Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytająca, ciekawa

dieta optymalna dr kwaśniewski

Polecane posty

Gość gośćIREK
Szukam osób na diecie optymalnej do pracy magisterskiej. Proszę o kontakt golirszcz@gmail.com

Helpme1 moze pisz poprostu codzień co konkretnie jesz, na pewno wszyscy pomogą i skorygują błędy. Wielu optymalnych było w Arkadiach a tam wiele sie mówi na temat cukrzycy. Trzymam za Ciebie kciuki i pisz:)

Gość niezdecydowana_basia
Cześć :) słyszałam już o tej diecie bardzo dawno ale bałam się na nią przejść. Historia zaczyna się tak, że moja mama ostatnio zainteresowała się takim Panem który opowiada o tym co się dzieje w organizmie ludzkim (między innymi bardzo dużo mówi właśnie o tłuszczach!!). Nie jest to lekarz ale mówi w tak sensowny sposób, że nie sposób mu nie wierzyć. Po za tym opiera się o naukowe badania. Jest to Jerzy Zięba. Polecam posłuchania tego człowieka na yt. Włąśnie dzięki temu Panu postanowiłam zaryzykować (bądź nie) i przejść na tę dietę. Szukałam jakiś informacji o niej, w jaki sposób konkretnie się odżywiać? Szukałam już w internecie ale tam nie ma nic bardzo konkretnego...tylko opinie i mało szczegółowe opisy...a może jest ale ja tego nie zauważyłam. Powiedzcie mi proszę, czy trzeba zwracać uwagę na proporcje czy wystarczy jeść tłuste mięsa i dużo tłustego nabiału ograniczając przy tym węgle do minimum. Czy trzeba liczyć dzienne spożycie białka i tłuszczy? Proszę dajcie mi jakieś linki do stron gdzie mogę więcej o tym przeczytać albo po prostu powiedzcie mi co i jak Z góry wielkie dzięki !!! ;)

Jesli na cos chorujesz to wyliczenie dokładne BTW jest niezbędne jesli nie to wystarczy Żywienie optymalne ale to nie ma nic wspólnego z objadaniem sie tłustym mięsem badz nabiałem. Kazdy opty ci powie, ze bez zakupu/ wypożyczenia książek dr Kwaśniewskiego sie nie da. Polecam kupić bowiem wraca sie do niej parokrotnie i nalezy czytać ze zrozumieniem bo nie jest to łatwa dieta/ żywienie. Pozdrawiam

Gość gość
trzeba kupic ksiazke.jesc jajka.ser.mieso .troche warzyw.

Gość gość
ta dieta leczy rozne choroby

Gość gość
slyszalam ze jajka obnizaja cukier.

Gość Rekin MC
Do Niezdecydowana Basia. Jeśli nie masz książki możesz robić tak: wylicz sobie ile musisz jeść białka powiedzmy że będzie to 80g więc liczysz sobie produkty na 3 posiłki aby nie przekraczały tej wartości 80g czyli np. 26.6g białka 3x dziennie , do tego liczysz ilość tłuszczy czyli np, masz 26.6g białka dajesz z 42g tłuszczu i z 18g węglowodanów i dziennie wychodzi Ci tak 80g białko 126g tłuszcz i 54g węglowodanów

Gość gość
Mój ojciec ją stosuje, ale mnie i moją siostrę zawsze te galaty, i inne paskudztwa mdliły. Przecież to były żywe zwierzęta! Faktycznie, nie choruje i jest szczupły. Ale dr Kwaśniewski moim zdaniem jest nastawiony jedynie gospodarczo, na empatię dla takiej krowy już by się nie zdobył. Szczególnie zradził mnie jeden jego zwrot "wartościowe biologicznie dziecko", pochodzi z książki "Odpowiedzi na listy" co to ma być ? Najważniejsza jest osobowość, a nie to czy dziecko jest wartościowe biologicznie. Teraz gdy jestem dorosła przeszłam na weganizm i jestem bardzo zadowolona, mam czyste sumienie i nie choruje.

