Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Natalia - pytanie

Mam pytanie o zmiane nazwiska w UK po slubie

Polecane posty

Gość Natalia - pytanie

Witam :-) Mam narzeczonego , ktory jest obcokrajowcem . Chcemy wziac slub cywilny w UK a moze pozniej koscielny w PL. Czy po slubie cywilnym w UK moge zostac przy swoim panienskim nazwisku i ewentualnie pozniej zmienic na nazwiska meza -po slubie koscielnym . Jak wyglada kwestia zostania przy swoim nazwisku panienskim w UK ? To chyba nawet prosciej -mniej zmian i formalnosci jak przy przejsciu na nazwisko meza. Poprostu dla mnie latwiej dla moich spraw w UK jak i w PL byloby narazie zostac przy swoim nazwisku . Prosze o pomoc osoby ktore naprawde cos wiedza na ten temat .

Gość znana1985
Hej, W UK pod tym wzgledem jest o wiele latwiej bo nie musisz nic robic:) Jesli chcesz zostac przy panienskim to nie musisz nic robic. Ogolnie mozesz uzywac nazwiska jak ci sie podoba casem panienskie czasem po mezu przynajmnije tak mnie pani w urzedzie poinformowala. Ja jest juz po cywilnym ktory mialam w uk i nie musisalam nic zmieniac i po koscielnym ktory byl polsce (tu dopiero dowiem sie jak to jest ze zmiana). Ja na razie zostaje przy panienskim bo nie chce zmieniac zadnych dokumentow i jak np w banku chcialam zmienic nazwisko na koncie to Panie powiedziala ze bez problemu tylko ze musialambym miec akt malzenstwa ze soba zeby potwierdzic nazwisko jesli nie chce wymieniac dokumentow. Mam nadzieje ze pomoglam.

Gość Natalia - pytanie
Ja tez przez pewien czas chcialabym zostac przy panienskim nazwisku . Tutaj w UK mam swoja firme i moze mniej lub bardziej jestem identyfikowana po nazwisku . Jest tez duzo formalnosci przy zmianie dokumentow i w urzedach przede wszystkim UK ale w PL tez bo: paszport czyli konsulat , USC czy bank w PL w moim przypadku .

Gość Natalia - pytanie
Napisz mi jeszcze prosze o slubie w Register Office w UK . Domyslam sie ze tam bralas . Jak długo czekaliscie na slub bo zlozeniu wniosku i dokumentow?

Gość znana1985
Przewaznie czekasz ok miesiaca,musicie pojechac do registry dadza wam aplikacje do wypelnienia i wyieracie termin i godzine i miejsce gdzie chcecie np ktory office czy gdzies na zamku czy hotelu itd. Koszt w urzedzie z wszystkim w tygodniu to ok 200 a weekend 300 bo urzednik jest drozszy. Zamki, hotele itd to doliczasz ok 300-400 plus koszty wynajecia miejsca. Ustalacie porzadek ceremoni i tyle :) Mozesz zmienic dokumenty tylko czy jest sens w wydawaniu kasy na to jesli nie jest to konieczne. Co do firmy to jedynie zadzwonilambym to hmrc i zmienila nazwisko a nazwa firmy taka sama. NIe wiem jak jest z powiadomieniem usc w polsce bo dopiero za miesiac bede sie dowiadywac czy np masz obowiazek zrobic do do 30 dni czy jakos...ja w sumie juz ponad rok po slubie wiec mam nadzieje ze nie bedzie zadnych problemow.

Gość Natalia - pytanie
Dziekuje Ci bardzo za informacje . Pozdrawiam i zycze milego dnia i weekendu .

Gość ja nie zdazylam zmienic
nazwiska bo zaraz po slubie w kraju wyjechalismy do UK. 3 lata mialam inne nazwisko w paszporcie i uzywane w UK a inne w Polsce w papierach bo nie moglam sie zebrac do zmiany. w koncu postanowilam odkrecic nazwisko w Polsce (bo tylko 1 dokument do podpisania) i jestem dalej przy nazwisku panienskim. maz nie ma z tym problemu. w pracy czy urzedach tez nie ma problemu. przy zakupie domu zero pytan o nazwiska czy certyfikat malzenstwa :P wiec po co zawracac glowe zmiana nazwiska?

Gość njfx kcgxtlcu gylhyujlhyul;
ja zmienilam rok po slubie( w uk) w polsce.masakra.potem zmienianie tutaj, nie polecam, drugi raz bym tego nie zrobila.mam nazwisko meza bo chcialam zeby dziecko mialo to samo co oboje rodzicow.ale generalnie procedura w PL straszna.