spać około godziny 22.30. Nie była to zwykła senność, czy utrata energii. Przypadłość polegała na tym, że nagle po prostu musiałam pójść spać, gdyż nie byłam w stanie by zrobić cokolwiek a oczy DOSŁOWNIE same mi się ''zamykały''. Wszystko odbywało się w przeciągu góra 10minut(od napadu do zaśnięcia). Kolejne dolegliwości to dość niskie ciśnienie, zawroty głowy, zmiany nastrojów, ''czarne plamy'' przed oczami, także uczucie silnego ucisku lub kłucia w klatce piersiowej i najdziwniejsze tak zwane przeze mnie uczucie ''wyjścia'' polegające na wrażeniu opuszczenia i wrócenia ''duszy'' do ciała - tak jakby pojechać w tył i w przód z dużą prędkością prędkością w ciągu sekundy. Oczywiście udałam się do lekarza i pierwszym specjalistą jakiego odwiedziłam był neurolog (skierowanie od pediatry). Oczywistym było że dolegliwości nie wskazywały na chorobę neurologiczną. Następnie odwiedziłam kardiologa kolejny raz wyniki badań nic nie wniosły. Zostałam skierowana do hematologa. Wyniki krwi okazały się złe (podobno gdyż się na tym nie znam). Tu napisze wyniki z 3 ostatnich badań morfologicznych. styczeń2010 - (morfologia krwi) nazwa(jednostka)/wynik/założone normy LEUKOCYTY(tys/ul) 11,98 3,80-10,00 Erytrocyty(mln/ul) 5,4 4,1-5,1 Hemoglobina(g/dl) 16,4 12,1-15,1 Hematokryt(%) 46,9 35,0-44,0 MCHC(g/dl) 35,0 32,4-36,8 Neutrofile(tys/ul) 8,32 1,50-6,00 Neutrofile(%) 69,4 15,0-60,0 Eozynofile(%) 3,0 3,0-8,0 Żelazo(ug/dl) 131,0 60,0-145,0 sierpień2010 (morfologia krwi obwodowej) nazwa(jednostka)/wynik/założone normy Erytrocyty(mln/ul) 5,64 4,00-5,40 Hemoglobina(g/dl) 17,0 12,0-16,0 Hematokryt(%) 48,0 37,0-47,0 MCHC(g/dl) 35,4 32,0-36,0 Neutrofile(%) 45 25-60 Eozynofile(%) 4 1-5 RDW-SD(fl) 36,7 37-46 wrzesień2010 (morfologia krwi) nazwa(jednostka)/wynik/założone normy Leukocyty(tys/ul) 11,77 3,80-10,00 Erytrocyty(mln/ul) 6,0 4,1-5,1 Hemoglobina(g/dl) 18,6 12,1-15,1 Hematokryt(%) 49,4 35,0-44,0 MCHC(g/dl) 37,7 32,4-36,8 Neutrofile(tys/ul) 8,20 1,50-6,00 Neutrofile(%) 69,6 15,0-60,0 Eozynofile(%) 1,5 3,0-8,0 ŻELAZO(ug/dl) 172,0 60,0-145,0 W wynikach przejrzyście widać, że z czasem większość pogorszyła się. To widzę i ja bez doświadczenia :) Jednakże nie wiem od czego zależy wzrost lub spadek wyniku oraz co mogą powodować(czy prowadza do poważnych chorób). Do tej pory Pani doktor nie zalecała leczenia, jedynie nalegała aby pić dużo płynów. Ostatnie wyniki (przeprowadzone w tym tyg.) jak widać są najgorsze. I cały problem leży w tym, że nie poszłam odebrać ich osobiście i nie miałam okazji porozmawiać z lekarzem. Wyniki odebrała babcia ale nie chce powiedzieć jaka jest opinia lekarza. Wiem jedynie że zostałam skierowana na pobyt do szpitala. To kolejne co mnie zadziwia gdyż jest to oddział Kardiologiczny a jak wspominałam wcześniej badania wyszły dobrze. Martwię się, gdyż nie mam pojęcia co mi jest. Pani doktor nigdy nie tłumaczyła mi zależności wyników do chorób itp. Dziwi mnie fakt ze do tej pory nie robiła nic w kierunku zbicia wyników do normy, a teraz nagle kieruje mnie na pobyt do szpitala. Rodzina wie o co chodzi a mi nie chcą nic powiedzieć i dlatego martwię się że jest to coś poważnego. Szukałam informacji w internecie jednak wszystko jest wytłumaczone raczej encyklopedycznie a wyniki wskazują na ciężkie choroby. Podsumowując proszę : 1. Wytłumaczenie dlaczego wyniki rosną 2. Co mogą powodować, czy sugeruje to chorobę O odpowiedzi proszę osoby które też mają takie problemy lub są lekarzami i na co dzień mają styczność z tego typy problemami.

Gość m3miasto
tu nie trafisz na madra odpowiedz....

Szukam jakichkolwiek informacji, jednak jak wiadomo w internecie nigdy nie można dokopać się do tego co jest na prawde nam potrzebne.. PODBIJAM TEMAT... proszę o odpowiedzi.