Gość zdrowieprzedewszystkim
Najważniejsze Jest Odchudzanie Zdrowe i Skuteczne Bez jo-jo. Moje drogie cały czas apeluję nie stosujcie tabletek i proszków to bardzo szkodliwa chemia typu DNP czy Chiński Meizitang, błędne koło, pewna choroba i efekt jo-jo!!!. Różne diety typu: Dieta proteinowa dr Dukana, Dieta 1000 kalorii ,Dieta 1200 kcal, Dieta 1500 kcal i inne prowadzą do odwitaminizowania i odmineralizowania organizmu z powodu mono-diety to bardzo nie zdrowe. Z własnego doświadczenia jeżeli już to zachęcam do zaparzania i picia naturalnego suszu Ziół Tybetańskich ale tylko suszu i oryginalnych Tibetan Herbs. Nigdy tabletki czy proszki typu DNP, Meizitang, Zelixa, T3, Retard, Alli, Term Line, Colominal, Vitaslim, Alveo, Elvia, Lida, Linea, Sibutril, Sibutramin, Adipex, Novoslim, Asystorslim, Meridia i …..itp TRUCIZNY. TO TOKSYCZNE (CHIŃSKE I NIE TYLKO) ALE ZAWSZE CHEMICZNE SRODKI. Stosujcie zawsze tylko parzony naturalny susz ziołowy oraz dodatkowo oprócz ziół trochę ruchu to naprawdę klucz do szybkiego i zdrowego schudnięcia bez jo-jo no i oczywiście mądre efektywne normalne odżywianie. Światowa organizacja zdrowia ( WHO ) oficjalnie uznała zioła Tybetańskie za zdrową naturalną i bardzo skuteczną metodę odchudzania oraz skuteczny sposób zmiany metabolizmu człowieka na szybki nagradzając je w 2014 roku pierwszym miejscem w kategorii – „Natural Product for Slimming”. Ja ostrzegam przed chemią a namawiam na naturalny susz ziołowy TibetanHerbs , ponieważ przez 5 miesięcy bez diet i bez wyrzeczeń pijąc Tybetańskie Zioła i dbając o trochę ruchu schudłam i odmieniłam naprawdę swoje życie.

Gość gMalwinaość
Nawiedzona znajoma "na siłę" chciała mnie kiedyś namówić na ta dietę. Nawet dała książkę do poczytania.... No umarłam ze śmiechu jak poczytałam ten fragment o jabłkach w raju itd, ze ich nie wolno jeść bo Ewa itd.... Jak można wierzyć w takie bzdury???

Gość gość
a ty to symbolikę przespałaś w szkole??? raczej autorowi chodziło o roślinne pożywienie a nie o twoje wyobrażenie raju...

Gość gość
ja stosowałam dietę dr. Kwaśniewskiego przez okres 4 miesięcy ubiegłego roku , tzn. od 03.06.2015r. do 03.11.2015r. i w ciągu tych 4 miesięcy schudłam 24 kg. , przed rozpoczęciem diety ważyłam 144kg. , a po schudnięciu pozostało mi jeszcze 120kg., ale na diecie czułam się wspaniale,nie byłam zmęczona ,krótko spałam i byłam wypoczęta ,ustąpiła mi astma oskrzelowa na którą chorowałam od dziecka bo od 7 roku życia , przy czym brałam całe sterty lekarstw , będąc na diecie Kwaśniewskiego nie brałam żadnych lekarstw na astmę,i nie byłam nigdy głodna a jadłam dwa posiłki dziennie i robiłam sernik z przepisu dr. Kwaśniewskiego do którego używałam 25 jajek i pół kila masła , a zjadałam go w tydzień i nic mi nie było , a czułam się lepiej , dietę zarzuciłam ze wzgłędu braku finansów , ale żałuję bo do dziś byłabym już szczupła i zdrowa , a tak nastąpił efekt jojo waga wróciła , wniosek z przerwania stosowania tej diety nie można z niej wyjść , ale można na niej być do końca życia bo się da , będąc na diecie nie ma się ochoty na słodycze i inne szkodliwe produkty takie jak jabłka które są szkodliwe , bo utrudniają wchłanianie tłuszczy , jednym słowem da się żyć na tej diecie dr. Kwaśniewskiego , a jeszcze jedno na w/w diecie ma się dużo energii , której osobom otyłym brakuję i nie mogą się poruszać , powodzenia w stosowaniu diety polecam .

Gość gość
Barbara Ś.- 60 lat ja stosowałam dietę dr. Kwaśniewskiego przez okres 4 miesięcy ubiegłego roku , tzn. od 03.06.2015r. do 03.11.2015r. i w ciągu tych 4 miesięcy schudłam 24 kg. , przed rozpoczęciem diety ważyłam 144 kg. , a po schudnięciu pozostało mi jeszcze 120 kg., ale na diecie czułam się wspaniale,nie byłam zmęczona ,krótko spałam i byłam wypoczęta ,ustąpiła mi astma oskrzelowa na którą chorowałam od dziecka bo od 7 roku życia , przy czym brałam całe sterty lekarstw , będąc na diecie Kwaśniewskiego nie brałam żadnych lekarstw na astmę,i nie byłam nigdy głodna a jadłam dwa posiłki dziennie i robiłam sernik z przepisu dr. Kwaśniewskiego do którego używałam 25 jajek i pół kila masła , a zjadałam go w tydzień i nic mi nie było , a czułam się lepiej , dietę zarzuciłam ze wzgłędu braku finansów , ale żałuję bo do dziś byłabym już szczupła i zdrowa , a tak nastąpił efekt jojo waga wróciła , wniosek z przerwania stosowania tej diety nie można z niej wyjść , ale można na niej być do końca życia bo się da , będąc na diecie nie ma się ochoty na słodycze i inne szkodliwe produkty takie jak jabłka które są szkodliwe , bo utrudniają wchłanianie tłuszczy , jednym słowem da się żyć na tej diecie dr. Kwaśniewskiego , a jeszcze jedno na w/w diecie ma się dużo energii , której osobom otyłym brakuję i nie mogą się poruszać , powodzenia w stosowaniu diety polecam .

Gość gość
ale dieta Kwaśniewskiego nie jest kosztowna, co tyle pochłaniało pieniędzy?

Gość gość
Barbara Ś. -60 lat uzupełnienie poprzedniego posta, to nieprawda że ludzie otyli są leniwi i nie chcą chodzić na spacery i że unikają ruchu który jest im niezbędny do tego aby schudnąć , osoby otyłe nie mają po prostu siły , wiem to z własnego doświadczenia , przed stosowaniem diety byłam zawsze zmęczona i nie miałam siły chodzić na jakiekolwiek spacery , dojście z bloku na przystanek autobusowy około 100 metrów było dla mnie trudne do pokonania , a po stosowaniu w/w diety dr. Kwaśniewskiego organizm sam się domaga ruchu , przejście w/w drogi na przystanek autobusowy nie sprawia żadnych problemów , chodzenie po schodach które wcześniej sprawiało problem przestało być problemem , po prostu sam organizm domaga się ruchu ,polecam dietę dr. Kwaśniewskiego , proszę sobie kupić książkę ,,DIETA OPTYMALNA" KWAŚNIEWSKI CHYLIŃSKI i przeczytać co najmniej dwukrotnie żeby ją zrozumieć , w książce tej są przepisy na dwu tygodniowe żywienie optymalne , polecam sernik i lody . SMACZNEGO.wierze w to że stosując w/w dietą można wyleczyć wiele przewlekłych chorób na które medycyna konwencjonalna nie może wyleczyć lub nie chce ulżyć osobom w cierpieniu .POLECAM dietę dr. Kwaśniewskiego .

Gość gość
Barbara Ś.- lat 60 proszę państwa jak ktoś chce stosować dietę dr. Jana Kwaśniewskiego to polecam książkę Dieta Optymalna Jan Kwaśniewski Marek Chyliński , w książce tej podany jest jadłospis na dwa tygodnie żywienia na tej diecie , jest także podany wykaz produktów dozwolonych jak również zakazanych do stosowania , w/w książce są podane także przepisy na smaczne desery, polecam lody które szybko odchudzają i oto przepis : 1 litr śmietany 36% 10 żółtek 10 dkg cukru żółtka utrzeć z cukrem dodając powoli śmietanę , postawić na małym ogniu stale mieszając , dopóki masy w garnku nie zacznie przybywać , starać się nie zagotować , wystudzić , nalewać do kubków po śmietanie czy kefirze , wstawić do zamrażarki . jeżeli ktoś lubi lody kakaowe , czy kawowe można dodać do masy kakao lub kawę , ale jeśli już dodajemy kakao to to niesłodzone . smacznego

Gość juki28
Ja stosuję dietę 1200kcal do tego dużo ruchu bo ruch to podstawa dodatkowo również przyjmuję suplementację African Mango http://afrikanmango.pl

Gość gość
Barbara Ś. - lat 60 proszę państwa jak ktoś chce stosować dietę dr. Jana Kwaśniewskiego to polecam książkę Dieta Optymalna Jan Kwaśniewski Marek Chyliński drugie wydanie z 2001 r. i z napisem na dole okładki NOWA , właśnie w tej książce podany jest wykaz produktów dozwolonych jak również zakazanych na tej diecie , i tak jak poprzednio pisałam w/w książce jest także przykładowy dwutygodniowy jadłospis .W/w książkę należy przeczytać dwa lub trzy razy po to aby ją dobrze zrozumieć . POLECAM !!!!!!1 sama po dłuższej przerwie wróciłam do w/w diety , na nowo ją stosuję od 13.11.2016 r. i z niecierpliwością czekam na efekty. Pozdrawiam wszystkich tych którzy stosują lub mają zamiar stosować w/w dietę . Życzę powodzenia .

Gość gość
dieta super ...ale komuś kto chce się z nia zapoznac zalecam ostrożność w czytaniu książek dr.Kwaśniewskiego bo tylko wybrane fragmenty dotyczące samej diety ,proporcji i wpływu na człowieka da się strawić...cała podbudowa z egipskimi kapłanami,arką przymierza, bogiem i kosmitami choć może i ładna , a moze i prawdziwa..kto to wie ..jest dla początkującego adepta diety straszakiem i bełkotem ...ale nie zrażać się i spróbowac ale NAPRAWDE SOLIDNIE LICZYC SKŁADNIKI

Gość gość
popieram:) narobiło się ostatnio masę "poprawiaczy " i chcą doskonalić i modyfikować...to smutne. Pies ma cztery nogi i dlatego chodzi Nie dlatego że ma dwie przednie i dwie tylne czy dwie lewe i dwie prawe... Doktor upraszcza i mówi w skrócie jak to działa i co robić! Stosować i myśleć a reszta do lekarza ale optymalnego

Gość gość123512
Ja uważam, że za normalne jedzenie powinno się uznawać to włąśnie pożywienie które oferuje żywienie optymalne. My jako ludzie mamy strukturę biologiczną składającą się z białka i tłuszczy, co odpowiada budowie zwierząt. Przez całe wieki ludzie żywili się upolowanymi dzikimi zwierzętami i nikt się wówczas nie zastanawiał nad węglowodanami. Węglowodany jak na moje oko są celowo upakowywane w różnej postacji po to by ludzie chorowali. Jestem tydzień już na tłustym jedzeniu i wiem już po tym okresie, że tak pozostanie do końca moich dni. Planuję zakupić zamrażarkę skrzyniową i całą poćwiartowaną świnkę. Zauważalnie zleciałem z wagi w tym okresie tygodnia. Zaczynałem od wagi 102 kg. Pasek już muszę zapinać na kolejną niższą dziurkę. Nawet sam widzę po twarzy, że trochę wysmuklała. Wysypiam się do końca. Od razu z rana ma wigor do działania. To jakaś makabra.

Fakty : 1. Brak dużej ilości błonnika w diecie zaburza mikroflorę jelit, która jest odpowiedzialna za dobrostan organizmu ( np. stymulację układu immunologicznego, nastrój - proszę zauważyć że 3/4 serotoniny jest produkowane właśnie w jelitach). Ponadto brak mechanicznego oczyszczania jelita jest podłożem wielu jego chorób. 2. Tłuszcze nasycone aktywują gerontogeny - geny odpowiedzialne za procesy starzenia komórek. 3. Mała ilość warzyw i owoców to mała ilośc tzw. cząsteczek smart ( jak fisetyna, antocyjany i wiele innych), które stymulują geny odpowiedzialne za długowieczność , likwidację komórek zmutowanych) 4. Sam poziom cholesterolu nie jest wyznacznikiem zdrowa. Ciekawe, jaki jest poziom białek ostrej fazy np. CRP u takich osób. U osoby zdrowej powinien on wynosić zero lub nieznacznie powyżej zera 5. Proszę popatrzeć jak długo żyją ludzie w pewnych obszarach Syberii, Chin, Japonii ( Okinawa), Sardynii , Kostaryki, Polinezji - ich dieta jest zaprzeczeniem diety Kwaśniewskiego - kaloryczność ok. 1100 kcal dziennie, mnóstwo warzy i owoców, tłuszcze roślinne, białe mięso lub/i ryby, herbata czarna i zielona, długie przerwy pomiędzy kolacją a śniadaniem ( ok 12 - 16 h). Proszę pamiętać, że restrykcja kaloryczna wydłuża życie myszy, szczurów i naczelnych o 30 %, mało tego wydłuża też okres młodości ( zdolność do reprodukcji , młody wygląd , prawidłowe parametry laboratoryjne itd., brak chorób!!!). Przeciętny Koreańczyk z Korei Południowej, Chińczyk, Polinezyjczyk, mieszkaniec Syberii wygląda około 10 - 15 lat młodziej niż przeciętny mieszkaniec Europy Zachodniej i USA. Mało tego, w tych regioniach ludzie osiągają wiek powyżej 100 lat ( Syberia, Polinezja, Japonia) żyjąc przez większość życia w pełnym zdrowiu fizycznym i umysłowym. 5. Moje doświadczenia : znam 2 osoby stosujące tą dietę od około 16 lat. Obydwie są doradcami optymalnymi. Są szczupłe, badań nie wykonują ze względu na przekonanie o swoich racjach i dobrym zdrowiu. Jedna, którą znam b. dobrze straciła mnóstwo masy mięśniowej ( osoba wysportowana), ma sylwetkę typową dla osób slim fat ( zła dystrybucja tłuszczu w ciele), zdeformowaną twarz poprzez ''kołnierz tłuszczowy'', który utworzył się wzdłuż linii żuchwy, łysienie. Druga wygląda na 10 - 15 lat więcej niż wskazuje na to metryka.

Gość gość
nie profanować mi tu diety optymalnej!! Na niej straciłam 50 kg, pozbyłam się nadciśnienia, bezsenności, kruchych paznokci, cięzkiego oddechu i zmniejszyły mi się kamienie żółciowe. Włosy mam gęste i nie mam mięśni Pudziana i bardzo dobrze.Czuję się lekko, sprawnie i nie potrzebuję się wysypiać do południa jak kiedyś:)

Tak , ja nie twierdzę , że nie da się schudnąć stosując zasady tej diety ani też, że nie da się obniżyć poziomu glukozy i cholesterolu we krwi bo da się - to wynika ze ścieżek metabolicznych. Trzeba natomiast zdawać sobie sprawę z jej konsekwencji , widocznych dopiero po wielu latach takich jak bardzo niebezpieczna sarkopenia ( mała masa mięśniowa, wysokie ryzyko złamań, słaba kordynacja ruchowa), spadek intelektu ( też kwestia długiej perspektywy czasowej), nadmierna produkcja wolnych rodników ( niestety wynikająca z metabolizmu nasyconych kwasów tłuszczowych !!!! tutaj proporcje nie mają nic do rzeczy!!!), która uszkadza DNA, przyśpiesza starzenie i sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych, łysienie, problemy ze skórą, brak tzw cząsteczek smart ( nowa terminologia), witamin, mikroelementów. Jak już było wspomniane powyżej znam osoby które są doradcami i co mogę stwierdzić to to że wyglądają staro, są łyse, mają złą dystrybucję tłuszczu w ciele i przymulony intelekt. Rezultaty widać dopiero po kilkunastu latach.

Gość gość
a weż ty Leo nie opowiadaj cudów bo te zagrożenia to dotyczą ludzi mieszających po paru latach paliwa, zajadających chlebek i ciasteczka a nie optymalnych! I jakich doradców optymalnych ty widziałeś... Obejrzyj sobie jak wygląda dr. Pala albo dr.Łukaszek z Katowic( ta od nowotworów) a wreszcie obejrzyj sobie syna doktora Tomasza Kwaśniewskiego, Jeśli po 50 lat na optymalnej tak się wygląda to każdy by tak chciał! Jaki słaby intelekt?? Nie ten mądry kto głośny , opryskliwy, pyskaty narzucający gwałtem swoją wolę.

Gość gość
i jeszcze co ciekawe obecnie nieśmiało co raz częściej występuje dieta ketogeniczna jako lecząca dla autystyków i przy padaczkach. Coraz częściej słychać o Lc, o LCHF. Sportowcy się tym interesują żywo. Szwecja już przyjęła dietę niskowęglowodanową jako oficjalnie polecaną przez ich przychodnie i lekarzy, sprawdż sobie:)Wprawdzie jest ona tam bliska Lutzowi ale jednak uznana za właściwą. Więc nie bój się i doinformuj, obiektywnie spójrz to zobaczysz że w tym kierunku idzie już masę badań i decyzji medycyny konwencjonalnej a że wolno i nieśmiało u nas ...no cóż!

Gość gość
ej, Leo, a widziałeś ty kiedyś umięśnionego geparda???:)

Gość Leo1111
Nie rozumiem skąd ten agresywny ton. Obecnie coraz częściej słychać o roli mikroflory, błękitnych strefach, diecie smart food. To są doniesienia z Włoch, Niemiec i USA. Czekam na kontrargumenty punkt po punkcie, merytoryczne. Trzeba mieć na uwadze, jeszcze jedna rzecz. Czy są jakiekolwiek badania które udowadniają , że w wieloletniej a nie kilku miesięcznej lub kilkuletniej perspektywie poprawia się znacząco stan zdrowia. Co z niedoborami mikroelementów i innych substancji wymienionych w poprzednim poście? Tak na marginesie sam twórca diety nie wygląda za ciekawie, podobnie jak wspomniane przeze mnie osoby. Twierdzą, że trzymaja się ściśle zaleceń. I skąd ta nadmierna agresja i chamstwo wśród zwolenników tej diety tak widoczne w internetowych wpisach?